Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Opt călugări franciscani și trei frați maroniți cunoscuți ca "Martirii din Damasc"

Mărturia unei vieți dăruite

Evenimentul celor unsprezece martiri din Damasc trebuie citit cu două categorii: cea a mărturiei ca afirmare subiectivă și obiectivă a credinței și cea a demonstrației absolute de iubire față de Cristos, așa cum sugera Sfântul Paul al VI-lea pentru canonizarea Sfântului Nicolae Tavelic și însoțitorii la 21 iunie 1970.

Evenimentul lor nu este caracterizat de căutarea unui eroism uman care nu este altceva decât o formă de narcisism sublimat prin care eroul crede că poate supraviețui morții grație faimei care îi va veni din gesturile făcute.

Nu există nimic din toate acestea în spiritualitatea martiriului, ci pur și simplu dorința de a mărturisi propria credință și de a manifesta propria iubire față de Isus Cristos, ca formă de răspuns existențial la ceea ce el a făcut pentru noi, manifestând în dăruirea vieții sale pentru noi ceea ce evanghelistul Ioan numește "iubirea cea mai mare" (In 15,13).

Spiritualitatea martiriului este, de altfel, ceea ce caracterizează orizontul vocației misionare și, aș spune, al vocației la viața consacrată ca atare.

Nu este o întâmplare că Sfântul Francisc în capitolul al XVI-lea din Regula neștampilată, care este cel dedicat misiunii, începe prezentând riscul care există în viața misionară: "Spune Domnul: «Iată, eu vă trimit ca oi în mijlocul lupilor. Așadar, fiți înțelepți ca șerpii și simpli ca porumbeii» (Mt 10,16)" (cf. Rnb XVI, 1-2: FF 42); și conclude amintind că disponibilitatea la martiriu este deja implicată în faptul de a fi făcut voturile călugărești: "Și toți frații, oriunde sunt, să-și amintească de faptul că s-au dăruit pe ei înșiși și au abandonat trupurile lor pentru Domnul nostru Isus Cristos. Și din iubire față de el trebuie să se expună dușmanilor atât vizibili, cât și invizibili, pentru că spune Domnul: «Cine își va pierde viața pentru mine, o va salva pentru viața veșnică» (cf. Lc 9,24; Mt 25,46)" (cf. Rnb XVI, 10-11: FF 45).

Acești unsprezece bărbați, dintre care opt frați minori și trei credincioși laici din Biserica maronită, au fost uciși la Damasc de un grup de druzi instigați înadins, în noaptea dintre 9 și 10 iulie 1860. Acești martori ai credinței în Cristos Isus și ai iubirii față de el au fost beatificați de Papa Pius al XI-lea la 10 octombrie 1926. Istoria lor are o valoare exemplară și paradigmatică și pentru noi astăzi.

Amintim pe scurt numele și proveniența lor. Șapte sunt spanioli: Manuel Ruiz López, Carmelo Bolta Bañuls, Nicanor Ascanio de Soria, Pedro Soler Méndez, Nicolás María Alberca Torres, Francisco Pinazo Peñalver și Juan Jacobo Fernández y Fernández. Unul, Engelbert Kolland, provine din Tirol (Austria). Trei sunt credincioși maroniți originari din Damasc: Francisc, Mooti și Rafael Massabki.

La aproape o sută de ani de la beatificare, prin comemorarea acestor martiri, iese în evidență încă o dată vocația la martiriu a Bisericii din Siria, unde toți creștinii s-au aflat și se află uniți în mărturisirea propriei fidelități și a propriei iubiri față de Cristos și față de evanghelia sa.

Acest grup de martiri, format din trei maroniți, șapte frați minori spanioli și unul tirolez, demonstrează că evanghelia este o drojdie care unește diversitățile de cultură, naționalitate și rit.

Această unitate evanghelică este fundamentul angajării trecute, prezente și viitoare a Custodiei din Țara Sfântă, respectând acea internaționalitate voită de Papa Clement al VI-lea în 1342.

În perioada de încercare pe care o trăiesc astăzi creștinii din Siria și din Liban, între războaie, criză economică și catastrofe naturale, mult dorita canonizare a martirilor, călugări și laici, uniți în mărturia lui Cristos până la vărsarea sângelui, va putea să fie de mare întărire și sprijin pentru creștinii rămași, pentru a continua să mărturisească valoarea apartenenței lor la Cristos și la Biserică.

Martirii sunt de asemenea un exemplu luminos pentru călugări și pentru clerul local, inclusiv frații din Custodia din Țara Sfântă, de a se dedica total din iubire față de Dumnezeu, chiar până la martiriu.

Pentru noi, frații din Țara Sfântă, mărturia martirilor din Damasc constituie un exemplu de tărie creștină și de curaj misionar.

Exemplul lor, în aceste secole în care n-a fost niciodată ușor să se întrupeze în această parte a lumii principiile pașnice ale misiunii franciscane, a motivat mii de frați care proveneau din toată lumea să-și dea viața la rândul lor: în a fi o prezență fraternă, rugătoare și primitoare în sanctuare; în slujirea pastorală a micii comunități creștine locale și în cea educativă deschisă tuturor fără deosebire de religie; în a ține vie amintirea și identitatea creștină a locurilor sfinte care relatează misterul Întrupării Fiului lui Dumnezeu și al răscumpărării noastre și în studiul corespunzător al Scripturii și al arheologiei biblice; în primirea pelerinilor doritori să reînnoiască credința lor în contact cu Locurile Sfinte; în slujirea celor săraci, a migranților, a refugiaților și a bolnavilor de orice religie conștienți de riscul pe care îl comportă.

Fie ca mărturia acestei fraternități de martiri să stimuleze mai ales tinerele generații să nu le fie frică să răspundă la chemarea la viața consacrată și la misiune.

Ceea ce ne este promis în ziua primelor noastre voturi, din partea lui Dumnezeu atotputernicul, dacă vom fi fideli față de vocația noastră, este darul vieții veșnice.

de Francesco Patton, custode din Țara Sfântă

(După L'Osservatore Romano, 19 octombrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat