|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 15 ianuarie 2025
Cateheză. Cei mai iubiți de Tatăl. 2
Iubiți frați și surori, bună ziua!
În audiența precedentă, am vorbit despre copii și vom vorbi și astăzi despre copii. Săptămâna trecută ne-am oprit asupra modului în care, în activitatea sa, Isus a vorbit de mai multe ori despre importanța protejării, primirii și iubirii celor mici.
Și totuși, și astăzi, în lume, sute de milioane de minori, deși nu au vârsta minimă pentru a fi supuși obligațiilor vârstei adulte, sunt constrânși să lucreze și mulți dintre ei sunt expuși la munci deosebit de periculoase. Ca să nu mai vorbim despre băieții și fetele care sunt sclavi ai traficului pentru prostituție sau pornografie și ai căsătoriilor forțate. Și acest lucru este deosebit de amar. Din păcate, în societățile noastre sunt multe modurile în care copiii îndură abuzuri și maltratări. Abuzul asupra minorilor, de orice natură ar fi el, este un act detestabil, este un act atroce. Nu este pur și simplu o plagă a societății, nu, este un delict! Este o încălcare foarte gravă a poruncilor lui Dumnezeu. Niciun minor nu ar trebui să îndure abuzuri. Chiar și un singur caz este deja prea mult. Așadar, trebuie trezite conștiințele noastre, trebuie practicată apropierea și solidaritatea concretă față de copiii și tinerii abuzați și, în același timp, trebuie construită încredere și sinergie între cei care se angajează pentru a le oferi oportunități și locuri sigure în care să crească senini. Cunosc o țară în America Latină, unde crește un fruct special, foarte special, care se numește arandano [un soi de afină]. Pentru a recolta arandano este nevoie de mâini tandre și îi pun pe copii să facă asta, îi fac sclavi pe copii pentru recoltare.
Sărăcia răspândită, lipsa de instrumente sociale de sprijinire a familiilor, marginalitatea crescută în ultimii ani împreună cu șomajul și precaritatea locului de muncă sunt factori care descarcă asupra celor mai mici prețul cel mai mare de plătit. În metropole, unde "mușcă" diversitatea socială și degradarea morală, există copii angajați în vânzarea de droguri și în cele mai disparate activități ilegitime. Câți dintre acești copii i-am văzut căzând ca victime de sacrificiu! Uneori în mod tragic ei sunt induși să devină "călăi" ai altora de vârsta lor, în afară de a-și dăuna lor înșiși, propriei demnități și umanități. Și totuși, când pe stradă, în cartierul din parohie, aceste vieți rătăcite se oferă privirii noastre, adesea privim în cealaltă parte.
Există un caz și în țara mea, un tânăr numit Loan a fost răpit și nu se știe unde este. Și una dintre ipoteze este că a fost trimis pentru a-i fi luate organele, pentru a face transplanturi. Și asta se face, știți bine asta. Asta se face! Unii se întorc cu cicatricea, alții mor. Pentru aceasta eu aș vrea să-l amintesc astăzi pe acest tânăr, Loan.
Ne costă să recunoaștem nedreptatea socială care îi determină pe doi copii, eventual locuitori din același cartier sau condominiu, să o ia pe drumuri și destine diametral opuse, pentru că unul dintre cei doi s-a născut într-o familie dezavantajată. O fractură umană și socială inacceptabilă: între cel care poate visa și cel care trebuie să fie doborât. Dar Isus ne vrea pe toți liberi, fericiți; și dacă iubește pe fiecare bărbat și pe fiecare femeie ca fiu al său și fiică a sa, îi iubește pe cei mai mici cu toată duioșia inimii sale. De aceea ne cere să ne oprim și să dăm ascultare suferinței celui care nu are glas, a celui care nu are instruire. A combate exploatarea, îndeosebi cea a minorilor, este calea maestră pentru a construi un viitor mai bun pentru toată societatea. Unele țări au avut înțelepciunea de a scrie drepturile copiilor. Copiii au drepturi. Căutați voi înșivă pe internet care sunt drepturile copilului.
Și atunci ne putem întreba: eu ce pot să fac? Înainte de toate ar trebui să recunoaștem că, dacă vrem să dezrădăcinăm munca minorilor, nu putem să fim complici la ea. Și când suntem complici? De exemplu atunci când cumpărăm produse care angajează munca minorilor. Cum pot să mănânc și să mă îmbrac știind că în spatele acelei mâncări sau al acelor haine există copii exploatați, care lucrează în loc să meargă la școală? Conștiința despre ceea ce cumpărăm este un prim act pentru a nu fi complici. A vedea de unde vin acele produse. Vreunul va spune că, individual, nu putem face mult. Este adevărat, dar fiecare poate să fie o picătură care, împreună cu atâtea alte picături, poate să devină o mare. Însă trebuie chemate și instituțiile, inclusiv cele ecleziale, și firmele să-și asume responsabilitatea lor: pot face diferența mutând investițiile lor spre companii care nu folosesc și nu permit munca minorilor. Multe state și organizații internaționale au dat deja legi și directive împotriva muncii minorilor, dar se poate face mai mult. Îi îndemn și pe jurnaliști - sunt aici unii jurnaliști - să facă partea lor: pot să contribuie să aducă la cunoștință problema și să ajute la găsirea de soluții. Nu vă fie frică, denunțați, denunțați aceste lucruri.
Și mulțumesc tuturor celor care nu se întorc de partea cealaltă, când văd copii constrânși să devină adulți prea repede. Să ne amintim mereu cuvintele lui Isus: "Tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut" (Mt 25,40). Sfânta Tereza de Calcutta, lucrătoare bucuroasă în via Domnului, a fost mamă a fetelor și a băieților dintre cei mai suferinzi și uitați. Cu duioșia și atenția privirii sale, ea poate să ne însoțească să-i vedem pe micii invizibili, pe prea mulții sclavi dintr-o lume pe care n-o putem lăsa cu nedreptățile sale. Pentru că fericirea celor mai slabi construiește pacea tuturor. Și cu Maica Tereza să dăm glas copiilor:
"Cer un loc sigur
unde să mă pot juca.
Cer un zâmbet
al celui care știe să iubească.
Cer dreptul de a fi un copil,
de a fi speranță
a unei lumi mai bune.
Cer să pot crește
ca persoană.
Pot să mă bazez pe tine?" (Sfânta Tereza de Calcutta).
Mulțumesc.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu