Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Apariția Inimii Preasfinte
a lui Isus
Sfintei Margareta Maria Alacoque
Foto: Wikimedia
Sfânta Margareta Maria Alacoque și devoțiunea față de Preasfânta Inimă a lui Isus

Sfânta Margareta Maria Alacoque - a cărei sărbătoare este celebrată în Biserica Catolică pe 16 octombrie - a fost o călugăriță franceză responsabilă de răspândirea devoțiunii față de Preasfânta Inimă în toată Biserica din Occident.

Născută în iulie 1647, Margareta a avut o mare iubire față de Dumnezeu încă de la o vârstă fragedă. Tatăl ei, Claude, a decedat când ea avea 8 ani. De la vârsta de 9 ani până la 13 ani, a suferit de o boală paralizantă. Acest lucru, pe lângă lupta pentru proprietatea familiei sale, a făcut viața dificilă pentru Margareta și mama ei. Cu toate acestea, în timpul în care suferea de boală, a făcut promisiunea de a intra în viața călugărească.

Pe de altă parte, pentru o perioadă din adolescență, Margareta a uitat de promisiunea făcută și a trăit o viață obișnuită. Abia după ce a avut o viziune, într-o seară la vârsta de 22 de ani, viața ei s-a schimbat.

Margareta a avut o viziune în care Isus era biciuit. Ea a crezut că aceasta însemna că ea îl trădase pe Isus trăind o viață lumească în loc de una călugărească. Abia atunci a intrat în mănăstire.

În 1673, Margareta a experimentat prezența lui Isus într-un mod în care nu o făcuse niciodată în timpul rugăciunii. Ea l-a auzit pe Isus spunându-i că el vrea să-și arate iubirea față de oameni prin încurajarea unei devoțiuni speciale față de Preasfânta sa Inimă.

Isus i-a dezvăluit Margaretei modalități de a venera Preasfânta sa Inimă și i-a explicat imensa iubire pe care o are pentru omenire, apărând cu inima lui vizibilă în afara pieptului, în flăcări și înconjurată de o coroană de spini.

Isus i-a spus sorei Margareta Maria: "Preasfânta mea Inimă este atât de intensă în iubirea ei pentru oameni și pentru tine în special, încât, nefiind în stare să cuprindă în ea flăcările carității sale arzătoare, acestea trebuie transmise prin toate mijloacele".

Aceste viziuni au continuat timp de 18 luni. Când Margareta i-a spus superioarei ei, aceasta nu a crezut-o.

Pe 16 iunie 1675, Isus i-a spus sorei Margareta Maria să promoveze o sărbătoare care să onoreze Preasfânta sa Inimă. De asemenea, el i-a dat sorei Margareta Maria 12 promisiuni făcute tuturor celor care venerau și promovau devoțiunea față de Preasfânta Inimă.

Curând după aceea, părintele Claude La Colombière, un iezuit, a devenit directorul spiritual al Margaretei. El a crezut ceea ce avea ea de spus și a început să aștearnă în scris revelațiile ei. Colombière a fost canonizat apoi și mulți au citit scrierile lui despre Preasfânta Inimă.

Mulțumită lui Colombière, Margareta a găsit liniștea interioară cu privire la faptul că revelațiile ei erau puse la îndoială de alții. Cu toate acestea, scrierile ei și relatările altora au fost supuse unei examinări temeinice de către oficialii Bisericii.

Margareta a murit în 1690 și a fost canonizată de Benedict al XV-lea pe 13 mai 1920.

Vaticanul a fost inițial reticent în a declara o sărbătoare a Preasfintei Inimi. Dar pe măsură ce devoțiunea s-a răspândit în toată Franța, Vaticanul a acordat Franței sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus în anul 1765.

În 1856, Fericitul Pius al IX-lea a desemnat vinerea de după octava Corpus Christi ca sărbătoare a Preasfintei Inimi pentru Biserica universală.

de Francesca Pollio Fenton

(După Catholic News Agency / CNA, 16 octombrie 2024)

Traducere de Ovidiu Bișog




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat