|
© Vatican Media |
Ajunul conclavului, cardinalii cer să se ducă înainte reformele lui Francisc
Marți a fost ultima Congregație Generală cu 26 de intervenții ale cardinalilor care au enumerat misiunea și caracteristicile viitorului papă și problemele prioritare pentru Biserică. În Sala Sinodală anularea inelului pescarului și a sigiliului de plumb. Miercuri, Sfânta Liturghie "pro eligendo pontifice" și procesiunea la Capela Sixtină cu primul vot și primul fum de seară.
Noaptea înainte de conclav, ultima congregație generală. La puțin mai mult de douăzeci și patru de ore de la Extra omnes care va însemna încuierea ușilor de la Capela Sixtină, cardinalii - 173 în total, 130 electori - s-au reunit marți dimineață, 6 mai 2025, pentru a douăsprezecea oară în Aula Sinodului și au completat seria de intervenții, dintre care cea mai mare parte dedicate să traseze portretul robot al papei pe care de după-amiaza de miercuri îl vor alege.
Un papă care să poată fi "pontif, adică un constructor de punți, și păstor, maestru de umanitate și față a unei Biserici samaritene"; un papă care, "în timpuri de război, violență și polarizare profundă", să fie semn de "milostivire, sinodalitate și speranță". Acestea sunt caracteristicile pe care cardinalii le-au indicat în cele 26 de intervenții ale lor, de circa 5 minute fiecare, în care au prezentat, între alte lucruri, misiuni și priorități pentru Biserică și pentru lumea de astăzi. Le-a ilustrat Matteo Bruni, director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, în briefing-ul de marți, mai aglomerat mai mult decât în zilele trecute.
Reformele Papei Francisc
S-a vorbit despre "reformele" demarate de Papa Francisc, care au nevoie să fie duse înainte: lupta împotriva abuzurilor, transparența economică, reorganizarea Curiei, sinodalitatea, angajarea pentru pace și îngrijirea creației (acestea din urmă cu o menționare a enciclicelor Fratelli tutti și Laudato si'). Responsabilitatea Bisericii în aceste domenii este simțită în mod profund și împărtășit. O temă centrală a reflecției a fost cea a comuniunii, indicată ca vocație esențială pentru noul pontif. S-a schițat profilul unui papă păstor, maestru de umanitate, capabil să întrupeze fața unei Biserici samaritene, apropiată de nevoile și de rănile omenirii. În timpuri marcate de războaie, violențe și polarizări puternice, se simte cu putere nevoia unei călăuze spirituale care să ofere milostivire, sinodalitate și speranță.
Temele în congregația generală
Unele intervenții au tratat probleme de natură canonică, reflectând asupra puterii papei. Apoi a fost discutată și tema dezbinărilor din interiorul Bisericii și al societății și a "modului de a fi cardinali în Biserică" sau "apropierea de cei săraci", amintind de Ziua Mondială dedicată lor instituită de Papa Francisc, "apropiată" simbolic de sărbătoarea lui Cristos Regele. De asemenea, între teme: necesitatea de a face mai semnificative reuniunile Colegiului Cardinalilor cu ocazia consistoriilor, apoi inițierea creștină și formarea "ca acte misionare"; mărturia martirilor credinței în ținuturile de conflict și unde sunt în vigoare limite puse libertății religioase; tematica unei date comune a Paștelui, în acest an în care este a 1700-a aniversare a Conciliului din Niceea, și, prin urmare, dialogul ecumenic. În congregație s-a dat citire după aceea declarației în care cardinalii lansează un apel adresat părților implicate în conflicte pentru o permanentă "încetare a focului" și urgența negocierilor. O declarație născută la propunerea unuia dintre cardinalii prezenți și primită de confrați, apoi redactată de secretariat și aprobată de congregație.
A fost anulat Inelul Pescarului
După aceea cardinalii au anulat Inelul Pescarului al Papei Francisc, din argint aurit, care purta incizia Sfântului Petru cu cheile în mână, și sigiliul de plumb, printre însemnele papale pe care pontiful nou-ales le primește în timpul Liturghiei de început al pontificatului. Anularea s-a desfășurat în această dimineață în Aula Sinodului în prezența cardinalului "camerier" Farrell și a Colegiului Cardinalilor.
Programul
În timpul briefing-ului a fost ilustrat în detaliu și programul din zilele de mâine, miercuri, 7 mai, și poimâine, joi, 8 mai. Dimineață, la ora 10.00, Liturghia "pro eligendo Pontifice" prezidată de cardinalul decan Giovanni Battista Re; după-amiază, la 16.30, procesiunea cardinalilor pe baza ordinii de apartenență (mai întâi cardinalii diaconi, apoi cardinalii prezbiteri, în sfârșit cardinalii episcopi), toți în veșmânt coral care înaintează cu cântarea Veni, creator Spiritus spre capela lui Michelangelo. Acolo jurământul, meditația părintelui Raniero Cantalamessa, predicator emerit al Casei Pontificale, prima votare și primul fum de seară. Joi dimineață, cardinalii electori se vor întâlni înainte de ora 8.00 în Palatul Apostolic, pentru a celebra Liturghia și Laudele în Capela Paulină. După aceea se vor retrage la 9.15 în Capela Sixtină pentru a recita Ora medie și a trece după aceea la votări. Prânzul pe la ora 12.30 la "Sfânta Marta", la 15.45 plecarea spre Palatul Apostolic, apoi la 16.30 retragerea în Capela Sixtină cu alte votări și la sfârșit (pe la 19.30) Vesperele. Rugăciunile și textele vor fi toate în latină, a subliniat Bruni. Care, încă o dată, a explicat că sunt două fumuri prevăzute în diferitele zile: unul la sfârșitul dimineții, pe la 12.00; unul seara, pe la 19.00. Adică la sfârșitul celei de-a doua votări de dimineață sau de seară. Desigur, dacă noul papă va fi ales la prima votare (de dimineață sau de seară), fumul alb va fi anticipat.
Salvatore Cernuzio
(După Vatican News, 6 mai 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
Anularea inelului pescarului: