Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Foto: Virgil Demșa-Crainicu
(arhiva ercis.ro)

29 iunie 2012

Polonia: A trecut la Domnul ÎPS Edward Ozorowski, fost mitropolit de Bialystok

Prieten al Diecezei de Iași, ÎPS Edward Ozorowski a murit sâmbătă, 12 octombrie 2024, la vârsta de 83 de ani. Excelența Sa a fost prezent la Iași la hirotonirea preoților din promoția 2012. Ceremoniile funerare pentru fostul mitropolit de Bialystok (estul Poloniei) vor avea loc miercuri, 16 octombrie, și joi, 17 octombrie, în bazilica arhidiecezană din Bialystok. Acesta va fi înmormântat în cripta bazilicii.

Arhiepiscopul Edward Ozorowski s-a născut în 1941 în Wólka-Przedmieœcie, lângă Białystok. A fost hirotonit preot în 1964 și consacrat episcop în anul 1979. Avea doar 37 de ani, fiind primul episcop polonez numit de Sfântul Ioan Paul al II-lea. De atunci, a slujit ca episcop auxiliar în Bialystok. Când și-a început activitatea de episcop, Bialystok era în administrația apostolică a Arhidiecezei de Vilnius. Abia în anul 1991, Papa Ioan Paul al II-lea a înființat Dieceza de Bialystok, ridicată la rangul de arhidieceză un an mai târziu.

Foto: Gabriel Cucuteanu
(arhiva ercis.ro)

29 iunie 2012
A fost cel de-al patrulea mitropolit de Bialystok, după arhiepiscopii Edward Kisiel, Stanislaw Szymecki și Wojciech Ziemba. A deținut această misiune din anul 2006 până în anul 2017, când s-a pensionat. În anul 2014, a fost numit cetățean de onoare al orașului Białystok; ceremonia a coincis cu jubileul de 50 de ani de preoție și 35 de ani de la consacrarea sa episcopală. A fost, de asemenea, profesor titular de teologie; munca sa academică include peste o mie de publicații.

Timp de mulți ani a fost rector al Seminarului Superior Arhiepiscopal din Bialystok și a predat, de asemenea, la alte universități. A fost inițiatorul și primul director al Catedrei interdepartamentale de teologie catolică de la Universitatea din Białystok. În anul 2007, a primit un doctorat onorific din partea acestei universități pentru promovarea gândirii teologice în mediul academic, promovarea dialogului ecumenic și a respectului pentru toate culturile, apărarea demnității persoanei umane, a căsătoriei, a familiei, precum și pentru reconciliere și toleranță.

Ceremoniile funerare pentru fostul mitropolit de Bialystok vor avea loc miercuri și joi la bazilica arhidiecezană din Bialystok. Ierarhul va fi înmormântat în cripta acestei bazilici. Potrivit Arhiepiscopiei de Bialystok, ceremoniile funerare vor fi un eveniment de două zile. Pe 16 octombrie, la ora 11.30, va avea loc introducerea sicriului cu trupul defunctului în bazilica arhidiecezei, urmată de o slujbă de înmormântare, o priveghere de rugăciune și vecernie funerară. Joi, 17 octombrie, vor avea loc principalele ceremonii funerare. La ora 11.30, un cuvânt de adio va fi rostit de reprezentanți ai clerului, ai diferitelor instituții și comunități. Liturghia funerară va începe joi la prânz. Ulterior, trupul neînsuflețit al defunctului va fi depus în cripta bazilicii Arhidiecezei.

Foto: Adrian Cuba
(arhiva ercis.ro)

29 iunie 2012
Arhiepiscopia de Bialystok a anunțat că, din cauza înmormântării în criptă, unde nu este posibil să se depună flori și să se aprindă lumânări în Capela Ioan Paul al II-lea, se va înființa o cutie de colectare pentru ofrande, care vor fi toate alocate Casei de asistență socială pentru copii și tineri a Congregației "Surorile Franciscane ale Familiei Mariei" din Augustów, unde arhiepiscopul Ozorowski a slujit și s-a odihnit în timpul vacanței de vară.

Mulți preoți, persoane consacrate și credincioși laici își amintesc de el ca lector și profesor universitar în mai multe centre academice din țară și din străinătate. În calitate de rector al Seminarului Superior Arhiepiscopal din Białystok, a condus multe vocații la ordinarea preoțească și la slujirea pastorală în parohiile arhiepiscopiei noastre.

© TVP3 Białystok
Actualul Mitropolit de Bialystok, arhiepiscopul Jozef Guzdek, a scris despre arhiepiscopul Edward Ozorowski: "A plecat la Domnul un păstor care în acest an a sărbătorit cea de-a 60-a aniversare a hirotonirii sale preoțești și cea de-a 45-a aniversare a consacrării episcopale. În acest timp, mulți dintre noi au experimentat grija sa pastorală prin cuvântul lui Dumnezeu predicat și sacramentele celebrate."

Arhiepiscopul Jozef Guzdek a cerut rugăciuni pentru cel decedat și a invitat credincioșii să participe la ceremonia funerară.

După: regiony.tvp.pl




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat