Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Leon al XIV-lea. Părintele Moral: "A renunțat la atâtea lucruri, dar nu la a fi augustinian, va conduce Biserica cu curaj în schimbările epocale"

"A trebuit să renunț la multe lucruri, dar nu renunț la a fi augustinian." Este ceea ce a destăinuit Papa Leon al XIV-lea părintelui Alejandro Moral Antón, prior general al Ordinului, mărturisind legătura profundă cu spiritualitatea augustiniană. "Poate pentru că a fost prior general, dar se vede că poartă înăuntrul său acest simț de apartenență", relatează superiorul, care îl cunoaște pe noul pontif de peste patruzeci de ani.

Părinte Moral, cum ați trăit momentul alegerii Papei Leon al XIV-lea?

Mă aflam în Piața "Sfântul Petru". Tocmai încheiasem o sesiune a Consiliului Ordinului când am auzit aplauze foarte puternice, mult mai intense față de alte dăți. De la fereastra casei noastre se vede fumul: imediat ce am observat că era alb, am coborât cu câțiva frați. În acel moment mi-am spus: este Parolin sau Prevost. Simțeam că va fi unul dintre cei doi.

Când ați auzit rostindu-se "Robert Francis" ca nume de botez, ați înțeles imediat?

Da, am înțeles imediat. Când au spus "Franci...", am înțeles că era el. A fost o emoție foarte puternică.

Papa a ales un loc deosebit de îndrăgit de ordin pentru prima sa ieșire. Ce semnificație a avut vizita la Genazzano?

A fost un gest profund simbolic. Sanctuarul "Maica Bunului Sfat", unde suntem prezenți de secole, este un loc spiritual foarte îndrăgit de tradiția noastră. Faptul că Leon al XIV-lea a ales tocmai acel sanctuar pentru prima sa ieșire în formă privată spune mult despre inima sa și despre sensibilitatea sa. S-a rugat îndelung în tăcere în fața imaginii miraculoase și a salutat comunitatea cu simplitate. Este un semn puternic: a voit să încredințeze pontificatul său Mariei, în inima spiritualității noastre.

În schimb, când a venit în Curia generală?

Am luat împreună prânzul, așa cum făceam când era cardinal. A fost un moment familial, fratern. A salutat personal pe toți confrații. Se percepe că se simte încă unul dintre noi. Legătura sa cu ordinul nu este formală, ci profund înrădăcinată. I-am spus, zâmbind: "Ești episcopul augustinian care a rămas mai legat de ordin!". Și el a zâmbit. Poate și pentru că a fost prior general. Desigur, și ceilalți episcopi sunt foarte legați cu noi, dar în el se simte ceva special.

Cine este părintele Alejandro Moral Antón

Născut la La Vid (Burgos), Spania, la 1 iunie 1955, a intrat în noviciat în 1972 și a făcut voturile călugărești în 1973. Hirotonit preot în 1981, a ocupat diferite funcții în provincia augustiniană, între care prior provincial din 1995 până în 2001.

În curia generală a fost vicar general, procurator general și președinte al diferitelor comisii din ordin. A fost ales prior general în 2013 și reconfirmat la capitulul general din 2019 pentru un al doilea mandat.

Cum l-ați găsit în aceste prime zile de pontificat?

Senin. Îl cunosc de mulți ani. Eu eram vicarul său general. În realitate, ne cunoaștem din timpurile studiilor la Roma. Suntem născuți în același an, eu cu numai trei luni mai înainte. Și el mă ia în râs spunând că sunt mai bătrân. Trăiește această misiune cu simț de responsabilitate, dar și cu mare pace interioară. La prima apariție la lojă și în timpul Liturghiei de început al pontificatului, a apărut în mod vizibil emoționat. La lojă avea ochii strălucitori. Și atunci când a primit inelul Pescarului se percepea participarea sa profundă. Omilia era scrisă cu inima. Trăiește totul în mod autentic.

Simțiți astăzi o responsabilitate ca augustinieni?

Da, dar doresc să fie trăită și ca stimulent. În aceste zile scriu un mesaj adresat ordinului tocmai despre aceasta. Responsabilul nostru pentru vocații mi-a spus că, într-o singură săptămână, am primit peste 150 de cereri de informații despre carisma noastră. Este un timp care poate aduce roade pozitive pentru toți, nu numai pentru noi.

Cât de mult a influențat în formarea sa experiența misionară din Peru?

Cred că a trăi alături de săraci a contribuit la formarea în el a unei priviri pastorale atente, misionare. Un om cu o viziune înrădăcinată în realitatea latinoamericană, dar capabilă să perceapă universalitatea Bisericii. Așa cum învață Sfântul Augustin, prin dialog se ajunge la consensurile fundamentale care ne ajută să trăim împreună. Leon al XIV-lea este prudent, echilibrat, capabil de ascultare și de observare. Este persoana justă pentru acest timp. Va face să se înțeleagă că Biserica nu este numai Occidentul.

Ați rămas surprins de alegerea numelui Leon?

Nu. Mă gândeam că ar fi putut alege între Augustin și Leon. Apoi, așa cum a explicat el, Leon este un nume care orientează spre o slujire puternică și deschisă la lume. Este o alegere care amintește o direcție pastorală clară: să conducă Biserică în mod curajos în schimbările epocale pe care le trăim, începând de la revoluția tehnologică.

Numele amintește și o legătură spirituală și istorică cu ordinul?

Leon al XIII-lea avea un raport profund cu augustinienii. A promovat reforma studiilor teologice, a susținut reînnoirea ordinului și i-a valorizat prezența academică și pastorală în Biserică. Așadar, acel nume poartă cu sine o amintire eclezială semnificativă, care astăzi se reînnoiește sub semnul continuității și al deschiderii. Alegerea de Leon este o punte între tradiție și viitor.

Inteligența artificială este o temă pe care a amintit-o deja de multe ori în primele sale intervenții...

Este foarte sensibil la această temă. Este un papă care stă în lume, care percepe schimbările în desfășurare și știe că trebuie să se răspundă la semnele timpurilor cu responsabilitate evanghelică. Nu este un pontificat care privește la trecut, ci care se proiectează spre viitor.

Cuvântul papei

"Și astăzi nu sunt puține contextele în care credința creștină este considerată un lucru absurd, pentru persoane slabe și mai puțin inteligente; contexte în care în locul ei se preferă alte siguranțe, precum tehnologia, banii, succesul, puterea, plăcerea. [...] Și totuși, tocmai pentru asta, sunt locuri în care este urgentă misiunea" (Sfânta Liturghie cu Colegiul Cardinalilor, 9 mai 2025).

Ce urare personală vreți să-i adresați Sfântului Părinte, augustinienilor și Bisericii?

Îmi urez ca acesta să fie un timp în care să se privească din nou la suferințele lumii: războaiele, migranții, săracii. Ca evanghelia să fie anunțată ca veste bună, ca semn al iubirii lui Dumnezeu. Ca să putem să-l redescoperim pe om drept centru al creației, și pentru aceasta să ne îngrijim de el. Ca să ne putem simți cu adevărat familie, frați. Semnele timpurilor ne cheamă la o fraternitate mai profundă. Văd atâta egoism, și în Europa, și în schimb este nevoie de unitate, de dialog, de construire a ceva nou. În inimă găsim răspunsul. Avem nevoie de fraternitate, de fericire, de relații adevărate.

Papa l-a citat de mai multe ori pe predecesorul său Francisc...

L-a menționat în timpul Liturghiei de început al pontificatului. Se percepe un afect sincer. Mereu l-a stimat profund.

Există o legătură spirituală între ei?

Cred că Papa Francisc l-a susținut spiritual în timpul conclavului. Există o sintonie profundă între ei și cred că Leon al XIV-lea a simțit apropierea sa chiar în momentul alegerii. Rugăciunea, legătura fraternă, comuniunea eclezială: toate acestea au avut o importanță. Și încă se simte.

Riccardo Benotti

(După Agenția SIR, 22 mai 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat