|
© Vatican Media |
Cardinalul Parolin, delegat pontifical în Iordania pentru consacrarea Bisericii "Botezul lui Isus"
Să tacă armele! Să se caute pacea și conviețuirea între popoare
Cu o referință puternică și simțită la pace și la speranță, cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, delegat pontifical în Iordania, a prezidat în dimineața de vineri, 10 ianuarie 2025, Liturghia pentru consacrarea noii Biserici "Botezul lui Isus", situată pe fluviul Iordan (Al-Maghtas), în locul în care Ioan Botezătorul l-a botezat pe Fiul lui Dumnezeu.
În omilia sa - rostită în limba arabă de un lector - cardinalul a subliniat că propria prezență astăzi în țară, voită de papa, reprezintă "un semn tangibil al apropierii întregii Biserici de comunitățile creștine din Orientul Mijlociu". O proximitate - a adăugat el - exprimată "în multe moduri în aceste ultime luni, luni dureroase și de război, mai ales prin cuvintele lui Francisc".
În această privință, secretarul de stat a făcut referință la scrisoarea pe care pontiful a trimis-o catolicilor din Orientul Mijlociu la 7 octombrie 2024 și în care a scos în evidență vocația lor să "fie o sămânță de speranță, o sămânță mică, o sămânță înconjurată de întuneric, dar o sămânță care aduce rod". Pentru aceasta, cardinalul Parolin i-a îndemnat pe toți "să nu se lase învinși de dificultățile grave din acest moment, având încredere că Dumnezeu conduce istoria oamenilor, chiar dacă aceasta poartă semnele violenței, ale păcatului și ale morții".
Fiind conștient de actualul moment istoric pe care îl trăiește regiunea, între atâtea "tulburări serioase", cardinalul a reafirmat în același timp importanța că "și creștinii pot contribui la o societate dreaptă și pașnică". De aici, privirea sa s-a îndreptat "dincolo de Iordan" și, privind în acea direcție, Parolin a cerut "să tacă armele, ca să se elibereze prizonierii și ostaticii, ca să fie garantat dreptul umanitar, ca inima responsabililor națiunilor să se lase convinsă să caute pacea și conviețuirea între popoare". Pentru că, a remarcat el, "nu violența trebuie să determine viitorul nostru!".
Apoi, oprindu-se asupra specificului geografic al sitului Botezului lui Isus, care reprezintă "locul cel mai coborât de pe pământ", în care se simte "toată suferința conflictelor și a inumanității și a păcatului", delegatul pontifical a afirmat că totuși tocmai din acest loc în care "s-a deschis cerul" este invocat "darul păcii, cea adevărată, care se naște în inimi și se răspândește în tot țesutul social".
Cardinalul a amintit și câteva etape fundamentale pentru construirea noului templu: identificarea locului Botezului lui Isus, petrecută în anii '90 din secolul trecut de către arheologul franciscan Michele Piccirillo; a 25-a aniversare a sitului ca "loc de pelerinaj" și binecuvântarea primei pietre, săvârșită de Benedict al XVI-lea în cursul vizitei sale în Țara Sfântă în 2009. De aceea, a adăugat cardinalul Parolin, trebuie să aducem mulțumire lui Dumnezeu nu numai pentru noua biserică, ci și pentru că "s-a făcut om și pentru că a trecut prin mijlocul nostru, tocmai în această regiune a pământului, în această Țară Sfântă".
"Suntem creștini pentru că suntem botezați - a adăugat secretarul de stat. În Botez darul Duhului Sfânt ne purifică de rău, ne face fii ai lui Dumnezeu, ne transformă interior, ne permite să avem în noi viața lui Dumnezeu. Botezul nostru este în noi începutul vieții nemuritoare. Și pentru Părinții Bisericii, tocmai trecerea poporului ales prin Iordan este simbol al trecerii noastre la viața veșnică prin apa Botezului."
În această optică, delegatul pontifical a exprimat dorința ca noul sanctuar să poată deveni "un loc privilegiat pentru ca fiecare credincios să reînnoiască propriul Botez, propria adeziune la Cristos mort și înviat, nu numai cu cuvintele, ci cu toată viața". Gândul celebrantului a mers apoi la Jubileul Speranței, abia început: "Un an de iertare și de milostivire - a afirmat el -, este ocazie propice pentru pelerinajul" la noua biserică.
În sfârșit, a mulțumit, și în numele Papei Bergoglio, casei regale, în special regelui Abdullah al II-lea, și guvernului Iordaniei "pentru grija" pe care au avut-o față de situl Botezului încă de la identificarea sa. "Împreună cu aceasta, alte locuri în regatul hașemit dau mărturie despre prezența lui Cristos și a primei Biserici și va fi obiect al lor expoziția care se va desfășura în Vatican în februarie - a mai amintit cardinalul Parolin -: astfel se exprimă legătura profundă dintre Iordania și Sfântul Scaun." O mulțumire ulterioară a exprimat-o binefăcătorului Nadim Muasher, a cărui contribuție a fost fundamentală pentru realizarea noii biserici, precum și Părinților "Cuvântului Întrupat" care se îngrijesc de ea.
Expoziția amintită de cardinalul Parolin este intitulată Iordania: zorii creștinismului. Organizată de Ministerul Turismului și al Antichităților și de Firma de Turism din Iordania, ea coincide cu a 30-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre Iordania și Sfântul Scaun și cu aniversarea vizitei Sfântului Paul al VI-lea în 1964 în țara din Orientul Mijlociu. Vor fi expuse peste 80 de piese care provin din secolul I d.C. și care traversează epoca bizantină, islamică și hașemită.
Isabella Piro
(După L'Osservatore Romano, 10 ianuarie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu