Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Episcopul și poporul merg împreună, moștenirea spirituală a lui Francisc în Argentina

A existat o mare participare cu diferiți lideri religioși la celebrarea de marți, 22 aprilie, în Catedrala Metropolitană din Buenos Aires pentru a aduce un omagiu lui Jorge Mario Bergoglio. Printre prelații argentinieni, Monseniorul Giobando a declarat presei de la Vatican: "Oriunde ar fi fost el, în apropiere erau întotdeauna oameni săraci care primeau sprijinul său. Iar aceasta este o binecuvântare". Iar Monseniorul Carrara: "A fost un profet al demnității umane".

Orașul natal al lui Jorge Mario Bergoglio îl plânge pe păstorul său. O celebrare cu lideri din diferite religii a umplut marți, 22 aprilie 2025, catedrala mitropolitană din Buenos Aires pentru a aduce omagiu Papei Francisc, eveniment încărcat de simbolism la care au participat, între alții, evrei și musulmani umăr la umăr. În biserica mamă dedicată Preasfintei Treimi, care se înalță în cartierul San Nicolas, s-a ridicat doliul pentru cel care va fi mereu iubit ca "Papa săracilor și a celor marginalizați". Rabinul Daniel Goldman a afirmat că Francisc "nu a uitat niciodată de imigrați" în rugăciunile sale și a subliniat importanța de a exercita înțelegere și iubire într-o lume așa de divizată. Islamicii Sheij Salim Delgado Dassum și Omar Abboud au evidențiat cum Francisc a fost "purtător de cuvânt al păcii într-o lume de războaie". Apoi spațiu pentru Kissag Mouradin, din Biserica armeană, pastorului metodist Maria Ponce și omologului penticostal Norberto Saracco. "Fie să putem duce înainte moștenirea de pace, unitate și dialog a lui Francisc", a remarcat arhiepiscopul capitalei, Jorge Cuerva.

Giobando: un pontificat terminat așa cum a început, între oameni

Monseniorul Ernesto Gibando SJ, episcop al Diecezei de Mar del Plata, auxiliar de Buenos Aires din 2014 până în 2024, amintește cu mass-media vaticane moștenirea spirituală a lui Francisc, cu care a împărtășit o prietenie fraternă: "Cred că ne-a lăsat o mărturie de semne și chiar de cuvinte. Însă cel mai important lucru rămân gesturile sale. Asta este ceea ce am văzut mereu în Francisc, o persoană de fapte și gesturi concrete, așa cum am avut în Duminica de Paște. Gestul său, deși cu așa de puțină forță și cu fragilitate, mi s-a părut că lărgește limitele acestei lumi și că îi dă lui Dumnezeu harul să binecuvânteze orașul Roma, dieceza sa și lumea cu un mesaj de pace pentru atâtea războaie care există în lume. Este un semn elocvent a ceea ce Dumnezeu vrea să ne spună în acest timp de criză". Începutul și sfârșitul pontificatului au găsit în acel salut coral adresat Bisericii universale în Piața "Sfântul Petru" o analogie foarte evidentă și surprinzătoare: "A murit aproape de acea piață unde erau mii și mii de pelerini și credincioși care au putut să primească binecuvântarea sa. Cred că asta va rămâne imprimat în viața noastră. Ca atunci când, în urmă cu doisprezece ani, a ieșit în același balcon și a făcut primul său gest, care a fost frumos."

Orfani de un tată care îi ajuta pe săraci

Prelatul iezuit amintește mărturia de viață pe care Bergoglio a lăsat-o în Argentina: "Mulți se întreabă de ce nu s-a întors niciodată. Eh, este o întrebare la care timpul va trebui să răspundă, însă faptul că nu a venit înseamnă că a putut să viziteze periferiile lumii. În Argentina cea mai mare majoritate dintre noi este în mare suferință. Am primit mesaje de la persoane de alte credințe, de la frați și surori, din alte religii care sunt foarte, foarte, foarte întristate. Ne simțim un pic orfani, da, pentru acele gesturi ale sale de paternitate și pentru marea sa preocupare de modul de a-i ajuta pe săraci. Ne spunea mereu cum să facem și, oriunde se afla, erau mereu săraci în apropiere care primeau sprijinul său. Și aceasta este o binecuvântare."

Colombo: Francisc a învățat o milostivire concretă

Și Monseniorul Marcole Colombo, arhiepiscop de Mendoza și președinte al Conferinței Episcopale Argentiniene, remarcă la mass-media vaticane determinarea lui Francisc de a fi aproape de poporul lui Dumnezeu până la sfârșit. "Ne-a învățat să trăim cu picioarele bine înfipte în pământ, cu o inimă generoasă și o credință profund angajată în realitate." Amintește că milostivirea predicată de papa nu a fost și nu este o idee abstractă, ci o practică zilnică, întrupată în acțiuni concrete de duioșie, apropiere și slujire. "Ne-a făcut să ne întoarcem la rădăcinile noastre de Biserică misionară. Una dintre marele urme ale pontificatului, conform arhiepiscopului, a fost drumul sinodalității." "Francisc a confirmat dorința noastră de a construi o Biserică fraternă, participativă, unde toți au glas. Fie ca acesta să fie și nordul nostru, busola noastră."

© Vatican Media
Carrara: păstorul mereu aproape de popor

Monseniorul Gustavo Oscar Carrara, arhiepiscop de La Plata, hirotonit diacon și apoi episcop chiar de papa argentinian pe care îl consideră un autentic "om al lui Dumnezeu, un părinte milostiv, un profet al demnității umane și care a încercat să predice bucuria evangheliei pentru toți", relatează la mass-media vaticane că l-a cunoscut în 1992, când era seminarist și Bergoglio era auxiliar de Buenos Aires. Carrara, mereu foarte stimat de Bergoglio, a fost vicar al așa-numitelor villas de urgență, barăcile urbane din capitală care continuă să se extindă în țesutul orașului. "A condus arhidieceza ca un mare păstor - mărturisește el - așa cum după aceea a arătat că este ca papă. A fost mereu foarte aproape de preoți, și considera că episcopul trebuia să fie așa. Moștenirea pe care a lăsat-o în Argentina - afirmă el - este greu de măsurat. Cred că cu timpul vom fi mai capabili s-o evaluăm. Ne-a învățat să fim păstori apropiați de oameni, pentru a însoți periferiile geografice și existențiale ale orașului Buenos Aires. Bergoglio a fost un adevărat cadou al lui Dumnezeu. A ascultat strigătul pământului și al săracilor, lucruri pe care le-a evidențiat în enciclicele sale. Papa Francisc ne invită să mergem uniți."

Antonella Palermo

(După Vatican News, 23 aprilie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat