Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Dilexit nos, a patra enciclică a Papei Francisc pentru "o lume care pare să își fi pierdut inima"

Este a patra enciclică a pontificatului lui Jorge Mario Bergoglio și papa o publică într-unul dintre momentele cele mai dramatice pentru neamul omenesc. Războaie corozive, dezechilibre sociale și economice, consumism neînfrânat, noi tehnologii care riscă să denatureze însăși esența omului, marchează epoca modernă și pontiful cere atunci, prin documentul cu titlul Dilexit nos (Ne-a iubit), să se schimbe privirea, perspectiva, obiectivele, și să se recupereze ceea ce este mai important și necesar: inima.

Anunțul papei

"Scrisoarea enciclică despre iubirea umană și divină a Inimii lui Isus Cristos" este subtitlul documentului - a cărei dată de publicare: 24 octombrie a comunicat-o luni, 21 octombrie 2024, Sala de Presă vaticană - dedicat în întregime cultului Preasfintei Inimi a lui Isus. Însuși Papa Francisc fusese cel care a anunțat apariția sa, toamna, în audiența generală din Piața "Sfântul Petru" din 5 iunie (lună dedicată în mod tradițional Preasfintei Inimi a lui Isus), împărtășind dorința ca textul să poată face să se mediteze asupra aspectelor "iubirii Domnului care să poată lumina drumul reînnoirii ecleziale: dar să și spună ceva unei lumi care pare să fi pierdut inima". Explica tot papa că documentul va cuprinde "reflecțiile prețioase din texte magisteriale precedente și dintr-o istorie lungă ce merge până la Sfintele Scripturi, pentru a repropune astăzi, întregii Biserici, acest cult încărcat de frumusețe spirituală".

Aparițiile în 1673

Enciclica este publicată în timp ce sunt în desfășurare - de la 27 decembrie 2023 până la 27 iunie 2025 - celebrările pentru a 350-a aniversare a primei manifestări a Preasfintei Inimi a lui Isus Sfintei Margareta Maria Alacoque, în 1673. În urmă cu trei secole și jumătate, la 27 decembrie, Isus i-a apărut tinerei sore vizitandine franceze de numai 26 de ani pentru a-i încredința misiunea decisivă de a răspândi în lume iubirea lui Isus față de oameni, în special față de păcătoși. Aparițiile în conventul din Paray-le-Monial, în Burgundia, au continuat timp de 17 ani cu Inima lui Isus care se manifesta pe un tron de flăcări înconjurat de o coroană de spini, simbol al rănilor provocate de păcatele oamenilor. Cristos i-a cerut sorei Margareta ca în vinerea de după Corpus Domini - deci după opt zile - să fie dedicată sărbătorii Preasfintei Inimi a lui Isus. O misiune care nu a fost ușoară pentru călugăriță care a găsit neînțelegeri chiar și la surori și superiori și a fost considerată ca o vizionară. Fără să se descurajeze vreodată, a dedicat toată viața sa pentru ca lumea să cunoască iubirea lui Cristos.

Răspândirea cultului

Sărbătoarea Preasfintei Inimi s-a născut la porțile Iluminismului. Așa cum a scris în La Civiltà Cattolica părintele Enrico Cattaneo, profesor emerit de patristică, "spiritualitatea Inimii lui Cristos a fost un dig împotriva mentalității raționaliste răspândite, care alimenta cultura atee și anticlericală". O dezbatere aprinsă, chiar și în interiorul Bisericii, a apărut în jurul acestei devoțiuni până când, în 1856, Pius al IX-lea a decis ca sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus să fie extinsă la toată Biserica. În secolul al XIX-lea, cultul s-a răspândit, așadar, ca o pată de ulei cu consacrări, nașterea de congregații de bărbați și de femei, instituirea de universități, oratorii, capele.

Haurietis acquas a lui Pius al XII-lea

Apoi, apare în 1956 Haurietis acquas a lui Pius al XII-lea, scrisă într-un moment în care devoțiunea la Inima lui Isus trăia o criză. Enciclica Papei Pacelli voia să reînsuflețească acest cult și să invite Biserica să înțeleagă și să realizeze mai bine diferitele forme de devoțiune, de "utilitate maximă" pentru necesitățile Bisericii, dar și "stindard de mântuire" pentru lumea modernă. Benedict al XVI-lea, într-o scrisoare pentru a 50-a aniversare a lui Haurietis acquas, sublinia de fapt: "Acest mister al iubirii lui Dumnezeu pentru noi nu constituie numai conținutul cultului și al devoțiunii la Inima lui Isus: el este, în același mod, conținutul oricărei adevărate spiritualități și devoțiuni creștine. Așadar, este important de subliniat că fundamentul acestei devoțiuni este antic ca și creștinismul însuși".

Devoțiunea lui Francisc

Papa Francisc a arătat mereu o legătură profundă cu Preasfânta Inimă, corelând-o cu însăși misiunea preoților. În 2016, încheierea Jubileului Preoților a avut loc chiar în solemnitatea Inimii lui Isus și la omilia de la Liturghie pontiful a cerut preoților din lume veniți la Roma să orienteze inima lor, ca și Bunul Păstor, spre oaia rătăcită, spre cel care este mai distant, mutând epicentrul inimii în afară de ei înșiși. Tot în cadrul Jubileului, în prima din meditațiile despre milostivire, papa a recomandat episcopilor și preoților să recitească Haurietis acquas, pentru că "Inima lui Cristos este centrul milostivirii. Acest lucru este propriu milostivirii, care își murdărește mâinile, atinge, se pune în joc, vrea să se implice cu celălalt [...] se angajează cu o persoană, cu rana sa".

A patra enciclică a pontificatului

Dilexit nos, așa cum s-a spus, este a patra enciclică a lui Francisc după Lumen fidei (29 iunie 2013), scrisă la "patru mâini" cu Benedict al XVI-lea; Laudato si' (24 mai 2015) despre criza ambientului și necesitatea îngrijirii creației; Fratelli tutti (3 octombrie 2020), sumă de apeluri și mesaje ale papei argentinian cu privire la urgența fraternității și a prieteniei sociale într-o lume fragmentată atunci de pandemia de COVID-19, astăzi de războaie fratricide și conflicte făcute și în numele lui Dumnezeu.

Dilexit nos va fi prezentată în Sala de Presă vaticană la 24 octombrie de Monseniorul Bruno Forte, teolog, arhiepiscop de Chieti-Vasto, și de sora Antonella Fraccaro, responsabilă generală a Discipolelor Evangheliei.

de Salvatore Cernuzio

(După Vatican News, 21 octombrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat