Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Preafericirea Sa Șevciuc: "Pontificatul lui Leon al XIV-lea va construi pacea"

"Credincioșii noștri îl aclamă deja pe Papa Leon ca papa al păcii. Și eu sunt convins că pontificatul său va fi unul care va construi pacea. Cu o abordare senină și metodică." Arhiepiscopul major de Kiev-Halyc, Sviatoslav Șevciuc, conducător al Bisericii greco-catolice ucrainene, vorbește despre Papa Leon al XIV-lea și despre primele sale zile de pontificat întâlnind Avvenire și SIR în Colegiul Pontifical Ucrainean "Sfântul Iozafat" pe colina Gianicolo. Este la Roma după cele două zile dedicate războiului din Ucraina și "teologiei speranței" găzduite de Universitatea Pontificală Gregoriana. Și joi a fost unul dintre primii ecleziastici care a avut o audiență privată cu noul papă. "O audiență providențială, pentru că a avut loc în timp ce se deschideau colocviile la Istanbul, cu care Leon a voit din nou să atragă atenția lumii asupra tragediei pe care o trăim." "Papa a voit să asculte cum trăim. Era interesat de durerile noastre", relatează Șevciuc. "I-am spus că suntem o Biserică ce trăiește în mijlocul suferințelor propriului popor, care pansează rănile. Punem în aplicare ceea ce numim de acum «pastorația doliului». Pentru că astăzi nu există nicio familie în Ucraina care ori plânge moartea propriului fiu, soț, frate ori trăiește neliniștea de a nu ști unde se află. Papa asculta. I-am explicat că oriunde merg eu, persoanele îmi înmânează liste de persoane din familie pierduți sau prizonieri. Nume concrete, cu fețele, cu datele. Am înmânat în mâinile papei aproape 500 de nume. El le-a răsfoit oprindu-se și privind fețele care le însoțeau. Apoi mi-a spus: vom face tot posibilul pentru a favoriza spații de dialog și a opri războiul."

Președintele Zelensky l-a invitat pe Leon al XIV-lea în Ucraina. Există posibilități?

Și eu l-am invitat pe papa și am făcut asta dând glas așteptărilor poporului ucrainean. Papei i-am prezentat un gând care prevalează în opinia publică: oamenii consideră că, dacă pontiful va vizita țara noastră, războiul se va opri. Leon a ascultat uimit. Nu ar fi o vizită politică. Deși va putea să aibă și o dimensiune asemănătoare, ar fi vorba mai ales de un pelerinaj. Papa este așteptat ca un pelerin al păcii și al speranței. A imagina modalități, timpuri, locuri este încă prematur. Imediat ce papa ne va da un răspuns, vom trece la muncă. Între timp, papa a luat cunoștință.

Ce impresie aveți despre Leon al XIV-lea după audiența privată?

Am găsit un pontif care nu numai că vorbește despre pace, ci transmite pace. Pentru că o poartă cu sine. Apoi este un papă care ascultă: de exemplu, i-am descris suferințele oamenilor de la noi.

Papa invocă pacea. Ce semnificație are pentru Ucraina?

Când s-a arătat de la Loja Binecuvântărilor după alegerea sa, a început cu fraza "Pacea să fie cu voi", dând glas unei dorințe pe care o are întreaga Ucraina. Apoi a vorbit despre pace în fiecare intervenție succesivă a sa. Noi toți ne-am întrebat ce pace înțelegea Leon. De acum termenul "pace" a pierdut semnificația sa reală. Dacă privesc la țara noastră, o parte din consensul internațional face să coincidă termenul "pace" cu capitularea necondiționată în fața agresorului. În schimb, în discursul adresat corpului diplomatic, Leon al XIV-lea a clarificat că este nevoie de o pace pozitivă. Pentru că, a specificat el, pacea nu este încetare a focului acolo unde este suficientă o scânteie pentru a face să explodeze totul din nou, așa cum crede Ucraina în caz de congelare a conflictului. În schimb, pacea, care este dar al lui Dumnezeu, trebuie legată cu dreptatea. Și este ceea ce țara noastră a strigat de la începutul invadării pe scară largă. Și pacea nu poate să fie desprinsă de adevăr. Altminteri devine o pace trădată sau mincinoasă. Răul trebuie spus pe nume și nimeni nu ne poate constrânge la un acord imediat cu dușmanul. În sfârșit, pacea cheamă demnitatea. În timp ce la Istanbul se întâlnesc delegațiile pentru a găsi o înțelegere, noi ne întrebăm: Când vom putea trăi cu demnitate?

Aveți încredere în tentativele de negociere?

Mă încred în cuvintele Papei Leon: este ceasul diplomației. Singura alternativă la ciocnirea armată este dialogul. Papa îl încurajează. După trei ani de război, asistăm la o presiune internațională și diplomatică pe care nu am mai văzut-o vreodată înainte pentru a opri agresiunea: acest lucru este foarte pozitiv. Dar am văzut și că Rusia nu este pregătită. A trimis reprezentanți din al treilea ordin și am înțeles cine nu are nicio intenție de a face să tacă armele și, prin urmare, de a voi pacea.

Leon al XIV-lea a spus că Sfântul Scaun intenționează să fie un spațiu de confruntare între dușmani. Poate fi valabil și pentru conflictul din Ucraina?

O întâlnirea istorică și emoționantă a existat deja: cea între președintele nostru și președintele SUA, Donald Trump, în ziua înmormântării Papei Francisc aproape de mormântul Sfântului Petru. Bazilica vaticană a devenit cu adevărat un loc de întâlnire. Papa Leon a relansat această perspectivă reafirmând că Sfântul Scaun este un spațiu neutru pentru a dialoga și a negocia.

Este considerat sigur că teritoriile ucrainene ocupate de Rusia să rămână sub controlul Kremlinului după o eventuală încetare a focului. Cum se trăiește această perspectivă?

Încă de la alegerea sa, președintele Trump a transmis Ucrainei să fie realistă, să accepte ceea ce se întâmplă pe teren, să cedeze o parte din teritoriile sale: nu numai Crimeea, ci și cele patru regiuni din Lugansk, Donetsk, Zaporizhzhia și Kherson pe care, deși nu sunt complet cucerite, Rusia le consideră deja anexate. Însă nici Trump, nici mulți alții nu s-au întrebat niciodată: Și persoanele? Ce va fi cu ucrainenii din acele regiuni? Pentru ce Rusia n-a considerat niciodată oamenii din Ucraina ca un popor cu o istorie a sa, o limbă a sa, o cultură a sa, o viață religioasă a sa? Cine îi va proteja pe oamenii noștri în zonele ocupate unde totul este rusificat? Cine va garanta libertatea și integritatea celor care au rămas? Dacă se vrea să se ajungă la un "big deal", să nu se gândească numai la pământurile rare, la teritorii, ci să se gândească la persoanele care locuiesc în acele regiuni. Este vorba de a pune în centrul meselor de negocieri o pace demnă și respectarea drepturilor umane. Numai astfel, acordurile pot avea succes. Întâlnindu-l pe papa, am spus că a venit momentul de "a depolitiza" războiul din Ucraina. Pentru puternicii din această lume, tragedia din Ucraina a devenit un joc politic. Trebuie luată suferința popoarelor din mâinile politicienilor, care o exploatează numai pentru a ațâța pasiunile cele mai joase în popoarele lor, fobiile față de străini, egoismul național.

Papa a vorbit despre Biserici martire. Cea greco-catolică a fost pusă deoparte de Rusia în teritoriile ocupate. Biserică martiră și a voastră?

Noi suntem primii martori ai modului în care Rusia concepe libertatea religioasă. Peste o sută de parohii au fost distruse. Biserica din Berdyansk a fost pusă la vânzare. Istoria ne spune că, de fiecare dată când Rusia ocupa o parte din Ucraina, a eliminat mereu Biserica noastră. Însă, în mod providențial, după fiecare agresiune, am înviat. Și să nu uităm că martirul este martorul. Iată, suntem o Biserică ce îl arată pe Cristos într-un timp dramatic unde viața și moartea se înfruntă.

După peste trei ani de război, care este situația țării?

De fiecare dată când sunt în agendă inițiative diplomatice, bombardamentele se intensifică. Rusia se îndârjește, ca și cum ar vrea să mărească poziția sa la masa negocierilor. Criza umanitară devine tot mai îngrijorătoare. Avem noi evacuări forțate din zonele unde se asistă la o escaladare a atacurilor: de la Sumy la Kharkiv, de la Dnipro la Zaporizhzhia. Așadar, noi evacuați și ulterioară distrugere de sate. Mă întreb: Cât vom rezista? Și pentru că înregistrăm o scădere înspăimântătoare a ajutoarelor umanitare. Și ne preocupă decizia Statelor Unite de a închide agenția UsAid care gestiona 41% dintre ajutoarele din lume: și Caritas-ul nostru a resimțit asta. Până astăzi nu suntem la tragedia umanitară. Însă suntem la limita posibilităților noastre.

M. Chiara Biagioni

(După Agenția SIR, 18 mai 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat