Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Iezuiții îl amintesc pe Papa Francisc: un om al lui Dumnezeu

"Amintirea recunoscătoare" pentru primul pontif iezuit, raporturile cu Societatea întemeiată de Ignațiu de Loyola și moștenirea lui Francisc pentru confrații săi, particularitățile care au caracterizat conducerea succesorului lui Petru și prioritățile apostolice asupra cărora Biserica este chemată să se angajeze în viitor. Acestea sunt temele tratate de superiorul general al congregației, părintele Arturo Sosa SJ, joi dimineață, 24 aprilie 2025, în Curia generală din Borgo Santo Spirito, la doi pași de bazilica vaticană unde neîncetat continuă fluviul de credincioși pentru ultimul salut dat rămășițelor pământești ale papei răposat.

Un om al lui Dumnezeu conștient că nu va fi plăcut tuturor

"Fiecare regiune străină este patria noastră și totuși fiecare patrie pentru noi este țară străină. [...] Deschide ochii noștri și inima noastră pentru ca fiecare întâlnire cu cel care este în nevoie să devină o întâlnire cu Isus." Rugăciunea finală, citită de secretarul general al Societății lui Isus, părintele Antoine Kerhuel SJ, a mesajului Papei Francisc pentru a 110-a Zi Mondială a Migrantului și a Refugiatului 2024 a deschis întâlnirea cu jurnaliștii. În introducerea sa, înainte de dialogul cu presa mondială, generalul venezuelan a voit să privească la Francisc ca la un adevărat "om al lui Dumnezeu" care "nu a căutat să-i mulțumească pe toți - a precizat el - sau să măsoare prestațiile sale pe baza unui indice de popularitate. Asimilând evanghelia lui Isus și scoțând concluzii din istoria de bărbați și femei ai lui Dumnezeu care devin profeți, sfinți..., știa că acțiunile și deciziile sale nu vor fi plăcute tuturor. Important era să se asculte, să dialogheze cu complexitatea realității, să scruteze semnele timpurilor și, în rugăciune, în familiaritatea cu Domnul său, să discearnă ceea ce este mai potrivit în fiecare moment".

Conclavul alege pe succesorul lui Petru, nu pe al lui Francisc

Sosa, care a clarificat în prealabil că orice comentariu cu privire la viitorul pontif îl va face numai după alegere, totuși a voit să sublinieze că "se reunește conclavul pentru a alege pe succesorul lui Petru, nu pe succesorul lui Francisc". Și a adăugat: "Fiecare papă este ales pentru a se încălța cu sandalele pescarului"; votul de ascultare față de papa, particularitate a iezuiților încă de la origini, va continua în mod indiscutabil și orice figură va fi aleasă. "Căutăm un om al lui Dumnezeu. Și noi vom fi în slujire", a răspuns la prima întrebare cu privire la calitățile pe care ar trebui să le aibă succesorul. Și a insistat asupra unei trăsături care, după părerea lui, va trebui se speră s-o aibă cel care va fi chemat să conducă Biserica: "Să aibă o privire universală, ceea ce nu înseamnă o privire internațională." De fapt, nu este vorba de a avea o abordare de firmă multinațională, a clarificat el, este vorba de a avea o perspectivă care tinde la recunoașterea diferențelor și a experiențelor religioase, în lume. Pentru că "diferențele nu sunt bariere. ci o bogăție." A susținut importanța sa "într-o lume în care universalitatea este în pericol".

Papa reformator în linia indicată deja de Conciliul Vatican II

Papa era "o persoană normală", în special între iezuiți cu care se simțea foarte liber, a mai relatat părintele Sosa, care a amintit cum Francisc recunoștea propriile limite fără probleme. Avea darul ascultării și al francheței. "Era persoană cu care se putea chiar să nu fii de acord. Se putea dialoga așa încât deciziile să fie la sfârșit rod al ascultării." Maestru al discernământului ignațian, a luat foarte multe decizii de-a lungul pontificatului său tocmai ascultând Duhul prin persoane. Accepțiunea de papă reformator, conform părintelui Sosa, trebuie considerată în domeniul puterii reformatoare indicate de Conciliul Vatican IIpe care el l-a luat foarte în serios. A demarat procese, conștient că nu avea să vadă complet rezultatele. Cu siguranță, a afirmat Sosa, Biserica a făcut progrese, și cu privire la tema prevenirii abuzurilor, de exemplu, din epoca alegerii papei, ținând cont că drumul nu se măsoară în linie dreaptă, ci are mereu întortocheli. Auspiciul este ca să persevereze în direcția de a valoriza laicatul și femeile. De asemenea, a fost aprofundat rolul discernământului așa de central în viața papei, care era o viață de rugăciune. Dacă n-ar fi fost așa, și discernământul ar fi fost zădărnicit. "Uneori vedem că a fost un papă al surprizelor. Eu cred că și el a avut situații neașteptate, și discernământul i-a permis să ia decizii importante. Am văzut asta în procesul sinodal."

Societatea lui Isus chemată să se înrădăcineze în carisma sa

A fost spațiu pentru mai multe anecdote pe care Sosa le-a relatat întorcându-se la acea alegere petrecută în timp ce el era în Venezuela. S-a gândit: "Numele Francisc? Va fi în cinstea sfântului iezuit Francisc Xaveriu, sau a Sfântul Francisc Borgia, și el iezuit...". Referința la sfântul din Assisi a fost într-un fel derutantă, dar se confirma în ea deja acea privire universală care merge mult dincolo de orizonturile înșiși ale ordinului de apartenență. Legătura cu iezuiții a rămas mereu foarte puternică așa încât la fiecare călătorie apostolică era punctuală întâlnirea cu comunitatea iezuiților prezenți în țările vizitate. Papa nu a ascuns niciodată propria identitate de iezuit, dar "asta nu înseamnă a aparține la o «rasă», este pur și simplu un mod de a aparține Bisericii, mai explică generalul", nu este, așadar, o trăsătură sectară. "Cred că Societatea iese mult mai provocată după moartea papei, chemată să fie foarte profund întemeiată în carisma sa, mult mai Societate, în substanță", în sensul că este invitată să arate mereu și pretutindeni fața lui Dumnezeu, altminteri acțiunile de apostolat folosesc puțin. Vreunul dintre jurnaliști a hazardat întrebarea cu privire la eventualitatea unui demarări a procesului de canonizare a pontifului. Sosa este foarte atent, se încredințează timpului și maturării unei devoțiuni populare care este un "element important" în acest domeniu.

A insista asupra priorității păcii

Părintele Sosa a fost întrebat, în lumina căii de misiune în China inaugurată chiar de iezuiți cu Matteo Ricci și însoțitorii, și dacă acordul Sfântului Scaun cu Republica Populară Chineză va putea, după părerea sa, să meargă înainte: "Eu îmi doresc să meargă înainte. Papa a fost foarte angajat în asta. Astăzi în China avem o Biserică aptă să fie prezentă în viața normală. O realitate foarte mică dar vie." Conform lui Sosa, cu "înțelepciunea și prudența timpurilor" se va continua să se meargă înainte. Cum iese pontificatul lui Jorge Mario Bergoglio cu privire la poziții ale lui Francisc considerate lâncede de unii observatori - este cazul de exemplu contextului din Nicaragua sau din Venezuela - este o altă întrebare pusă generalului Societății care a răspuns considerând că punctul nu este "a da sau nu o medalie lui Francisc, ci a învăța din eventuale erori sau lipsuri". Așadar, nu este vorba "nici de a-l salva, nici de a arăta cu degetul", ci de a învăța proiectați spre viitor. Pace, pace, pace. Astfel de trei ori a repetat părintele Sosa unui jurnalist birman care a intervenit să întrebe care este astăzi moștenirea cea mai urgentă de pus în practică. "Lumea are nevoie de pace, trebuie să fie construită de noi."

Antonella Palermo

(După Vatican News, 24 aprilie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat