Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Acea bunătate care atrage

Din 21 aprilie toți ochii lumii sunt îndreptați aici, asupra celui mai mic stat din lume. Așa se întâmplă când moare un pontif și Biserica Catolică se pregătește să aleagă succesorul. Cum se explică acest fenomen? Pentru ce toată această atenție?

Probabil că schimbul de glume care se relatează că a existat între Paul al VI-lea și Giuseppe Prezzolini poate da o indicație utilă. Papa Montini l-a întrebat pe scriitorul italian: "Dumneavoastră vă declarați departe de Biserică! Ce sugerați pentru a-i putea apropia pe cei care sunt departe de Biserică?". "Sfinte Părinte, există un singur drum: pregătiți persoane umile și cu adevărat bune, pentru că numai bunătatea atrage. Persoane culte sunt chiar prea multe, persoane inteligente sunt chiar prea multe. Dar nu sunt acestea care fac lumea mai bună. Inteligența trezește admirație și cultura provoacă aplauze, dar numai bunătatea atrage la Dumnezeu și determină persoanele la convertire".

Bunătatea atrage. Probabil asta explică atenția și curiozitatea întregii lumi față de Biserică. Există în toate aceste persoane care privesc la Roma în aceste zile simțul, probabil ascuns în adâncul inimii, că dincolo de toate acele rituri, acele liturgii și acele proceduri așa de mult în afara sincronului față de lume, și prin urmare fascinante, există ceva ce are de-a face cu bunătatea (și cu posibilitatea unei convertiri). Și prin urmare speră ca omul care va fi ales drept conducător să nu fie atât cel mai cult sau cel mai inteligent, ci cel mai bun.

Bunătatea; deja ea însăși este "în afara sincronului", nu este în sintonie cu lumea, ci apare chiar ca un contrasens, ceva ce merge în direcția opusă. Dacă lumea urmează instinctele egoismului, ale afirmării de sine și ale justițialismului, bunătatea pe care Biserica o predică este cea a iertării, a despuierii de sine și a iubirii dezarmate față de celălalt, față de cel diferit, chiar față de dușman. Acest contrasens, acest paradox îndrăzneț și amețitor este ceea ce atrage în Biserică, ieri ca și astăzi.

Și cel care vede Biserica drept o simplă organizație de putere simte că această explicație îndelungă nu rezistă și că există, trebuie să fie altceva ce îi determină pe catolici să facă tot ceea ce fac în lume, de la laici la consacrați, de la preoți din periferie la misionari... nu se pot aplica la toate aceste realități diferite categoriile politice ca și cum ar fi vorba de un partid.

Și sunt cei care judecă Biserica și o condamnă pentru că este vinovată de păcatul cel mai rău, ipocrizia, tipică a celui care predică bine și acționează rău, a celui care răspândește mesajul de iubire al evangheliei și apoi nu se comportă coerent cu acel mesaj, uneori pătându-se de păcate grave, și în acest caz în acea judecată de condamnare, care se întărește până când devine un prejudiciu, există în contralumină altceva care revelează, ca supărare față de o așteptare dezamăgită, față de o iubire trădată. Cel care condamnă Biserica adesea face asta pentru că o iubește, dar este parcă rănit, pentru că ar adera la acel mesaj, dar nu mai crede din vina mărturiei rele a catolicilor. În fond dacă acești oameni consideră ipocrizia cel mai rău dintre păcate fac asta pentru că însuși Isus în evanghelie se confruntă aspru tocmai cu ipocriții din timpul său și prin urmare și din timpul nostru, tocmai pentru că acel mesaj înalt, nobil, pe care toți îl admirăm și am vrea să-l urmăm, cu toate acestea, în pofida catolicilor înșiși, prin mâinile lor fragile, pătate, murdare, într-un fel a ajuns până la noi. Tocmai grație Bisericii, mireasă infidelă a lui Cristos.

Către această mireasă infidelă, către acest slujitor inutil și nepotrivit, ochii întregii lumi se îndreaptă, probabil pentru a percepe și astăzi, în agitația unei lumi dezorientate, un semn de speranță.

Andrea Monda

(După L'Osservatore Romano, 7 mai 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat