Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc și geopolitica. Buonomo: "A lărgit capacitatea Bisericii de a se pune în fața marilor probleme"

"Suferința care s-a făcut prezentă în ultima parte a vieții mele am oferit-o Domnului pentru pacea în lume și fraternitatea între popoare." Așa a încheiat Papa Francisc testamentul său. Și în mesajul Urbi et Orbi de duminică, 20 aprilie 2025, zi de Paște, a exprimat dorința: "Aș vrea să sperăm din nou că pacea este posibilă", precizând totuși că "nicio pace nu este posibilă fără o adevărată dezarmare". Pace, fraternitate între popoare, dezarmare de arme și a inimilor sunt cuvinte cheie ale pontificatului său. Care poate fi un prim bilanț la cald al viziunii geopolitice a Papei Francisc? L-am întrebat pe Vincenzo Buonomo, profesor de drept internațional la Universitatea Pontificală Lateran.

Privind la intervențiile sale pe planul internațional sau referitoare la probleme cu caracter internațional - începe Buonomo -, reiese un fir conducător care își găsește împlinirea chiar în mesajul Urbi et Orbi din duminica de Paște. Adică ideea că pacea este în inima oamenilor. A susținut asta deja în 2013, abia ales, întâlnind corpul diplomatic acreditat la Sfântul Scaun și indicând cele trei elemente care puteau colabora la crearea păcii: dezvoltarea, stabilitatea și siguranța, respectarea persoanelor. În același timp, a precizat că totul pornea chiar de la inima omului. O convingere reafirmată în fiecare întâlnire cu marile organizații internaționale: de la Consiliul Europei la Parlamentul UE și până la ONU, și în cursul călătoriilor apostolice. Ideea papei este aceea nu a unei păci construite pe baza de tehnici sau de o activitate diplomatică, ci de o pace care să se nască de jos.

O teză care este sistematizată în enciclica Fratelli tutti...

În acest document, papa a pus în doctrină ceea ce a fost enunțat în diferite ocazii: arhitectura păcii, care este rod al unei serii de situații, dar înainte de toate rod al muncii artizanilor păcii, și cheamă pe fiecare dintre noi, personal, să fie tocmai artizan de pace.

Francisc n-a încetat niciodată să reafirme necesitatea unei condiții esențiale: dezarmarea, nucleară, de armele tradiționale și a inimilor noastre. Dezarmarea inimilor este cea care are efect pozitiv asupra dezarmării inimilor.

În acest domeniu, însăși doctrina Bisericii în materie de război și folosire a armelor a făcut cu papa pași înainte. În discursul său la Hiroshima, la 24 noiembrie 2019, a afirmat cu claritate că nu numai că este imorală folosirea armelor atomice, dar este imorală și posesia lor, depășind astfel ceea ce este afirmat în Catehismul Bisericii Catolice.

"Să nu dispară niciodată principiul de umanitate drept fundament al acțiunii noastre zilnice", auspiciul pontifului în ziua de Paște...

Francisc a făcut referință explicită la lipsa de respectare a principiilor care au caracterizat civilizația umană cu privire la tema războiului, aplicând-o la patru situații concrete: conflictul Ucraina-Rusia, denunțând că obiectivele civile au devenit obiective militare; situația înspăimântătoare pe care o trăiește populația civilă în Gaza; conflictul din Myanmar unde s-a ajuns chiar la o acceptare selectivă a ajutoarelor în timpul cutremurului; în sfârșit, conflictul din Sudanul de Sud și violențele din Cornul Africii. Papa vorbește despre pace pornind de la război. Mai amintesc discursul la mausoleul din Redipuglia în 2014, cu ocazia centenarului izbucnirii Primului Război Mondial, în care a afirmat că fiecare dintre noi consideră că responsabilitatea unui conflict nu este a sa, ci a altora, pe baza principiului inuman "mie ce-mi pasă", adăugând că astăzi se poate vorbi probabil despre "un al treilea război mondial pe bucăți".

Un papă năvalnic încă de la început, cu alegerea lui Lampedusa ca destinație a primei sale călătorii apostolice, la 8 iulie 2013, care a dat deja de atunci cheia unui pontificat de partea săracilor, a celor din urmă, aliat împotriva globalizării indiferenței. Francisc a lărgit orizonturile geopolitice ale Bisericii?

Mai ales a inaugurat o perioadă a unei Biserici gata nu să ocupe spații, ci să demareze procese, cum afirmă încă din 2013 în documentul programatic al pontificatului său, Evangelii gaudium. De aici și definiția de Biserică drept spital de campanie, care colaborează cu celelalte forțe vii ale societății pentru a o putea construi sau reconstrui. Îndeosebi, papa a lărgit capacitatea Bisericii de a se pune în fața marilor probleme, nu numai printr-o lectură/evaluare a situațiilor, ci pentru a putea lucra concret.

Pornind de jos...

Da, aceasta este abordarea sa, unde "jos" înseamnă nu numai nivelul poporului, ci, în cadrul acelui nivel, indică pe marginalizați, pe cei din urmă. Nu este retorică a pauperismului, așa cum a fost uneori interpretată, ci o metodologie concretă pentru a înfrunta marile probleme.

De exemplu?

Cu referință la război, a ne întreba cine sunt persoanele care îndură efectele sale cele mai devastatoare. Desigur nu producătorii de arme sau cei care dirijează dronele, ci cei mai săraci, cei care nu pot părăsi casele sau satele în care trăiesc. Tot așa pentru dezastrele ambientale: sunt victime mai ales popoarele indigene, minoritățile, grupurile etnice restrânse.

Papa nu a încetat niciodată să lanseze apeluri insistente pentru pace, dar uneori cuvintele sale au fost rău interpretate sau chiar instrumentalizate, ca acelea despre "genocidul" din Gaza...

Pontiful avea bine în minte ce anume înseamnă genocidul. Spre deosebire de ceea ce a fost afirmat de unii, papa nu a susținut niciodată că în Gaza are loc un genocid, ci că trebuia să se constate - și asta de regulă se face în perioada de după conflict - dacă unele dintre comportamentele practicate în Fâșie pot să fie identificate ca genociduri. Francisc a folosit adesea expresii puternice, de mare impact, dar mereu în mod corespunzător și coerent cu o gândire care nu se limitează la cuvinte. Din păcate, instrumentalizarea este utilă pentru cel care caută justificări la folosirea forței și a violenței.

După invadarea rusă a Ucrainei, la 25 februarie 2022, papa a mers în mod neașteptat la ambasada rusă pe lângă Sfântul Scaun, iar între 2023 și 2024 a încredințat cardinalului Matteo Zuppi, președinte al CEI, o misiune de pace care a atins Kiev, Moscova, Washington și Pechin, cu obiective foarte precise și, după unii, rezultate modeste...

Rolul pe care Sfântul Scaun l-a desfășurat și continuă să-l desfășoare este de tip umanitar și s-a concretizat în întoarcerea în Ucraina a copiilor care au fost luați din propriile familii și duși forțat în Rusia, și în schimbul de prizonieri; ultimul și în ziua de Paște. Acțiunea Sfântului Scaun are ca scop facilitarea dialogului și așa-numitul post-conflict, adică tentativa de a găsi canalele prin care să formeze generații la un nou scenariu de coexistență posibilă. Conflictul explodat în februarie 2022 se aprinsese în 2014 și deja cu acea ocazie papa a asumat poziții foarte clare față de ceea ce se întâmpla în Donbass. A urmărit evoluția situației și gestul său de a merge la ambasadorul Federației Ruse demonstrează dorința de a rezolva conflictele prin negociere, nu o simplă mediere, ci printr-o negociere punând toate părțile în jurul unei mese fără a exclude pe nimeni. Celebra frază "pacea se face cu dușmanul", Papa Francisc a întrupat-o tocmai în acest mod, expunându-se personal, exact ca Francisc de Assisi căruia nu i-a fost frică să meargă la sultan.

Ce moștenire ne lasă din acest punct de vedere?

Ne lasă o metodă pentru relațiile internaționale, bazată așa cum spuneam înainte, nu numai pe lectura situațiilor, ci mai ales pe înțelegerea tendințelor, dezvoltărilor și viziunii lor spre unde se continuă. A interpreta faptele și a înțelege că toate comportamentele de astăzi vor avea o repercusiune substanțială în perioadă medie și lungă. În afară de asta, cu curaj profetic, Francisc a relansat multilateralismul și a deschis noi căi de dialog caracterizate de fraternitatea care poate uni inima fiecărui om, credincios sau necredincios.

Giovanna Pasqualin Traversa

(După Agenția SIR, 25 aprilie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat