Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (13 octombrie 2024)

Iubiți frați și surori, duminică frumoasă!

Evanghelia de la liturgia de astăzi (Mc 10,17-30) ne vorbește despre un om bogat care aleargă la Isus și îl întreabă: "Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?" (v. 17). Isus îl invită să părăsească totul și să-l urmeze, însă acela, abătut, pleacă, pentru că - spune textul - "avea multe bogății" (v. 23). Costă a părăsi totul.

Putem vedea cele două mișcări ale acestui om: la început aleargă, pentru a merge la Isus; însă, la sfârșit, pleacă abătut, pleacă trist. Mai întâi aleargă și apoi pleacă. Să ne oprim asupra acestui lucru.

Înainte de toate, acest om merge la Isus alergând. Este ca și cum îl împingea ceva în inima sa: de fapt, deși avea atâtea bogății, este nesatisfăcut, poartă înăuntrul său o neliniște, este în căutarea unei vieți mai depline. Așa cum fac adesea bolnavii și cei posedați de diavol (cf. Mc 3,10; 5,6), în evanghelie se vede, el se aruncă la picioarele Învățătorului; este bogat, și totuși are nevoie de vindecare. Este bogat, dar are nevoie de vindecare. Isus îl privește cu iubire (v. 21); apoi, îi propune o "terapie": să vândă tot ceea ce are, să dea săracilor și să-l urmeze. Însă, în acest moment, vine o concluzie neașteptată: acest om devine trist pe chip și pleacă! Pe cât de mare și impetuoasă a fost dorința de a-l întâlni pe Isus, pe atât de rece și rapidă este plecarea de la el.

Și noi purtăm în inimă o nevoie de fericire și de o viață plină de semnificație care nu poate fi suprimată; totuși, putem cădea în iluzia de a crede că răspunsul se găsește în posesia lucrurilor materiale și în siguranțele pământești. În schimb, Isus vrea să ne ducă la adevărul dorințelor noastre și să ne facă să descoperim că, în realitate, binele la care tânjim este însuși Dumnezeu, iubirea sa față de noi și viața veșnică pe care el și numai el ne-o poate dărui. Adevărata bogăție este să fim priviți cu iubire de Domnul - este o mare bogăție aceasta - și, așa cum face Isus cu acel om, să ne iubim între noi făcând din viața noastră un dar pentru alții. De aceea, fraților și surorilor, Isus ne invită să riscăm, să "riscăm iubirea": să vindem tot pentru a da săracilor, care înseamnă a ne despuia de noi înșine și de siguranțele noastre false, făcându-ne atenți la cei care sunt în nevoie și împărtășind bunurile noastre, nu numai lucrurile, ci și ceea ce suntem: talentele noastre, prietenia noastră, timpul nostru și așa mai departe.

Fraților și surorilor, acel om bogat nu a voit să riște, să riște ce? Nu a voit să riște iubirea și a plecat cu fața tristă. Și noi? Să ne întrebăm: De ce anume este alipită inima noastră? Cum săturăm foamea noastră de viață și de fericire? Știm să împărtășim cu cel care este sărac, cu cel care este în dificultate sau are nevoie de un pic de ascultare, care are nevoie de un zâmbet, de un cuvânt care să-l ajute să regăsească speranța? Sau care are nevoie să fie ascultat... Să ne amintim de asta: adevărata bogăție nu sunt bunurile din lumea aceasta, adevărata bogăție este de a fi iubiți de Dumnezeu și de a învăța să iubim ca el.

Și acum să cerem mijlocirea Fecioarei Maria, ca să ne ajute să descoperim în Isus comoara vieții.

______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Continui să urmăresc cu preocupare ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu și cer încă o dată o imediată încetare a focului pe toate fronturile. Să se parcurgă căile diplomației și ale dialogului pentru a obține pacea.

Sunt aproape de toate populațiile implicate, în Palestina, în Israel și în Liban, unde cer să fie respectate forțele de pace ale Națiunilor Unite. Mă rog pentru toate victimele, pentru cei evacuați, pentru ostaticii care doresc să fie eliberați imediat, și sper ca această mare suferință inutilă, generată de ură și de răzbunare, să se termine repede.

Fraților și surorilor, războiul este o iluzie, este o înfrângere, nu va aduce niciodată pacea, nu va aduce niciodată siguranța, este o înfrângere pentru toți, mai ales pentru cei care se cred invincibili. Opriți-vă, vă rog!

Adresez apelul meu pentru ca ucrainenii să nu fie lăsați să moară de frig, să înceteze atacurile aeriene împotriva populației civile, care este mereu cea mai lovită. Ajunge cu uciderea nevinovaților!

Urmăresc situația dramatică din Haiti, unde continuă violențele împotriva populației, forțată să fugă din propriile case în căutare de siguranță în altă parte, înăuntru și în afara țării. Să nu uităm niciodată pe frații noștri și surorile noastre haitieni. Cer tuturor să se roage ca să înceteze orice formă de violență și, cu angajarea comunității internaționale, să se continue să se lucreze pentru a construi pacea și reconcilierea în țară, apărând mereu demnitatea și drepturile tuturor.

Vă salut pe voi, romani și pelerini din Italia și din atâtea țări, îndeosebi Asociația Armata Neprihănitei întemeiată de Sfântul Maximilian Kolbe, parohiile din Resuttano (Caltanissetta), sportivii paraolimpici italieni cu conducătorii și asistenții și grupul Pax Christi International.

Salut încă o dată noii studenți de la Colegiul Urban pe care i-am întâlnit în această dimineață.

Vinerea viitoare, 18 octombrie, Fundația "Kirche in Not" promovează inițiativa "Un milion de copii recită Rozariul pentru pacea în lume". Mulțumesc tuturor copiilor și copilelor care participă! Ne unim cu ei și încredințăm mijlocirii Sfintei Fecioare Maria - a cărei aniversare a ultimei apariții la Fatima este astăzi -, mijlocirii Sfintei Fecioare Maria încredințăm martirizatei Ucraina, Myanmarul, Sudanul și celelalte populații care suferă din cauza războiului și a oricărei forme de violență și de mizerie.

Salut tinerii Neprihănitei și văd steaguri poloneze, braziliene, argentiniene, ecuadoriene, franceze... îi salut pe toți!

Urez tuturor duminică frumoasă. Vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat