Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie de mulțumire pentru 70 de ani de viață ai PS Iosif Păuleț

PS Iosif Păuleț a împlinit joi, 17 octombrie 2024, 70 de ani. Cu acest prilej, păstorul Diecezei de Iași i-a adus prinos de recunoștință Domnului pentru darul vieții în cadrul unei Liturghii solemne, prezidate în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. La sărbătoare a participat și arhiepiscopul Giampiero Gloder, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, aflat pentru prima dată în Dieceza de Iași. Au concelebrat PS Petru Sescu, episcop auxiliar, și PS Petru Gherghel, episcop emerit. Au luat parte la momentul liturgic preoți din episcopie și din Iași, persoane consacrate și laici. Seminariștii Seminarului Mare au însoțit cu cântările sfinte întreaga celebrare.

În salutul pe care l-a adresat nunțiului apostolic la începutul Liturghiei, PS Petru Sescu i-a transmis un cordial bun venit în Dieceza de Iași, în numele credincioșilor și al preoților, implorând asupra episcopului sărbătorit "sănătate, cu mulți ani și haruri îmbelșugate în îndeplinirea misiunii pe care Dumnezeu i-a încredințat-o".

Salutul îndreptat spre nunțiul apostolic a fost reluat și de către PS Iosif Păuleț în limba italiană, care a ținut să-i mulțumească pentru prezența la aniversarul vârstei: "Dumnezeu este dătătorul vieții, dătătorul a toate. Lui vrem să-i aducem slavă, lui vrem să-i mulțumim pentru tot ceea ce primim de la el.

În cadrul predicii, PS Iosif Păuleț a evidențiat starea de mulțumire care copleșește sufletul său la acest moment aniversar. "Euharistia" este un cuvânt grecesc, care etimologic înseamnă "aducere de mulțumire". Mulțumire are să aducă fiecare din biserică pentru motive personale. Împlinirea celor 70 de ani l-a determinat să reia și să-și aplice ceea ce a scris Papa Francisc într-o scrisoare adresată celor consacrați, în urmă cu 10 ani, unde Sfântul Părinte, referindu-se la timp, îi invita pe cei care s-au dăruit slujirii Domnului să urmărească trei obiective: să primească trecutul cu recunoștință, să trăiască prezentul cu pasiune și să îmbrățișeze viitorul cu speranță. Episcopul sărbătorit a mărturisit că privește cu deplină recunoștință spre trecut, trăiește prezentul cu pasiune evanghelizatoare și privește spre viitor cu speranță. Își propune să le facă toate ca un discipol, ca "un ucenic al unuia mai mare", Isus, care este "solus Dominus", după motoul slujirii sale episcopale, vizibil în tabloul aflat deasupra scaunului episcopal din catedrala mare. Recurgând la un dicton latin, PS Iosif Păuleț a recunoscut un adevăr general valabil: "Dum spiro, spero" (Cât timp respir, sper). A recurs în ilustrarea speranței la o imagine desprinsă din viața agricolă: semănătorii lasă semințele în pământ, se întorc cu sacii goi, însă cu speranță, căci ei știu că în definitiv "incrementum dat Deus" (cel care face să crească este Dumnezeu), așa cum se exprimă și Apostolul Paul în Scrisoarea întâi către Corinteni.

"Dumnezeu este motivul speranței și recunoștinței noastre. De aceea, numai lui să-i dăm slavă în veci, căci numai tu «solus Dominus». Amin", au fost cuvintele care au încheiat predica.

După ritul împărtășaniei, luând din nou cuvântul, PS Iosif a adresat mulțumiri tuturor: "Încerc să găsesc cuvintele cele mai potrivite pentru a vă mulțumi tuturor. Atunci când mulțumești, faci o nouă cerere. Vă cer să vă rugați pentru mine..., pentru chemări la Preoție și la viața consacrată. I-a mulțumit și lui Mihai Chirica, primar al municipiului Iași, pentru sprijinul acordat comunității catolice din Iași.

În cuvântul său, primarul Iașului a evocat înaintea reprezentatului Vaticanului în România vizita istorică pe care Papa Francisc a făcut-o la Iași în urmă cu cinci ani, acordând nunțiului apostolic o Diplomă de recunoștință ca semn al frumoasei colaborări între autoritățile locale și comunitatea catolică din Iași, recunoscând promovarea valorilor creștine pe care o face Biserica Romano-Catolică în România.

O Diplomă de recunoștință i-a fost acordată și PS Iosif Păuleț pentru frumoasa colaborare dintre instituții, pentru "sprijinul, binecuvântarea și împlinirea misiunii pe care Dumnezeu i-a hărăzit-o, acea de a conduce Biserica Romano-Catolică din Iași".

A luat cuvântul și a dat citire unui mesaj în limba română și nunțiul apostolic Giampiero Gloder. În cadrul lui, trimisul papei în România își exprima mulțumirea pentru participarea la celebrarea euharistică. Făcând referință la un text din cartea Faptele Apostolilor, în care Sfântul Paul recomandă bătrânilor din Efes să vegheze asupra întregii turme (cf. Fp 20,28), arhiepiscopul i-a urat PS Iosif să vegheze asupra turmei încredințate și asupra sa. A transmis de asemenea urarea și binecuvântarea Papei Francisc asupra episcopului sărbătorit, invocând de la Domnul prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria și a Sfântului Iosif "abundența de daruri spirituale asupra ministerului vostru episcopal și a Diecezei de Iași și împărțind binecuvântarea sa apostolică asupra dumneavoastră și asupra celor din biserică".

Dumnezeu, cel care l-a chemat la slujirea Bisericii sale și i-a încredințat slujirea episcopală, să-l umple cu binecuvântarea sa pe PS Iosif Păuleț, pentru a vesti evanghelia lui Isus Cristos între oameni, mereu însoțit de inspirațiile Duhului Sfânt și de mijlocirea plină de ocrotire a Fecioarei Maria.

La ieșirea din biserică, credincioșii participanți au primit ceva dulce și o iconiță cu Preasfânta Inimă a lui Isus și Inima Neprihănită a Mariei, pentru a fi uniți în rugăciune cu cel care în timpul prezent cârmuiește Dieceza de Iași.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 octombrie: Iași: Liturghie de mulțumire pentru 70 de ani de viață ai PS Iosif Păuleț. Foto: Ovidiu Bișog

* * *

La mulți ani pentru PS Iosif Păuleț!




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat