|
© Vatican Media |
Colocviu cu episcopul auxiliar al Arhidiecezei "Maica lui Dumnezeu" la Moscova
O idee de pace care deschide inimile
În Rusia multe inimi nu au rămas indiferente la cuvintele despre pace ale lui Leon al XIV-lea, rostite de la Loja centrală a Bazilicii "Sfântul Petru", în seara alegerii sale ca pontif. "A impresionat apelul său pentru o pace dezarmată și dezarmantă, un concept simplu, dar pătrunzător, pe care l-a repetat și în discursurile sale ulterioare. Acest lucru a generat speranță", a dezvăluit Monseniorul Nikolai Gennadevici Dubinin, episcop auxiliar al Arhidiecezei "Maica lui Dumnezeu" din Moscova. Un alt concept care a impresionat o parte din imaginarul rus a fost: unitate. "Papa - a spus prelatul într-o conversație cu «L'Osservatore Romano» - a repetat acest cuvânt de opt ori în timpul omiliei de la celebrarea euharistică pentru începutul slujirii sale petrine. Un îndemn important nu numai pentru Biserica noastră, ci și pentru întreaga societate."
Dialog, solidaritate și spirit misionar sunt celelalte concepte cheie ale lui Leon al XIV-lea care au avut impact încă de la început: "În fond, trasează o linie de continuitate cu pontificatul Papei Francisc, asta ne dă mare mângâiere și un nou elan." Un balsam care alină rănile unei Biserici locale drastic încercate de conflict și care continuă să se roage continuu pentru încetarea completă a tuturor ostilităților. Monseniorul Dubinin a subliniat că Biserica rusă este super partes tocmai pentru că în parohii "se întâlnesc credincioși de diferite naționalități, de diferite medii culturale și de gândire. În această situație, Biserica împărtășește cu oamenii toate durerile, toate suferințele. Neputința de a nu putea schimba direct evenimentele ne apasă greu, dar avem încredere în acțiunea lui Leon al XIV-lea, asistat de Duhul Sfânt".
Când a fost ales noul papă, o mare parte a societății ruse, chiar și cea departe de Biserică, a exprimat surpriză și admirație față de un om care a făcut imediat o impresie bună: "Este adevărat - a confirmat episcopul auxiliar de "Maica lui Dumnezeu" din Moscova -, au fost mulți care mi-au mărturisit acest lucru. Au fost plăcut surprinși să vadă un pontif tineresc, energic și foarte simpatic din punct de vedere uman. Este perceput ca un om cu inimă deschisă care știe și să deschidă inima oamenilor. Și acest lucru este necesar pentru a depăși toate fricile din societatea noastră".
Un semn tangibil de speranță este pelerinajul pe care o copie a icoanei Salus Populi Romani îl face în toate parohiile din Rusia: "Tabloul Sfintei Fecioare Maria a fost un dar pe care Papa Francisc a vrut să ni-l ofere după ce episcopii i-au cerut un semn de mângâiere pentru faptul că mulți credincioși nu vor putea veni la Roma ca pelerini pentru Jubileu. La sfârșitul Anului Sfânt, icoana va fi păstrată în Catedrala din Moscova."
Pe frontul dialogului interreligios, dimensiune esențială și pentru construirea păcii, trebuie consemnat un eveniment pe care Monseniorul Dubinin îl consideră istoric: traducerea de către un grup de musulmani a enciclicei Fratelli tutti dedicată fraternității și prieteniei sociale. "În timp ce noi lucram la traducerea documentului în limba rusă, am aflat cu bucurie și surpriză că musulmanii au făcut-o înaintea noastră. În acest moment l-au tipărit și l-am propus împreună. Este prima dată în istoria noastră când se întâmplă așa ceva: acel document a reînviat dialogul, pentru că musulmanii au perceput că într-adevăr conținuturile enciclicei se adresează întregii omeniri".
Federico Piana
(După L'Osservatore Romano, 23 mai 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu