Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tărâța: Dublă sărbătoare

Duminică, 13 octombrie 2024, Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Tărâța, județul Bacău, a fost în sărbătoare. Preasfințitul Petru Sescu a celebrat Sfânta Liturghie și ritualul sfințirii capelei mortuare din filiala Cucuieți, precum și Sfânta Liturghie prilejuită de împlinirea a 20 de ani de la sfințirea bisericii parohiale din Tărâța.

Ceremoniile au început la Cucuieți, unde Preasfințitul a fost întâmpinat cu mult entuziasm de părintele paroh și de întreaga comunitate vizibil emoționată de încărcătura spirituală a evenimentului.

Încurajați de prezența episcopului, a fostului părinte paroh, Daniel Bitiușcă, a autorităților locale și a altor invitați, comunitatea catolică din Cucuieți s-a adunat apoi în lăcașul ei de cult pentru a participa la Sfânta Liturghie solemnă prilejuită de sfințirea capelei mortuare.

După rugăciunile și cântările introductive, a urmat proclamarea textelor din Sfânta Scriptură și cuvântul de învățătură ținut de părintele Liviu Crișmaru, paroh de Pucioasa, cel care, în zilele anterioare prin mai multe predici tematice, pregătise întreaga comunitate pentru acest eveniment. Pornind de la lecturile proclamate, părintele predicator a evidențiat importanța Sfintei Euharistii pentru Biserică, precum și eforturile comunității catolice din Cucuieți de a-și trăi credința în ciuda tuturor încercărilor apărute de-a lungul timpului, credință demonstrată și de existența Bisericii cu care comunitatea a fost binecuvântată, dar și de cea a capelei mortuare care avea să fie sfințită.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh i-a mulțumit Preasfințitului Petru Sescu pentru prezența sa, părintelui predicator, autorităților locale și, mai ales, comunității pentru susținerea plină de generozitate în realizarea acestui obiectiv și în pregătirea sărbătorii sfințirii lui.

După binecuvântarea finală, împreună cu întreaga comunitate adunată pentru a celebra Euharistia, Preasfințitul, însoțit și de preoții prezenți, a pornit în procesiune spre capela mortuară unde a celebrat ritualul sfințirii ei.

Înainte de a se îndrepta spre Tărâța, unde sărbătoarea avea să continue, Preasfințitul Petru Sescu, care a tras câteva concluzii, și-a manifestat bucuria de a fi prezent în mijlocul comunității catolice din Cucuieți pe ai cărei membri i-a felicitat pentru mărturia de credință oferită, precum și pentru disponibilitatea arătată mereu.

La Tărâța, episcopul a fost din nou întâmpinat cu marea bucurie de către credincioșii catolici care s-au adunat în număr mare pentru a-și manifesta recunoștința pentru cei 20 de ani scurși de la sfințirea bisericii parohiale.

După ce i-a salutat și le-a mulțumit tuturor celor care i-au ieșit în întâmpinare, Preasfințitul, la invitația părintelui paroh, a prezidat Sfânta Liturghie la începutul căreia a transmis tuturor și salutul Preasfințitului Iosif Păuleț.

În cadrul predicii, episcopul, subliniind importanța evenimentului marcat, i-a încurajat pe toți cei prezenți să nu uite că Biserica este a lui Cristos, să conștientizeze că fără Biserică nu există Euharistie și să înțeleagă că fiecare dintre noi, ca membri ai trupului mistic al Mântuitorului, avem o misiune de îndeplinit, fiind discipoli misionari ai lui Cristos.

La finalul celebrării, părintele paroh i-a mulțumit din nou Preasfințitului Petru Sescu pentru prezență, părintelui Liviu Crișmaru care și la Tărâța, în zilele ce au trecut, i-a condus pe credincioși într-un Pelerinaj Spiritual al Recunoștinței ce a culminat cu celebrarea de duminică, precum și fostului paroh, pr. Daniel Bitiușcă, părintelui decan și tuturor celorlalți preoți care au dat curs invitației de a ne fi alături la această sărbătoare. O mulțumire specială a fost adresată comunității pentru mobilizarea în pregătirea acestui eveniment, dar și pentru participare.

Un moment deosebit în cadrul mulțumirilor adresate l-a constituit amintirea numelor celor două persoane care au pus mult suflet și au avut o contribuție esențială la ridicarea bisericii din Tărâța, două persoane care iubesc mult comunitatea noastră, doi preoți pe care ni i-am fi dorit în mijlocul nostru, dar care, din motive independente de voința Sfințiilor Lor, nu au reușit să ajungă la sărbătoare: este vorba de pr. Iosif Antoci, al cărui mesaj a fost ascultat într-o atmosferă de rugăciune de către toți cei prezenți, și de pr. Toma Encuță, artizanii edificării frumosului nostru locaș de cult.

Îi mulțumim Domnului pentru această frumoasă sărbătoare, precum și pentru darul făcut lumii în persoana Sfintei Fecioare Maria, Mama noastră cerească și patroana parohiei noastre, cea care a susținut și continuă să susțină Biserica Vie a Mântuitorului din Parohia Tărâța și filialele ei.

Iuliana Canea și Flavius Butnaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 octombrie: Tărâța: Dublă sărbătoare




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat