Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Noile date ale Raportului 2025 făcut de Open Doors

Crește persecuția creștinilor în lume

"Peste 380 de milioane de creștini experimentează niveluri înalte de persecuție și discriminare din cauza credinței lor". Crește persecuția anticreștină, "niciodată așa de intensă în 32 de ani de cercetări", cu o realitate alarmantă: în ultimul an "sunt 4.476 creștinii uciși pentru motive legate de credință". Raportul World Watch List 2025, făcut public la 15 ianuarie 2025 de Open Doors, este un pumn în stomac. Revelează că între cele 100 de națiuni monitorizate "se confirmă escaladarea persecuției în termeni absoluți menținând accelerarea impresionantă din ultimii 12 ani, cu 13 țări la niveluri extreme".

În noul clasament, făcut de organizația umanitară care de șaptezeci de ani acționează în toate locurile unde creștinismul este oprimat, rămâne ferm pe primul loc Coreea de Nord: "Politica de toleranță zero a regimului a provocat închiderea unui număr de creștini cuprins între 50.000 și 70.000 și alimentează fenomenul de Biserică ascunsă". Urmează Somalia, Yemen, Libia și Sudan, națiuni cu puternică prezență musulmană, în care "sursele de persecuție sunt legate cu o societate islamică tribală, cu extremismul activ și cu instabilitatea endemică. Credința creștină trebuie trăită în secret și, dacă sunt descoperiți, creștinii (în special dacă sunt foști musulmani) riscă și moartea".

Situație dramatică și în Pakistan, Nigeria, Iran, Afganistan, India. În Arabia Saudită se observă o mică notă pozitivă: "În libertatea religioasă au fost unele progrese, dar rămân restricții semnificative. În marile orașe există o toleranță mai mare pentru decorările de Crăciun situate în unele zone publice. Cărțile școlare de text au fost ulterior reformate pentru a elimina conținuturi problematice despre non-musulmani. În același timp, practicarea publică de religii non-musulmane rămâne interzisă și minoritățile religioase continuă să fie discriminate".

Și Myanmarul intră în rândul națiunilor cu o persecuție extremă. Războiul civil care pune în genunchi țara asiatică implică și pe creștini care par să fie luați la țintă fără milă: "Armata atacă frecvent bisericile creștine, suspectate că găzduiesc rebeli. Și înseși forțele rebele agresează comunitățile creștine neutre: cel puțin 100.000 de creștini zac în lagărele de evacuați, care au fugit pentru a evita violențele".

În raportul făcut de Open Doors există unele date pozitive, chiar dacă numerele ne lasă mereu uluiți: creștinii uciși din cauza credinței într-un an au coborât de la 4.998 la 4.476 în timp ce numărul de biserici sau proprietăți creștine atacate, închise sau confiscate aproape s-a înjumătățit trecând de la 14.766 la 7.679. "Nivelul de nedreptate, în aceste cazuri, frizează parodia: în închisoare ajung bărbați și femei fără procese și fără dovezi. În afară de asta, gradul de nepedepsire acordat adesea celor care în schimb acuză fals sau agresează până la uciderea creștinilor în diferite țări este cu adevărat îngrijorător".

Open Doors subliniază și explozia unui fenomen care crește fără măsură: cel al creștinilor care pentru a scăpa de conflicte și de foame fug din oraș sau din țară devenind refugiați, golind, de fapt, Bisericile locale: "De exemplu în Orientul Mijlociu, leagăn al creștinismului, există tot mai multă instabilitate și mare parte din comunitățile creștine se pierd".

Este înspăimântătoare și tendința abuzurilor împotriva femeilor, mai ales creștine. Datele din raport sunt nemiloase. Cu toate că Open Doors repetă din nou că "este greu de adunat confirmări sigure cu privire la numărul de victime ale violului și violențelor sexuale din cauza credinței pentru că în multe țări denunțurile sunt rare", se ajunge la aflarea că, în anul abia trecut, violențele asupra femeilor pe care organizația umanitară a reușit să le descopere au fost 3.944 în creștere clară. În creștere sunt și căsătoriile forțate ale tinerelor creștine: cazurile înregistrate până acum au fost 821. Dar și acestea, din păcate, sunt date calculate cu lipsuri.

Federico Piana

(După L'Osservatore Romano, 15 ianuarie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat