Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Africa și elanul misionar al Papei Francisc

Nimeni nu se mântuiește singur

Pentru a înțelege elanul misionar al Papei Francisc față de vastul continent african, este paradigmatică ultima sa călătorie în Africa sub sahariană. În acea circumstanță a mers mai întâi la Kinshasa și apoi la Juba, respectiv capitale a Republicii Democrate Congo și a Sudanului de Sud (31 ianuarie - 5 februarie 2023). Un pelerinaj în două țări emblematice ale contradicțiilor care chinuiesc drojdiile societății din istoria contemporană. Cel care scrie, a avut harul de a-l însoți drept corespondent misionar și a rămas profund impresionat de teologia ad gentes pe care pontiful a reușit s-o facă inteligibilă în cursul predicii sale.

Înainte de toate, atitudinea inclusivă față de atâta umanitate suferindă. Este suficient să ne gândim la cuvintele încărcate de afect pe care le-a adresat la sosirea sa la Kinshasa: "Am dorit mult să fiu aici și în sfârșit ajung pentru a vă aduce apropierea, afectul și mângâierea întregii Biserici, și să învăț de la exemplul vostru de răbdare, de curaj și de luptă." Asta, în substanță, înseamnă că pentru "a merge" (Biserică în ieșire) "în periferie" (locus prin excelență al misiunii) și a fi "alături de săraci", trebuie înțeles, cu inima și cu mintea, că evanghelizarea nu poate face abstracție de spiritul de primire față de orice gen de alteritate. De altfel, deja în documentul programatic al pontificatului său, exortația apostolică postsinodală Evangelii gaudium, la începutul slujirii sale petrine, Francisc afirma: "Bucuria evangheliei este pentru tot poporul, nu poate exclude pe nimeni."

Tocmai pornind de la acest raport compătimitor izvorăște profeția care a ritmat peregrinatio africană a papei. Denunțarea relelor vechi, imputabile Conferinței de la Berlin (1884-1885, în care europenii s-au pus de acord cu privire la împărțirea Africii), niciodată amintită și contestată îndeajuns, care astăzi se propun din nou în versiunea mai ambiguă și invazivă a așa-numitului neocolonialism. O denunțare, cea a Papei Bergoglio, care a găsit sinteza sa în exclamația "Jos mâinile de pe Africa!". Referindu-se îndeosebi la fostul Zair, a stigmatizat că "s-a ajuns la paradoxul că roadele pământului său îl fac «străin» pentru locuitorii săi... o dramă în fața căreia lumea mai progresată economic își închide adesea ochii, urechile și gura". De relevat că în timp ce scriem, acea țară continuă să fie obiect de nelegiuiri de tot felul, ca dovadă a actualității magisteriului său.

Dar atenție, Francisc a interpretat profeția nu numai ca denunțare, deoarece a avut capacitatea de a indica parcursuri și inițiative care în unele cazuri au avut și încă pot avea astăzi un rezultat fericit din punct de vedere al realizării. Este vorba de o abordare metodologică importantă care implică inserarea, de exemplu, cu titlu deplin, a pastorației sociale în cea obișnuită din diecezele africane. Și aici lista remediilor, care pentru a spune adevărul sunt valabile în cheie universală, este într-adevăr lungă: a alunga autoritarismul dezarmând inimile războinice; a favoriza alegeri libere, transparente și credibile; a extinde și mai mult participarea la procesele de pace la femei, la tineri, la grupurile marginalizate; a întări prezența limpede a statului luptând împotriva corupției și contrastând ingerințele străine care destabilizează întregi zone geografice... Toate acestea investesc cu responsabilitate comunitățile creștine, catolice și de orice altă tradiție și denominațiune.

În această privință, trebuie să fim atenți la cântărirea sensului și semnificației corecte a cuvintelor. Când vorbim despre comunitate, suntem înclinați instinctiv să credem că este vorba de o relație, centrată pe împărtășire, adică între cei care împărtășesc botezul și sunt chemați împreună, exact cum s-a întâmplat discipolilor de la Emaus, să asculte cuvântul și să frângă Pâinea în numele său. De fapt, direcția papei în enciclica socială Fratelli tutti este mult mai extensivă. Făcând referință la mărturia fratelui sărac din Assisi, el ne-a amintit că Sfântul Francisc "nu făcea războiul dialectic impunând doctrine, ci comunica iubirea lui Dumnezeu" și "a fost un părinte rodnic care a provocat visul unei societăți fraterne" (2-4). Enciclica merge mult dincolo de țarcul eclezial și tinde să promoveze o aspirație mondială la fraternitate și la prietenie socială. Și așa a fost în discursurile pe care pontiful le-a adresat credincioșilor fie la Kinshasa ca și la Juba. Punctul de plecare al lui Francisc este apartenența comună la familia umană, recunoscându-ne frați, pentru că suntem fii și fiice ai unui Creator unic, toți în aceeași barcă, așadar, avem nevoie să conștientizăm că într-o lume globalizată și interconectată nimeni nu se mântuiește singur.

Giulio Albanese

(După L'Osservatore Romano, 24 aprilie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat