Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cluj-Napoca: Cum vedem Oficiul pentru Migranți în viitor?

În zilele de 7 și 8 mai 2025 a avut loc la Cluj întâlnirea anuală a membrilor Oficiului pentru Migranți din cadrul Conferinței Episcopilor din România, oficiu ce face parte din Comisia "Caritas in Veritate", conform noii structuri de organizare a comisiilor din cadrul conferinței. La întâlnire au participat PS Petru Sescu - președinte al oficiului, PS Claudiu Pop - episcopul locului, pr. Florin-Petru Sescu - referent al oficiului, Marius Cîmpean - secretar al oficiului, precum și responsabilii cu pastorația migranților din diecezele și eparhiile din România.

În invitația oficială pentru această întâlnire PS Petru Sescu scria tuturor eparhiilor și diecezelor: "Păstrând vie memoria Papei Francisc și ascultând de îndemnurile sale de a ne îngriji de cei aflați la periferia existenței, mai ales de migranți și refugiați, (...) dorim să discutăm despre realitatea fenomenului migrației la nivelul diecezelor și eparhiilor, precum și despre pașii necesari pentru o mai bună coordonare a activității pastorale în folosul migranților și a refugiaților la nivel național".

Deschiderea oficială a lucrărilor a avut loc în după-amiaza zilei de miercuri, 7 mai, cu momentul cel mai important din zi, celebrarea Sfintei Liturghii în biserica greco-catolică din Piața "Timotei Cipariu" din Cluj-Napoca. În cadrul celebrării PS Petru Sescu i-a îndemnat pe toți participanții să își ofere toată disponibilitatea în a-i susține și însoți pe migranți, ținând cont că aceasta este chiar dorința lui Cristos, mort și înviat pentru mântuirea tuturor.

Au urmat două sesiuni de lucru în Aula "Iuliu Hossu" din cadrul Catedralei Greco-Catolice a Martirilor și Mărturisitorilor Secolului XX, timp în care toți participanții s-au prezentat, au vorbit despre situația pastorației migranților din eparhia sau dieceza proprie și au creionat o imagine a realității locale. Fiecare participant a răspuns în mod personal la următoarele întrebări: Ce funcționează în pastorația migranților? Ce nu funcționează în pastorația migranților? Ce oportunități pot identifica? Ce ne lipsește? Ce piedici ar putea fi întâlnite pe drum? Răspunsul la aceste întrebări a oferit parcursul de lucru pentru următoarele sesiuni. În tot acest timp al discuțiilor, un gând a fost mereu îndreptat spre viitorul Sfânt Părinte, înălțând o rugăciune și având mereu în fundal imaginile în direct de la Vatican.

La finalul zilei am fost invitați să facem o vizită în noua Catedrală greco-catolică din Cluj-Napoca, construcție ce așteaptă cu nerăbdare să fie finalizată. După vizita pe acoperișul catedralei, participanții au răspuns invitației PS Claudiu Pop pentru o agapă frățească, eveniment cu care s-a încheiat prima zi de lucru.

Cea de-a doua zi, joi, 8 mai, a început tot în mod solemn cu celebrarea Sfintei Liturghii. Celebrând memoria Fericitului Ieremia Valahul, pr. Marius Taloș, superiorul Centrului Spiritual "Manresa", i-a îndemnat la predică pe cei prezenți să copie exemplul fericitului, îmbrăcând haina bucuriei, construind împreună un spațiu al armoniei și având mereu privirea îndreptată spre a dărui viața proprie celorlalți. PS Petru Sescu, la finalul Sfintei Liturghii, i-a îndemnat pe participanți să ia locul Samariteanului Milostiv, amintit în Evanghelie, și să se îngrijească de cei care au mai mare nevoie, oferind din timpul și generozitatea lor.

În cele două sesiuni din această a doua zi, atenția s-a îndreptat spre planul de viitor al oficiului, atât la nivel național, cât și eparhial sau diecezan. Răspunzând personal la câteva întrebări, participanții au putut identifica punctele esențiale de lucru pentru viitor. Întrebările au fost: Cum vedem Oficiul pentru Migranți în viitor? Cum îmi imaginez un oficiu mai implicat? Care ar fi pașii concreți? Care sunt prioritățile oficiului?

După ce participanții au răspuns la întrebări, s-au constituit trei echipe de lucru și fiecare echipă a trebuit să identifice trei priorități pentru Oficiul pentru Migranți, atât la nivel național, cât și diecezan. Prioritățile au fost prezentate în plen și împreună, într-o adevărată muncă de echipă, aceste priorități au fost transformate în obiective concrete pentru viitor.

În cadrul sesiunii finale s-au discutat câteva puncte concrete legate de forma de organizare și structura oficiului, modalitățile prin care Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului poate deveni mult mai vizibilă. În cadrul acestei sesiuni s-a amintit că în România această zi va fi celebrată pe data de 28 septembrie 2025. La ultima sesiune a participat și PS Claudiu Pop, care și-a oferit disponibilitatea și contribuția sa în cadrul discuțiilor, lucru apreciat de toți participanții.

La finalul întâlnirii PS Petru Sescu a mulțumit tuturor participanților, apreciind munca în echipă și modul operativ în care s-au luat deciziile, amintind tuturor că munca desfășurată va fi prezentată episcopilor din România la următoarea întâlnire a conferinței.

Mulțumind PS Claudiu Pop pentru găzduire și organizatorilor pentru zilele frumoase, participanții s-au întors acasă mai entuziasmați și dornici de implicare. Bucuria a fost deplină când la sfârșitul zilei, fiind în drum spre diecezele proprii, participanții au primit vestea alegerii noului suveran pontif, Papa Leon al XIV-lea, pentru a cărui alegere s-au rugat în aceste zile.

Au participat la această întâlnire: PS Petru Sescu - președinte al oficiului; pr. Florin-Petru Sescu - referent al oficiului și reprezentant al Diecezei de Iași; pr. Marius Cîmpean - Secretariatul de Stat pentru Culte și reprezentant al Eparhiei de Cluj-Gherla; pr. Francisc Doboș - reprezentant al Arhidiecezei de București; pr. Ioan Cristian Rus - reprezentant al Arhieparhiei de Blaj; pr. Daniel Dumitru - reprezentant al Diecezei de Timișoara; pr. Ioan Laurențiu Roman - reprezentant al Diecezei de Satu Mare; pr. Alin Vara - reprezentant al Eparhiei de Oradea; pr. Marius Petru Bursa - reprezentant al Eparhiei de Lugoj; pr. Marton Kiss - reprezentant al Diecezei de Oradea și pr. Remus Ghiran - reprezentant al Eparhiei de Maramureș.

Pr. Florin-Petru Sescu
referent al Oficiului pentru Migranți - CER

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7-8 mai: Cluj-Napoca: Cum vedem Oficiul pentru Migranți în viitor?




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat