Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Sfântul evanghelist Luca"
de Vladimir Borovikovsky
datat 1804–1809
Wikipedia
Sfântul Luca, patronul spiritual al medicilor și al tuturor lucrătorilor sanitari

Vineri, 18 octombrie 2024, în sărbătoarea Sfântului Luca, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la Sfânta Liturghie de seară, de la ora 18.00, ne vom ruga într-un chip deosebit pentru toți lucrătorii sanitari care se îngrijesc de cei aflați în suferință. Același eveniment, în ziua următoare, sâmbătă, 19 octombrie, va fi marcat și în Biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Bacău și în Biserica "Isus, Bunul Păstor" din Roman.

În fiecare an, la 18 octombrie, creștinii din Orient și din Occident îl sărbătoresc pe Sfântul Luca. El este numit de Apostolul Paul ca fiind "medicul iubit" (Col 4,14). Pe lângă predica misionară, el ne-a lăsat și două scrieri - evanghelia care îi poartă numele și cartea Faptele Apostolilor - în care ne ajută să descoperim și să întâlnim gingășia omenească și iubirea divină a Răscumpărătorului lumii, Isus Cristos.

În virtutea botezului și a misiunii, lucrătorii sanitari sunt invitați să pună în practică zi de zi calitățile sfântului evanghelist Luca: arta de a-i îngrijirii pe cei bolnavi atât trupește, cât și sufletește. De aceea, ei se străduiesc să fie imagine vie a lui Cristos și a Bisericii sale. Papa Francisc, în Mesajul pentru a XXXII-a Zi Mondială a Bolnavului, cu subtitlul "Nu este bine ca omul să fie singur" (Gen 2,18), subliniază faptul că "a ne îngriji de cel bolnav înseamnă, înainte de toate, a ne îngriji de relațiile sale, de toate relațiile sale: cu Dumnezeu, cu ceilalți - cei din familie, prieteni, lucrători sanitari -, cu creația, cu sine însuși. Este posibil? Da, este posibil și noi toți suntem chemați să ne angajăm pentru ca asta să se întâmple. Să privim la icoana bunului samaritean (cf. Lc 10,25-37), la capacitatea sa de a încetini pasul și de a deveni aproapele, la duioșia cu care alină rănile fratelui care suferă".

În Dieceza de Iași am început anul pastoral "Discipoli misionari ai lui Cristos" în care suntem invitați să redescoperim ce înseamnă a fi discipoli ai lui Cristos și în ce constă misiunea noastră. Desigur, un astfel de eveniment este o oportunitate, ca atinși fiind de iubirea lui Cristos, să aducem roade de iubire și fraternitate în relațiile zilnice și să găsim căi noi și potrivite de a-l comunica pe Isus, cu bucurie și fidelitate, în situațiile concrete în care ne aflăm.

Îl rugăm pe Dumnezeu prin mijlocirea Sfântului Luca și a Sfintei Fecioare Maria, Maica milostivirii, ca toți cei care dăruiesc timp prețios celor care suferă să aibă bucurie, haruri bogate și multă mulțumire sufletească.

Sfinte Luca, roagă-te pentru noi!
Tămăduitoarea bolnavilor, roagă-te pentru noi!

Oficiul pentru Pastorația Sanitară

* * *

Oficiul pentru Pastorația Sanitară: În sprijinul bolnavilor (telefoane de contact)




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat