Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Leon al XIV-lea: Discurs adresat episcopilor din Conferința Episcopală Italiană (17 iunie 2025)

Iubiți frați și surori,

Sunt cu adevărat foarte bucuros să vă întâlnesc. Această aulă, care se află între bazilică și piață, este încărcată de emoțiile care au însoțit evenimentele recente. De fapt, papa trebuie să o traverseze pentru a se arăta la loja centrală. Iubitul Papă Francisc a făcut acest lucru pentru ultimul său mesaj pascal Urbi et Orbi, care a fost ultimul său apel intens la pace pentru toate popoarele. Și eu, în seara alegerii, am voit să fac răsune vestea Domnului Înviat: "Pacea să fie cu voi!" (cf. Lc 24,36; In 20,19).

Vă mulțumesc pentru rugăciunea voastră și pentru cea a comunităților voastre: am atât de multă nevoie de ele! Îi sunt recunoscător îndeosebi cardinalului Zuppi, și pentru cuvintele pe care mi le-a adresat. Îi salut pe cei trei vicepreședinți, pe secretarul general și pe fiecare dintre voi. Istoria Bisericii din Italia evidențiază legătura specială care vă unește cu papa și care - conform statutului CEI - "califică într-un mod deosebit comuniunea conferinței cu pontiful roman" (Art. 4 § 2). Urmând exemplul predecesorilor mei, și eu simt relevanța acestui raport "comun și deosebit", așa cum l-a definit Sfântul Paul al VI-lea, intervenind la prima Adunare Generală a CEI (cf. Discurs, 23 iunie 1966).

În exercitarea slujirii mele împreună cu voi, iubiți frați, aș vrea să mă inspir din principiile colegialității, care au fost elaborate de Conciliul al II-lea din Vatican. În special, constituția Lumen Gentium subliniază că Domnul Isus i-a constituit pe apostoli "ca un colegiu sau grup stabil, în fruntea căruia l-a pus pe Petru, ales dintre ei" (nr. 19). În acest fel sunteți chemați să trăiți slujirea voastră: colegialitate între voi și colegialitate cu succesorul lui Petru.

Acest principiu de comuniune se reflectă și într-o cooperare sănătoasă cu autoritățile civile. CEI este, de fapt, un loc de confruntare și de sinteză a gândirii episcopilor cu privire la cele mai relevante tematici pentru binele comun. Atunci când este necesar, ea orientează și coordonează raporturile fiecărui episcop individual și ale Conferințelor Episcopale regionale cu aceste autorități la nivel local.

Papa Benedict al XVI-lea, în 2006, a descris Biserica din Italia ca "o realitate foarte vie, [...] care păstrează o prezență răspândită printre oameni de orice vârstă și condiție" și unde "tradițiile creștine sunt adesea încă înrădăcinate și continuă să aducă roade" (Discurs la a IV-a Întâlnire Eclezială Națională, 19 octombrie 2006). Cu toate acestea, comunitatea creștină din această țară a trebuit să se confrunte de mult timp cu noi provocări, legate de secularism, de o anumită îndepărtare de credință și de criza demografică. În acest context - a afirmat Papa Francisc - "ne este cerută îndrăzneală pentru a evita să ne obișnuim cu situații atât de înrădăcinate, încât par normale sau insurmontabile. Profeția - a spus el - nu cere smuciri, ci alegeri curajoase, care sunt proprii ale unei adevărate comunități ecleziale: ele ne duc să ne lăsăm "deranjați" de evenimente și de persoane și să ne cufundăm în situațiile umane, animați de spiritul vindecător al Fericirilor" (Discurs de deschiderea celei de-a 70-a Adunări Generale a CEI, 22 mai 2017).

În virtutea legăturii privilegiate dintre papa și episcopii italieni, doresc să indic câteva atenții pastorale pe care Domnul le pune în fața drumului nostru și care cer reflecție, acțiune concretă și mărturie evanghelică.

Înainte de toate, este necesar un elan reînnoit în vestirea și în transmiterea credinței. Este vorba de a-l pune pe Isus Cristos în centru și, pe calea indicată de Evangelii gaudium, de a ajuta persoanele să trăiască o relație personală cu el, pentru a descoperi bucuria evangheliei. Într-un timp de mare fragmentare este necesar să ne întoarcem la fundamentele credinței noastre, la kerygma. Aceasta este prima mare angajare care le motivează pe toate celelalte: a-l duce pe Cristos "în venele" omenirii (cf. Constituția apostolică Humanae salutis, 3), reînnoind și împărtășind misiunea apostolică: "Ceea ce am văzut și am auzit, vă vestim și vouă" (1In 1,3). Și este vorba de a discerne modurile prin care să ducem vestea bună la toți, cu acțiuni pastorale capabile să-i intercepteze pe cei mai îndepărtați și cu instrumente potrivite pentru reînnoirea catehezei și a limbajelor vestirii.

Relația cu Cristos ne cheamă să dezvoltăm o atenție pastorală asupra temei păcii. De fapt, Domnul ne trimite în lume pentru a duce însuși darul său: "Pacea să fie cu voi!", și pentru a deveni artizanii ei în locurile vieții de zi cu zi. Mă gândesc la parohii, la cartiere, la zonele interne ale țării, la periferiile urbane și existențiale. Acolo unde relațiile umane și sociale devin dificile și conflictul ia contur, poate într-un mod subtil, trebuie să se facă vizibilă o Biserică aptă de reconciliere. Apostolul Paul ne îndeamnă astfel: "Dacă este posibil, atât cât depinde de voi, trăiți în pace cu toți oamenii" (Rom 12,18); este o invitație care încredințează fiecăruia o porțiune concretă de responsabilitate. Sper, așadar, ca fiecare dieceză să poată promova parcursuri de educație la nonviolență, inițiative de mediere în conflictele locale, proiecte de primire care să transforme frica față de celălalt într-o oportunitate de întâlnire. Fiecare comunitate să devină o "casă a păcii", unde se învață dezamorsarea ostilității prin dialog, unde se practică dreptatea și se păstrează iertarea. Pacea nu este o utopie spirituală: este o cale umilă, făcută din gesturi zilnice, care împletește răbdare și curaj, ascultare și acțiune. Și care astăzi, mai mult ca oricând, cere prezența noastră vigilentă și generatoare.

Apoi, există provocările care interpelează respectul față de demnitatea persoanei umane. Inteligența artificială, biotehnologiile, economia datelor și social media transformă profund percepția noastră și experiența noastră de viață. În acest scenariu, demnitatea ființei umane riscă să fie aplatizată sau uitată, înlocuită de funcțiuni, automatisme, simulări. Însă persoana nu este un sistem de algoritmi: este creatură, relație, mister. Îmi permit, așadar, să exprim o speranță: ca drumul Bisericilor din Italia să includă, în simbioză coerentă cu centralitatea lui Isus, viziunea antropologică ca instrument esențial al discernământului pastoral. Fără o reflecție vie asupra ființei umane - în corporalitatea sa, în vulnerabilitatea sa, în setea sa de infinit și capacitatea de conectare - etica se reduce la un cod, iar credința riscă să devină incorporală.

Recomand, în special, cultivarea culturii dialogului. Este frumos ca toate realitățile ecleziale - parohii, asociații și mișcări - să fie spații de ascultare inter-generațională, de confruntare cu lumi diferite, de îngrijire a cuvintelor și a relațiilor. Pentru că numai acolo unde există ascultare se poate naște comuniune și numai acolo unde există comuniune adevărul devine credibil. Vă încurajez să continuați pe acest drum!

Vestirea evangheliei, pacea, demnitatea umană, dialogul: acestea sunt coordonatele prin care veți putea fi Biserică ce întrupează evanghelia și este semn al împărăției lui Dumnezeu.

În încheiere, aș vrea să vă las cu câteva îndemnuri pentru viitorul apropiat. În primul rând: mergeți înainte în unitate, în special gândindu-vă la drumul sinodal. Domnul - scrie Sfântul Augustin - "pentru a păstra bine închegat și în pace trupul său, se adresează astfel Bisericii prin gura apostolului: Ochiul nu poate spune mâinii: nu am nevoie de tine; sau în mod asemănător capul către picioare: nu am nevoie de voi. Dacă trupul ar fi în întregime ochi, unde ar fi auzul? Dacă trupul ar fi în întregime auz, unde ar fi simțul mirosului?" (Expunere despre Psalmul 130, 6). Rămâneți uniți și nu vă apărați de provocările Duhului. Sinodalitatea să devină mentalitate, în inimă, în procesele decizionale și în modurile de acțiune.

În al doilea rând, priviți spre ziua de mâine cu seninătate și nu vă temeți de alegeri curajoase! Nimeni nu vă va putea împiedica să fiți aproape de oameni, să împărtășiți viața, să mergeți cu cei din urmă, să slujiți săracii. Nimeni nu vă va putea împiedica să vestiți evanghelia, și este evanghelia pe care suntem trimiși să o ducem, pentru că de asta avem nevoie cu toții, noi cei dintâi, pentru a trăi bine și a fi fericiți.

Aveați grijă ca toți credincioșii laici, hrăniți de cuvântul lui Dumnezeu și formați în doctrina socială a Bisericii, să fie protagoniști ai evanghelizării la locul de muncă, în școli, în spitale, în ambientele sociale și culturale, în economie, în politică.

Preaiubiților, să mergem împreună, cu bucuria în inimă și cântecul pe buze. Dumnezeu este mai mare decât mediocritățile noastre: să ne lăsăm atrași de el! Să avem încredere în providența sa. Vă încredințez pe toți ocrotirii Preasfintei Maria: Maica Domnului de la Loreto, de la Pompei și din nenumărate sanctuare care împânzesc Italia. Și vă însoțesc cu binecuvântarea mea. Mulțumesc!

LEO PP. XIV

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat