Piatra-Neamț: Consacrarea altarului și sfințirea Bisericii "Sfântul Iosif Muncitorul"
Sâmbătă, 28 iunie 2025, orașul Piatra-Neamț a fost cuprins de o profundă trăire spirituală, când Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" a trăit bucuria consacrării altarului și a sfințirii bisericii. La poalele Ceahlăului, într-o atmosferă de sărbătoare, sunetele trompetelor s-au înălțat către cerul senin, risipind norii și luminând fețele credincioșilor din parohie dar și a celor veniți din întreaga regiune.
În ciuda unei dimineți ploioase, credincioșii s-au adunat cu inimi pline de recunoștință în fața bisericii, unde împreună cu părintele paroh Petrică Dăncuț, cu părintele vicar Robert Budău și cu ceilalți preoți veniți la sărbătoare, i-au întâmpinat pe Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași, și pe Înaltpreasfințitul Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, conform tradiției, cu pâine și sare.
Sfânta Liturghie a început în fața bisericii, însoțită de cântarea corului. După scurtul istoric al bisericii prezentat de părintele paroh, Preasfințitul Iosif a stropit cu apă sfințită pereții întregii biserici, înconjurând-o, ca semn al spălării mântuitoare în Cristos. Momentul deschiderii oficiale a ușilor, marcat prin baterea ritualică cu cârja episcopală, a permis intrarea, rând pe rând, a ministranților, episcopilor, preoților, a autorităților civile și a întregului popor cu inimi pline de recunoștință .
Sfânta Liturghie, prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleț, a fost marcată de momente cu o profundă încărcătură simbolică: aducerea în procesiune a lecționarului, intonarea litaniei tuturor sfinților, introducerea relicvelor sfinților și a cărții nașilor în masa altarului, rostirea rugăciunii de consacrare a altarului, ungerea cu Sfânta Crismă a altarului și a pereților bisericii, tămâierea bisericii și împodobirea altarului de către două familii din comunitate. Fiecare gest a vorbit despre dăruire, unitate și prezența vie a lui Dumnezeu în mijlocul poporului său.
În finalul celebrării, au fost prezentate mulțumirile întregii comunității către părintele Mihai Enășel, cel care a început construcția acestei biserici, dar în mod special către actualul părinte paroh, Petrică Dăncuț, care a muncit enorm pentru ca biserica să fie atât de frumoasă cum este astăzi. A urmat apoi un discurs din partea secretarului de stat pentru culte, domnul Ciprian-Vasile Olinici, care a vorbit despre biserică ca fiind "casa noastră în care suntem atât oaspeți cât și gazde, o casă în care Dumnezeu este deopotrivă și oaspetele nostru cât și gazda noastră".
După acest discurs, părintele paroh a adresat cuvinte de mulțumire tuturor celor care au contribuit de-a lungul anilor la edificarea acestui sfânt lăcaș - o adevărată "corabie a credinței" - dar și celor care au făcut posibilă buna desfășurare a acestui moment istoric.
Transmisia live, realizată de echipa de la Radio ERCIS FM, a permis ca bucuria să ajungă și la cei plecați peste hotare.
Ziua s-a încheiat cu un moment de comuniune frățească și un program artistic, celebrând darul credinței și frumusețea unei comunități unite.
Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru că ne-a dăruit harul să ajungem la acest moment important și de mare bucurie. Îi cerem Domnului, prin mijlocirea Sfântului Iosif Muncitorul, ca fiecare pas făcut în această biserică, să ne facă să devenim mai plini de Dumnezeu și să rămânem o comunitate vie în credință.
Tatiana Dorcu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
28 iunie: Piatra-Neamț: Consacrarea altarului și sfințirea Bisericii "Sfântul Iosif Muncitorul"