|
© Vatican Media/SIR |
Copii, tineri și bătrâni: amintire și viitor. In memoriam Papa Francisc
În timpul întregului său pontificat, Bergoglio a declinat alianța dialogantă între tineri și bătrâni ca postura cea mai potrivită pentru a înfrunta în mod adecvat viitorul. Împreună cu bunicii lor, pentru care a inaugurat o Zi Mondială dedicată lor, Papa Francisc a încredințat de mai mult ori tinerilor, în special în mesajele pentru Zilele Mondiale ale Tineretului, misiunea de a da trup profeției lui Ioel (3,1): "Bătrânii voștri vor avea vise și tinerii voștri vor avea viziuni."
În dialogul între generații, în afară de bătrâni, Papa Francisc a rezervat mereu și o atenție deosebită copiilor, trimițând un mesaj precis familiilor, în special într-o Italie unde nu se mai fac copii și în locul cărora sunt preferați cățeii.
Biserica, precum societatea, are nevoie de tineri ca și de bunicii lor, unul din laitmotiv-ul pontificatului, unit cu avertismentul de a nu ceda în fața "culturii rebutului". Și Ziua Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor, inventată chiar de papa argentinian, vrea să fie în intențiile pontifului un mic semn de speranță pentru ei și pentru întreaga Biserică, într-o societate unde cresc singurătățile din cauza individualismului care se răspândește. Tema speranței, în mesajele papale adresate tinerilor și bătrânilor, este recurentă, mai ales în vederea și cu ocazia Jubileului dedicat de Papa Francisc acestei teme. "Mergeți în speranță", invitația în ultimul mesaj pentru Ziua Mondială a Tineretului, pentru că "speranța învinge orice oboseală, orice criză și orice neliniște, este o forță nouă care ne permite să perseverăm în alergare, care ne face să avem o privire lungă care merge dincolo de dificultățile din prezent și ne îndreaptă spre o destinație sigură: comuniunea cu Dumnezeu și plinătatea vieții veșnice. Dacă există o destinație frumoasă, dacă viața nu merge spre nimic, dacă nimic din ceea ce visez, proiectez și realizez nu se va pierde, atunci merită să merg și să transpir, să suport obstacolele și să înfrunt oboseala, pentru că răsplata finală este minunată!".
Pe urma Fericitului Carlo Acutis, invitația este de "a redescoperi marele dar al Euharistiei". "Toate oboselile interioare pot găsi alinare în Domnul", garantează papa: "Când oboseala drumului vă împovărează, întoarceți-vă la Isus, învățați să vă odihniți în el și să rămâneți în el, pentru că aceia care speră în Domnul merg fără să obosească." "Porniți în călătorie, dar nu ca simpli turiști, ci ca pelerini", exortația finală în vederea Jubileului. 100 de mii de copii, provenind din peste 100 de națiuni. Sunt numerele celor două zile în care s-a desfășurat prima Zi Mondială a Copiilor - patronată de Dicasterul pentru Cultură și Educație - la Stadionul Olimpic și în Piața "Sfântul Petru", unde Sfântul Părinte a ales să dialogheze liber cu cei mai mici, despre drepturile cărora a convocat după aceea un Summit internațional la care în afară de experți au participat numeroși lideri internaționali.
"Nu este acceptabil ca să moară sub bombe copiii" sau ca migranți în mare, în deșert sau în rutele călătoriilor speranței, avertismentul papei, conform căruia "nimic nu valorează viața unui copil": "Copilăria negată este un strigăt silențios."
M. Michela Nicolais
(După Agenția SIR, 24 aprilie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu