Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
A 25-a aniversare a scrisorii Sfântului Ioan Paul al II-lea către bătrâni

Trebuie dezvoltată o pastorație organică a vârstei a treia

"Către frații mei și surorile mele bătrâni!": așa se adresa Sfântul Ioan Paul al II-lea destinatarilor Scrisorii sale către bătrâni, la 1 octombrie 1999. Papa avea deja 79 de ani și a scris celor de vârsta sa la sfârșitul unui an pe care Națiunile Unite îl declaraseră "Anul Internațional al Bătrânului".

Nu era prima dată când Biserica se ocupa de bătrâni și de pastorația dedicată lor. Sfântul Scaun a publicat un document despre Demnitatea bătrânului și misiunea sa în Biserică și în lume, sub îngrijirea Consiliului Pontifical pentru Laici, exact cu un an înainte, la 1 octombrie 1998. Apoi, deja în 1982, în timpul călătoriei Papei Ioan Paul al II-lea în Spania, același pontif a afirmat: "Este necesar ca în Biserică să se dezvolte o pastorație pentru vârsta a treia, în care să se insiste asupra rolului creativ al bătrânilor. [...] Astfel se va desfășura o operă eclezială și se va presta un mare serviciu societății" (Întâlnire cu bătrânii la sanctuarul "Virgen de los Desamparados", 8 noiembrie 1982). Totuși, fie documentul din 1998, fie scrisoarea din 1999 reprezintă începutul unui discurs articulat și sistematic despre tema bătrânilor.

Scrisoarea lui Ioan Paul al II-lea, îndeosebi, a oferit o reflecție profundă și emoționantă despre bătrânețe, cu argumentări surprinzător de clarvăzătoare care au pus bazele pentru o gândire clară a Bisericii despre această temă în anii care vor urma. Alegerea de a trata problema bătrâneții în contextul îngrijirii pastorale a laicilor revelează conștiința, deja urgentă în acea epocă, unui apostolat pentru laici și cu laicii transversală la vârstele care să-i valorizeze și pe bătrâni. Această interconexiune reflectă o realitate demografică și socială în evoluție continuă și anticipează, într-un anumit sens, provocările și oportunitățile pe care Biserica trebuie să le înfrunte astăzi. De fapt, este evident de acum că poporul lui Dumnezeu, în mare parte a lumii, este caracterizat de o prezență tot mai semnificativă de credincioși la vârstă înaintată. Longevitatea crescândă a persoanelor nu numai că influențează această compoziție demografică a comunităților ecleziale, ci influențează și dinamicele pastorale, spirituale și sociale în cadrul Bisericii.

Cel puțin trei sunt firele conducătoare care străbat scrisoarea pontifului, creând un goblen bogat în semnificație și speranță.

Înainte de toate, Ioan Paul al II-lea se adresează celor de vârsta sa știind că vorbește unor persoane care făcuseră același parcurs al său de viață, trecând prin secolul al XX-lea sfâșiat de războaie și distrugeri, dar și parcurs de prosperitate și speranță în viitor. Papa îi descrie pe bătrâni ca păzitori ai unei comori inestimabile: amintirea trecutului și așteptările pentru noul mileniu. Îi descrie ca "interpreți privilegiați ai acelui ansamblu de idealuri și de valori comune care susțin și conduc conviețuirea socială", recunoscând în ei nu numai o legătură cu trecutul, ci o cheie pentru a înțelege prezentul și a orienta viitorul.

În raport cu misiunea Bisericii, pontiful întrevede în bătrâni o misiune specifică. De fapt, Biserica poate primi o contribuție "de la prezența senină a celui care este înaintat în ani", mai ales în domeniul evanghelizării și al dialogului intergenerațional, pentru că eficacitatea mărturiei creștine "nu depinde îndeosebi de eficiența operativă", ci mai degrabă de profunzimea experienței trăite și de înțelepciunea acumulată de-a lungul anilor. Și pentru aceasta trebuie să învățăm să respectăm și să recunoaștem valoarea fiecărei persoane bătrâne. "A-i cinsti pe bătrâni - așa sintetiza sfântul papă - comportă o triplă datorie față de ei: primirea, asistența, valorizarea calităților lor."

Viața, sublinia în afară de asta Ioan Paul al II-lea, este o călătorie spre veșnicie, în care fiecare etapă are valoarea sa și în raport cu celelalte perioade ale existenței. De fapt, scria: "Este urgent să se recupereze perspectiva justă din care trebuie considerată viața în ansamblul său. Și perspectiva justă este veșnicia, pentru care viața este pregătire semnificativă în fiecare fază a sa". De lăudat și încurajat sunt "toate acele inițiative sociale care permit bătrânilor fie să continue să se cultive fizic, intelectual și în viața de relație, fie să se facă utili, punând la dispoziția celorlalți propriul timp, propriile capacități și propria experiență. În acest mod, se păstrează și crește gustul vieții, dar fundamental al lui Dumnezeu. Pe de altă parte, cu acest gust al vieții nu contrastează acea dorință de veșnicie, care se maturează în cei care trăiesc o experiență spirituală profundă.

La 25 de ani de la scrisoarea Sfântului Ioan Paul al II-lea, apare, așadar, legitim să ne punem câteva întrebări în vederea unei evanghelizări eficace: suntem pe calea spre dezvoltarea unei pastorații obișnuite care să se îngrijească și să valorizeze misiunea bunicilor și a bătrânilor? Suntem conștienți de schimbările culturale în care suntem cufundați, care astăzi fac dificilă și complexă vârsta bătrână? Dezvoltăm un stil de spiritualitate creștină adecvată să însoțească fragilitățile și singurătatea celui care se simte la marginile societății? Suntem conștienți că mulți bătrâni astăzi nu au trăit o experiență de credință și au nevoie să primească prima vestire? Nu sunt întrebări la care trebuie să răspundem imediat și în grabă, dar este evident că vor marca pe termen mediu și lung viitorul Bisericii.

Cu ocazia acestei a 25-a aniversări, invitația care este adresată fiecărei persoane de bunăvoință este, așadar, de a reciti și a medita acest text din 1999, față de care reflecțiile făcute în epoca succesivă de Papa Benedict al XVI-lea și de Papa Francisc se află în continuitate și sintonie. Ceea ce reiese în manieră clară sunt necesitatea de a le recunoaște bătrânilor, în calitate de credincioși botezați, un rol și o misiune în Biserică, dar și necesitatea de a dezvolta o pastorație organică dedicată lor.

Și în acest domeniu al misiunii suntem chemați de aceea la un discernământ eclezial, atât la nivel de Conferințe Episcopale, cât și de dieceze, pentru a reuși să răspundem mai bine la nevoile spirituale ale celui care ar vrea să se apropie de întâlnirea cu Tatăl, simțindu-se însoțit, parte a unei Biserici în care s-a simțit viu și părtaș până la sfârșit. În acest sens, scrisoarea lui Ioan Paul al II-lea poate să fie baza pentru a continua reflecțiile magisteriului și a le face un drum concret pentru fiecare comunitate eclezială.

de cardinal Kevin Farrell,
prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață

(După L'Osservatore Romano, 15 octombrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat