Curs de formare pentru surori: Influența și impactul rețelelor sociale în viața consacrată
În perioada 27-28 iunie 2025, Conferința Română a Superioarelor Majore a organizat o întâlnire dedicată mediei digitale și vieții consacrate, cu tema "Influența și impactul rețelelor sociale în viața religioasă în era digitală." Aproximativ patruzeci de surori din șapte congregații au participat la acest eveniment animat de sr. Rose Pacatte, de la Oficiul de Studii Media al Congregației Fiicele Sfântului Paul din Roma, Italia. Evenimentul a avut loc la casa provincială a Congregatio Jesu din Popești-Leordeni. Programul a inclus o serie de prezentări, printre care: Introducere în lumea digitală - de la rețele sociale la inteligență artificială; Viața digitală și posibilitatea de a cultiva relațiile autentice online; Discernerea între cele două fațete ale rețelelor sociale: misiune sau distragere?; Principii de planificare digitală pentru viața personală, comunitară și pentru misiune.
Fiecare sesiune a explorat influența profundă a rețelelor sociale asupra vieții consacrate, evidențiind, pe de o parte, potențialul lor de a comunica, de a învăța, de a relaționa și de a evangheliza, și, pe de altă parte, pericolul superficialității, distragerii atenției și dezinformării. Surorile au fost reflectat asupra importanței dezvoltării conștientizării culturale digitale, a discernământului etic, a utilizării echilibrate a dispozitivelor media. De asemenea, au reflectat asupra importanței de a practica "postul digital" pentru a cultiva comuniunea profundă cu Cristos în tăcere și rugăciune și valoarea vieții fraterne.
Evanghelizarea a fost un fir roșu al întâlnirii, chemând persoanele consacrate să vestească Evanghelia cu autenticitate, compasiune și curaj în lumea digitală și să fie o prezență rugătoare în spațiile digitale. Media mindfulness (atenția conștientă față de media) a fost prezentată ca un instrument esențial pentru angajarea critică, ajutând surorile să reflecteze asupra identității lor în mediul digital, să evite distragerile și să construiască relații semnificative și transformatoare, înrădăcinate în credință.
Sr. Rose a subliniat că, prin prezența și mărturia noastră, îl putem face pe Cristos mai prezent în spațiile digitale și astfel putem contribui la transformarea rețelelor sociale într-un loc al luminii și harului. În cadrul programului, grupul surorilor a vizionat documentarul "The Social Dilemma" de pe Netflix, care explorează originile pozitive ale rețelelor sociale și consecințele lor neintenționate și adesea îngrijorătoare. Vizionarea a generat o discuție vie despre locul rețelelor sociale în viața persoanelor consacrate și în misiune - oferind atât confirmări cât și avertismente importante.
Din discuțiile în grupuri mici și în grupul mare surorile repetat adesea câteva idei: "Am devenit mai conștientă de impactul social media în viața mea și am înțeles mai mult lumea comunicării digitale"; "Am recunoscut importanța discernământului și nevoia de echilibru în folosirea personală și comunitară a rețelelor sociale"; "Am realizat cât de necesară este formarea digitală continuă la nivel personal și comunitar"; "Am conștientizat mai mult că media sociale sunt un spațiu în care ne întâlnim cu alte persoane în mod real și că în acest spațiu îl pot purta pe Cristos prin mărturia mea, cuvintele mele, apropierea mea față de cei în nevoie în mediul digital". Discuțiile în grupuri mici și în grupul mare și și mesele împreună au contribuit la cunoașterea reciprocă a surorilor și la comuniune care s-a întărit în Domnul, în jurul mesei euharistice la Sfânta Liturghie.
Putem afirma că spiritul conferinței a reflectat cuvintele Papei Francisc, care scria în mesajul său pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor din 2019: "Nu tehnologia determină dacă o comunicare este autentică, ci inima umană și capacitatea noastră de a folosi bine instrumentele pe care le avem la dispoziție." Această conferință a oferit cadrul pentru o angajare mai conștiență și generoasă a persoanelor consacrate de a face din cultura digitală un spațiu al întâlnirii autentice, al speranței și al evanghelizării. Încheiem cu una din rugăciunile sr. Rose Pacatte: "Doamne, învață-ne să fim cu adevărat prezenți în fiecare întâlnire, fizică sau digitală. Fie ca ecranele noastre să devină ferestre ale harului, cuvintele noastre instrumente ale compasiunii, iar prezența noastră o cale spre comuniune." Amin.
Echipa de organizare CRSM