Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Salut adresat delegațiilor care au donat bradul de Crăciun și ieslea (7 decembrie 2024)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Sunt foarte bucuros să vă întâlnesc în ziua în care se inaugurează, în Piața "Sfântul Petru", bradul de Crăciun și ieslea, și aici, în această aulă, se deschide oficial "Nașterea de la Betleem 2024".

Salut delegația din Grado, din teritoriul căruia provine reprezentarea Nașterii pusă în centrul pieței, și pe cea din Ledro, din pădurile căruia a venit impunătorul brad argintiu care se înalță cu cei 29 de metri înălțime; precum și reprezentanța Ambasadei Statului Palestina, martirizata Palestina, care a venit să prezinte, în numele Cetății Betleem, această "Naștere", realizată de artizanii din Betleem. Adresez un bun-venit cordial autorităților civile și ecleziale prezente, îndeosebi reprezentanților speciali ai președintelui Palestinei, domnul Mahmoud Abbas - a venit de multe ori aici -, președintelui Consiliului Regional din Friuli Venezia Giulia și președintelui provinciei Trento, arhiepiscopului de Gorizia, primarilor de Grado și de Ledro.

Impresionează solemnitatea maiestuoasă a bradului de Crăciun. El, tăiat respectând principiile ecologice ale schimbului natural al pădurii, poartă semnele multor ani, numeroasele stratificări ale trunchiului masiv, cele vechi care au dat viață celor tinere, cele tinere care au învăluit și au protejat pe cele vechi, toate care se înalță împreună spre înălțime. Poate să fie o imagine frumoasă a Bisericii, popor și trup, din care lumina lui Cristos se răspândește în lume tocmai grație succesiunii de generații de credincioși care se adună în jurul unicei origini, Isus: cele vechi au dat viață celor tinere, cele tinere le îmbrățișează și le protejează pe cele vechi, în misiune în lume și în drum spre cer. Astfel merge înainte sfântul popor credincios al lui Dumnezeu.

Apoi, în umbra marelui brad, ieslea reproduce o "casone" (casă cu acoperiș de paie, n.t.), una dintre acele case de pescari care erau construite cu lut și trestii și unde locuitorii din "mâluri", micile insule lagunare, împărtășeau, în timpul muncii grele a pescuitului, bucuriile și durerile vieții de fiecare zi. Și acest simbol ne vorbește despre Crăciun, unde Dumnezeu se face om pentru a avea parte până la capăt la sărăcia noastră, venind să construiască Împărăția sa pe pământ nu cu mijloace puternice, ci prin resursele slabe ale umanității noastre, purificate și întărite de harul său.

Cu privire la iesle, este un alt semn pe care aș vrea să-l evidențiez: "casoni" sunt înconjurate de apă și pentru a merge acolo este nevoie de "plută", ambarcațiune tipică ce are platforma plată care permite să se meargă pe suprafețe plate. Și pentru a ajunge la Isus este nevoie de o barcă: Biserica este barca. Nu se ajunge la el "în solitudine" - niciodată -, se ajunge la el împreună, în comunitate, pe acea mică-mare barcă pe care Petru continuă s-o conducă și la bordul căreia, îngrămădindu-se un pic, este loc pentru toți. În Biserică mereu este loc pentru toți. Cineva poate să spună: "Dar pentru păcătoși?". Aceștia sunt primii, sunt privilegiații, pentru că Isus a venit pentru păcătoși, pentru noi toți, nu pentru sfinți. Pentru toți. Nu uitați asta. Toți, toți, toți înăuntru.

În sfârșit, să privim la ieslele din Betleem, construită în țara unde s-a născut Fiul lui Dumnezeu. Sunt diferiți între ei, dar toți poartă același mesaj de pace și de iubire pe care ni l-a lăsat Isus. În fața lor, îi amintim pe frații și surorile care, în schimb, chiar acolo și în alte părți ale lumii, suferă din cauza dramei războiului. Cu lacrimi în ochi înălțăm rugăciunea noastră pentru pace. Fraților și surorilor, gata cu războaiele, gata cu violențele! Voi știți că una dintre investițiile care dă mai mult profit aici este în fabrica de arme? A câștiga pentru a ucide. Cum așa? Gata cu războaiele! Să fie pace în toată lumea și pentru toți oamenii, pe care Dumnezeu îi iubește (cf. Lc 2,14)!

Dragi surori și dragi frați, vă mulțumesc pentru că ați venit și pentru darurile voastre prețioase. Și mulțumim Direcției Infrastructuri și Servicii de la Guvernatorat, pentru angajarea creativă și generoasă cu care s-au ocupat pentru a organiza toate acestea. Vă binecuvântez pe voi, binecuvântez familiile voastre și pe toți concetățenii voștri. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine, dar în favoarea mea, nu împotrivă!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat