|
© Vatican Media |
Papa Francisc și magisteriul despre săraci: cuvinte și gesturi
"Cei din urmă" din evanghelie vor fi cei din urmă care-l primesc
Și astfel "cei din urmă" vor fi cei din urmă care-l primesc, în pragul Bazilicii "Santa Maria Maggiore" care păstrează icoana Salus Populi Romani sub privirea maternă a căreia Francisc urmează să fie înmormântat. La bucata finală a parcursului său pământesc al episcopului de Roma venit aproape de la capătul lumii, îi vor face coroană nu cei puternici și acei săraci, acei migranți, acei fără adăpost, acei marginalizați care au fost puși în centrul atâtor pagini din magisteriul său și care sunt în centrul fiecărei pagini din evanghelie.
Deja cuvintele rostite în dimineața de Lunea Îngerului (luni din octava Paștelui) de cardinalul camerier Kevin Joseph Farrell pentru a anunța moartea neașteptată a Papei Francisc au subliniat acest element portant al învățăturii sale: "Ne-a învățat să trăim valorile evangheliei cu fidelitate, curaj și iubire universală, în mod deosebit în favoarea celor mai săraci și marginalizați." "Cât aș vrea o Biserică săracă pentru săraci" a spus la începutul pontificatului său. "Pentru Biserică opțiunea pentru săraci este o categorie teologică înainte de o categorie culturală, sociologică, politică sau filozofică. Dumnezeu le acordă lor «prima sa milostivire». Această preferință divină are consecințe în viața de credință a tuturor creștinilor, chemați să aibă «aceleași sentimente ale lui Isus»", a scris el în exortația apostolică Evangelii gaudium, un document pe care încă trebuie să-l înțelegem până la capăt și care a marcat ruta slujirii sale de succesor al lui Petru.
Cuvinte care au fost însoțite mereu de gesturi și alegeri concrete. Primul Papă care a ales numele sfântului din Assisi s-a inserat pe urma învățăturilor predecesorilor, ca aceea a Sfântului Ioan al XXIII-lea, care cu o lună înainte de a deschide Conciliul Vatican II, a spus: "Biserica se prezintă așa cum este și vrea să fie, ca Biserică a tuturor, și îndeosebi Biserica săracilor." Acest magisteriu de cuvinte și gesturi, pentru primul papă sud-american avea origine în evanghelie și în învățăturile primilor Părinți ai Bisericii. Ca Sfântul Ambroziu, care a afirmat: "Nu din averea ta tu dăruiești săracului; tu nu faci decât să-i dai ceea ce îi aparține. Pentru că ceea ce este dat în comun pentru folosul tuturor este ceea ce tu îți adaugi. Pământul este dat tuturor, și nu numai celor bogați." Grație acestor cuvinte, Sfântul Paul al VI-lea a putut să afirme în enciclica Populorum progressio că proprietatea privată nu constituie pentru nimeni un drept necondiționat și absolut și că nimeni nu este autorizat să rezerve în folosul său exclusiv ceea ce depășește nevoia sa, când celorlalți le lipsește necesarul. Sau cum a spus Sfântul Ioan Gură de Aur într-o vestită omilie a sa: "Vrei să onorezi trupul lui Cristos? Nu permite să fie obiect de dispreț în membrele sale, adică în săraci, lipsiți de haine pentru a se acoperi. Nu-l onora aici în biserică pe Cristos cu stofe de mătase, în timp ce afară îl neglijezi când suferă din cauza frigului și goliciunii. Cel care a spus: Acesta este Trupul meu, a spus și: m-ați văzut înfometat și nu mi-ați dat de mâncare."
Departe de lecturi ideologice, Biserica nu are interese politice de apărat când invită să se depășească ceea ce Francisc a definit "globalizarea indiferenței". Mișcat numai de cuvintele evangheliei, susținut de tradiția Părinților Bisericii, papa ne-a invitat să ne îndreptăm privirea spre "cei din urmă", preaiubiți de Isus. Acei "din urmă" care astăzi îl vor însoți cu îmbrățișarea lor în ultima parte de drum.
Andrea Tornielli
(După L'Osservatore Romano, 25 aprilie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu