|
© Vatican Media |
Papa Francisc și teo-logia: toate religiile sunt un drum pentru a ajunge la Dumnezeu
"Predica lui Paul nu este pentru că a făcut un curs la Lateran, la Gregoriana... Nu, nu, nu! Înțelepciune umană, nu! Mai degrabă învățate de Duhul: Paul predica prin ungerea Duhului, exprimând lucruri spirituale ale Duhului în termeni spirituali. Însă omul lăsat forțelor sale nu înțelege lucrurile Duhului lui Dumnezeu: omul singur nu poate înțelege asta! [...] Și de atâtea ori, de atâtea ori noi găsim printre credincioșii noștri, bătrânele simple care poate că nu au terminat școala elementară, dar care îți vorbesc despre lucruri mai bine decât un teolog, pentru că au Duhul lui Cristos. Cel pe care îl are Sfântul Paul."
În fața acestor expresii rostite de episcopul de Roma în omilia ținută la "Sfânta Marta" la 2 septembrie 2014 și a altora de același stil, se află două atitudini. Aceea a celui care își sfâșie hainele considerând că Papa Francisc s-a făcut mesagerul ignoranței teologice, acolo unde pare să răspândească o credință simplistă și naivă și să reduce "popularul" la "banal". Aceea a celui care susține că această poziție a sa ar fi depins de faptul că el însuși n-a obținut niciodată un doctorat în teologie.
Ambele poziții sunt deviante și, prin urmare, trebuie evitate. Dacă se înțelege bine ceea ce el afirmă, nu se poate să nu fim de acord cu perspectiva sa, conform căreia locul teologiei nu este universitatea, ci Biserica, întrucât credința trebuie să fie gândită în comunitatea eclezială în ansamblul ei și nu într-o lobby de academicieni care consideră că posedă monopolul cunoașterii. Și facultățile teologice, în acest orizont, devin simple exprimări de "caritate intelectuală" în sinergie și în ascultarea comunității ecleziale ale căror servitoare devin din când în când. Și, tot în această perspectivă, practica eclezială nu va trebui să fie delegată unei regiuni a cunoașterii teologice (teologia pastorală), ci este chemată să dea formă tuturor conținuturilor sale, parcurgând-o transversal.
Însăși referința la "bătrânică" constituie un citat implicit dintr-un pasaj vestit dintr-o omilie a lui Toma de Aquino în Postul Mare napolitan din 1273, când afirmă că o bătrânică ignorantă, dar credincioasă, cu privire la destinul omului și la orientarea sa, știe mai mult decât toți filozofii înainte de Cristos și, am spune noi, fără Cristos.
Ceea ce a inspirat magisteriul lui Francisc a fost deci o cunoaștere teologică neacademică și mai mult decât științifică, "sapiențială"; mai mult decât speculativă, "practică". Găsim aceste caracteristici dacă aruncăm o privire rapidă la tematica fundamentală pe care această formă de cunoaștere care este teo-logia (= logos al lui Dumnezeu în sens obiectiv și subiectiv) este chemată s-o exprime. Un adevărat bilanț teologic al acestui pontificat ar cere cu totul alt spațiu și energii mai mari.
Pentru papa care s-a întors la casa Tatălui, Dumnezeul unic este și trebuie să fie Dumnezeul tuturor. Un loc deosebit de semnificativ în care s-a exprimat această viziune teo-logică, a fost declarația comună de la Abu Dhabi (Document despre fraternitatea umană din 4 ianuarie 2019), unde citim: "De credința în Dumnezeu, care a creat universul, creaturile și toate ființele umane - egale prin Milostivirea sa -, credinciosul este chemat să exprime această fraternitate umană, salvgardând creația și tot universul și susținând fiecare persoană, în special cele mai nevoiașe și sărace." Unicul Dumnezeu face umani surori și frați și atenția față de cei din urmă nu este o alegere pur și simplu socio-politică, ci întocmai teo-logică, așa cum este în păzirea creației.
În această direcție Francisc a dus la ulterioară împlinire mesajul Conciliului Vatican II-lea, pornind de la ciocnire la întâlnirea între religii. Între momentele cele mai semnificative ale călătoriei în Extremul Orient se poate situa pe bună dreptate întâlnirea cu tinerii de vineri, 13 septembrie 2024, la Singapore. Cu acea ocazie episcopul de Roma s-a exprimat așa: "Unul dintre lucrurile care m-a impresionat mai mult la voi tinerii, la voi cei de aici, este capacitatea dialogului interreligios. Și acest lucru este foarte important, pentru că dacă voi începeți să vă certați: «Religia mea este mai importantă decât a ta...», «A mea este cea adevărată, a ta nu este adevărată...». Unde duc toate acestea? Unde? Să răspundă cineva, unde? [cineva răspunde: «Distrugerea»]. Așa este. Toate religiile sunt un drum pentru a ajunge la Dumnezeu." Și asta nu contrazice faptul că adevărata religie se află în credința creștină, chemată să recunoască în celelalte apartenențe nu exprimări de falsitate, ci semințe și urme ale Cuvântului.
Giuseppe Lorizio
(După Agenția SIR, 24 aprilie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu