|
© Vatican Media |
Promovată de fratele Matthew, prior de Taizé
O rugăciune ecumenică pentru a susține lucrările conclavului
Totul a început când o pastoră baptistă din Paris a trimis un email comunității creștine monastice ecumenice din Taizé în ziua de după funeraliile Papei Francisc: "Această femeie, în numele Federației Protestante Franceze, a cerut comunității noastre să pregătească o rugăciune ecumenică pentru a-i susține pe cardinalii reuniți în conclav. O mare surpriză, neașteptată." Spus, făcut. Fratele Matthew, prior de Taizé, nu a lăsat să se repete de două ori și a creat o rugăciune trimisă la Consiliul Mondial al Bisericilor, organism care are misiunea de a ține viu dialogul între diferitele Biserici creștine.
Rugăciunea imploră coborârea Duhului Sfânt asupra celor cărora le-a fost încredințată responsabilitatea de a alege pe noul episcop de Roma și "cere o inimă în ascultare, înțelepciune și umilință pentru toți cardinalii și pentru toți cei care sunt implicați în pregătirea conclavului". Urmează, după aceea, o invocație care cheamă la colaborare și la solidaritate fără margini: Doamne, "reînnoiește mereu speranța noastră și binecuvântează pe cel pe care îl vei chema să fie slujitor al unității în rândul poporului tău și un martor de speranță și de pace în familia umană, atent la cei umili și la cei nevoiași, pentru că Împărăția le aparține lor".
Convingerea fratelui Matthew este că această rugăciune pentru conclav reprezintă unul dintre multele roade concrete ale lui "Together", veghea ecumenică prezidată la 30 septembrie 2023 de Papa Francisc în Piața "Sfântul Petru" în ajunul celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor cu tema: "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune". "Acel eveniment - explică priorul într-o conversație cu L'Osservatore Romano - a avut un mare impact pentru creștinii din diferite Biserici care au luat la inimă invitația lui Francisc de a se ruga împreună: era prima dată când un pontif le cerea creștinilor de diferite confesiuni o rugăciune comună pentru un eveniment catolic."
Tocmai pe urma trasată de Francisc, în aceste zile s-a simțit necesitatea tuturor Bisericilor creștine să susțină lucrările conclavului cu o rugăciune care să fie împărtășită: "În Consiliul Mondial al Bisericilor de la Geneva s-a recitat rugăciunea mea care după aceea a fost difuzată pe internet. Și Federația Luterană Mondială a făcut același lucru, pentru că, în fond, acest conclav implică tot poporul lui Dumnezeu și ne determină să cerem intervenția Duhului Sfânt."
Dar dacă această concordanță de intenții cu privire la conclav a fost făcută posibilă, argumentează fratele Matthew, este grație tocmai "umilinței Papei Francisc care a știut să atingă inimile întregii familii creștine care deja trăiește un mister de comuniune care este reprezentat de Biserică. Fără mărturia sa cred că lucrurile, astăzi, s-ar fi desfășurat în mod complet diferit. Este clar: pentru unitatea vizibilă deplină încă există un drum lung de parcurs, dar putem deja să ne rugăm unii pentru alții invocându-l pe același Duh Sfânt".
Priorul comunității din Taizé este pe deplin conștient că la sfârșit Dumnezeu va acorda Bisericii pe episcopul de Roma de care ea are nevoie: "Am încredere că asta se va întâmpla așa cum sunt încrezător că procesul sinodal, pentru care Francisc a anunțat Adunarea eclezială pentru a-i urma dezvoltările până în 2028, cu siguranță nu se va întrerupe."
În rugăciunea de sprijin dat cardinalilor reuniți în conclav în Capela Sixtină este spațiu și pentru amintirea celor care au fost în centrul slujirii Papei Francisc, săracii, migranții, cei din urmă, dezmoșteniții și se cere intervenția Duhului Sfânt și pentru "Biserica din Anglia și pentru întreaga Comuniune Anglicană, pentru procesul de numire a persoanei chemate să slujească drept arhiepiscop de Canterbury și pentru toți cei care astăzi desfășoară misiunea de evanghelizare în cadrul acestei Biserici".
Federico Piana
(După L'Osservatore Romano, 8 mai 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu