|
© Vatican Media |
Devoțiunea către Maria are în scrierile Sfântului Augustin învățături profunde
Leon al XIV-lea și timpul harului
Fideli față de Regula lor, care îi invită să fie "îndrăgostiți de frumusețea spirituală", augustinienii au avut întotdeauna, în mod deosebit, o venerație puternică față de Maria, pe care o invocă prin unele titluri tipice ale tradiției lor, toate prezentate în Litaniile sfinților augustinieni: "Maica Harului, Maica Ajutorului, Maica Mângâierii, Maica Bunului Sfat". Apelativul cel mai vechi cu care Ordinul Sfântului Augustin și-a exprimat iubirea față de Fecioară este Maica Harului, care își are originea în salutul adresat de îngerul Gabriel Fecioarei din Nazaret: "Bucură-te, cea plină de har, Domnul este cu tine" (Lc 1,28). Deja în 1284, Capitulul general din Orvieto prescria recitarea sau cântarea zilnică a rugăciunii Benedicta Tu tocmai în cinstea Maicii Harului. O altă referință documentată istoric datează din 1401 și se referă la o confraternitate dedicată Fecioarei sub acest apelativ, înființată în conventurile augustiniene din Valencia (Spania) și Lisabona (Portugalia).
Din secolul al XVI-lea încoace, devoțiunea s-a răspândit în tot ordinul; acest lucru a fost favorizat și de construirea de conventuri cu acest titlu marian în Italia și în America Latină. În calendarul propriu al ordinului, sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, Maica Harului, se găsește la data de 8 mai. Chiar în ziua în care Ordinul Sfântului Augustin o celebrează pe Maica Harului și toată Italia se unește în implorare către Sfânta Fecioară Maria din Pompei, joi, 8 mai, a fost ales primul papă augustinian. O simplă coincidență? Poate că mult mai mult: o binecuvântare a cerului, un zâmbet al Mariei. Astfel, în desfășurarea timpului, în chronos, se manifestă și strălucește kairòs, timpul harului.
Cu inima fiului care răspunde cu entuziasm la îngrijirile mamei și se încredințează ei, pentru prima sa ieșire (la 10 mai) Papa Leon al XIV-lea a ales Genazzano, în provincia Roma, unde s-a dus la sanctuarul "Maica Bunului Sfat", atât de îndrăgită de augustini. Un loc pe care pontiful îl cunoaște bine, pe care l-a vizitat în toate etapele mai importante ale existenței sale. O iubire față de Maria care are rădăcini străvechi și care găsește în scrierile Sfântului Augustin învățături pline de lumină și meditații profunde. De fapt, în vasta producție a marelui învățător al Bisericii nu lipsesc reflecțiile dedicate Mariei și raportului său cu Cristos și cu Biserica. Printre numeroasele idei, o pagină explică faptul că, exceptând-o pe Fecioara Maria, niciun sfânt nu a trăit fără să păcătuiască: "Să o excludem, așadar, pe Sfânta Fecioară Maria, cu privire la care, spre cinstea Domnului, nu vreau să se ridice nicio chestiune de păcat. De fapt, de unde știm cu cât mai mult har, pentru a birui păcatul sub orice aspect, i s-a acordat Femeii care a meritat să-l zămislească și să-l nască pe Cel care, cu toată siguranța, nu avea păcat? Așadar, cu excepția acestei Fecioare, dacă am fi putut aduna toți acei sfinți și acele sfinte în timpul vieții lor pământești și i-am fi întrebat dacă erau fără păcat, care credem că ar fi fost răspunsul lor? [...] Oare n-ar fi strigat ei într-un glas: «Dacă am spune că suntem fără păcat, ne-am amăgi pe noi înșine și adevărul nu ar fi în noi»?" (Natura și harul, 42).
Împotriva celor care se îndoiesc pentru că sunt "goi și frivoli, umflați de mândrie", Augustin afirmă cu claritate fecioria Mariei: "Fecioara Mamă a fost dovada atotputerniciei lui Dumnezeu: fecioară înainte de zămislire, fecioară după naștere; găsită însărcinată fără a fi lăsată însărcinată de un bărbat; însărcinată cu un copil fără intervenția unui bărbat: cu atât mai fericită și mai singulară, pentru că a avut în dar rodnicia fără a pierde integritatea" (Discurs 184). În cartea a opta a operei sale despre Treime, el scrie: "Noi nu cunoaștem nici măcar chipul Fecioarei Maria care, fără intervenția vreunui bărbat, rămânând neatinsă chiar la naștere, l-a adus pe lume în mod miraculos pe Cristos. [...] În timp ce integritatea credinței rămâne neatinsă, putem spune: «Poate că Fecioara avea acest chip, poate că nu-l avea așa»; dar nimeni nu va putea spune: «Poate că Cristos s-a născut dintr-o Fecioară», fără a răni credința creștină."
În tratatul foarte frumos despre Sfânta Feciorie, Maria, fecioară prin liberă alegere, este înfățișată ca prototip al fecioarelor creștine: "Ea însăși a consacrat fecioria sa lui Dumnezeu când încă nu știa pe cine va zămisli. Și astfel, avea să fie un exemplu pentru sfintele fecioare și nimeni nu ar fi putut vreodată să creadă că fecioria era o prerogativă a celei care meritase rodnicia fără ajutorul bărbatului. În acest mod, această imitare a vieții cerești din partea persoanelor îmbrăcate în trup muritor și fragil a început să existe în virtutea unei promisiuni, nu a unei impuneri; a unei iubiri care alege, nu a unei necesități care înrobește" (4). Adresându-se direct tinerelor, Sfântul Augustin sugerează: "Dacă sunteți căsătorite, gândiți-vă la Susana; dacă sunteți văduve, gândiți-vă la Ana; dacă sunteți fecioare, gândiți-vă la Maria»" (Discurs 391). Ca Maria, și Biserica este mamă și fecioară. Explică marele învățător al Bisericii: "Fecioara Maria a precedat Biserica ca figură a sa. Cum așa, vă întreb, Maria este mamă a lui Cristos, dacă nu pentru că a născut membrele lui Cristos? Membre ale lui Cristos sunteți voi, cărora eu le vorbesc: cine v-a născut? Aud glasul inimii voastre: «Mama Biserica». Această mamă sfântă, onorată, asemenea Mariei, dă naștere și este fecioară" (Discursul 72/A).
"Întreaga Biserică este numită fecioară. În ce constă fecioria Bisericii? În integritatea credinței, în fermitatea speranței, în sinceritatea carității" (Comentariu la Evanghelia lui Ioan, omilia 13). Maria ne conduce mereu la Cristos. Și Cristos răstignit pentru Sfântul Augustin este "făclia care luminează pe sfeșnic" (Discurs 317). "Fiecare suspin să tânjească după Cristos: numai el să fie dorit, cel mai frumos dintre toți, care ne-a iubit pe noi, diformi, pentru a ne face frumoși. Numai după el alergăm, pentru el suspinăm, iar slujitorii săi ca iubesc pacea să nu înceteze niciodată să strige: «Domnul să fie glorificat!»" (Comentariu la Evanghelia lui Ioan, omilia 10).
Donatella Coalova
(După L'Osservatore Romano, 23 mai 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu