Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Pentru femei, roluri de înaltă responsabilitate în Vatican, lucrurile se schimbă

"La Civiltà Cattolica" publică interviul integral al Papei Francisc cu 150 de confrați iezuiți din Belgia, Luxemburg și Olanda la Collège Saint-Michel din Bruxelles. Suveranul pontif abordează tema rolului femeii și o citează pe Ursula von der Leyen, apoi încurajează "să nu ne fie frică de nimic" și să mergem la frontiere. Și reiterează invitația de a primi și integra migranții: "Europa nu mai are copii, îmbătrânește. Are nevoie de ei".

de Salvatore Cernuzio

Tema femeilor și a rolului lor în Biserică, reieșită de mai multe ori în călătorie din 26-29 septembrie 2024 în Luxemburg și Belgia, a fost centrală și în colocviul Papei Francisc cu cei 150 de iezuiți întâlniți la Bruxelles. Ca în fiecare călătorie apostolică, Francisc a făcut să nu lipsească în program întâlnirea privată cu membrii Societății lui Isus, acea zi încadrată între vizita la campusul de la Université Catholique de Louvain și etapa surprinzătoare la Palatul Brussels Expo cu 6.000 de tineri reuniți pentru o veghe.

Întâlnirea cu confrații nu numai belgieni, ci și din Luxemburg și Țările de Jos a avut loc în Collège Saint-Michel. O întâlnire rezervată, intercalată de întrebări și răspunsuri despre teme inerente misiunii Societății lui Isus astăzi și despre actualitatea din lume și din Biserică - de la secularizare la înculturare, de la Sinod la migrații -, precum și de un cântec intonat la chitară la deschidere de superiorul Regiunii din Țările de Jos, părintele Marc Desmet. La Civiltà Cattolica publică astăzi textul integral al dialogului într-un articol semnat de părintele Antonio Spadaro, care remarcă "spontaneitatea" și "instantaneitatea" întâlnirii.

"Biserica este femeie"

"Biserica este femeie" răspunde Papa Francisc la întrebarea unui iezuit cu privire la "dificultatea de a da femeii în Biserică un loc mai corect și adecvat". "Văd femeia pe drumul carismelor și nu vreau să limitez discursul despre rolul femeii în Biserică în privința slujirii", afirmă papa. În general, afirmă el, "masculinismul și feminismul sunt logici de «piață»". Subliniază că în acest timp se caută "tot mai mult să se introducă femeile în Vatican cu roluri de responsabilitate tot mai înaltă. Și lucrurile se schimbă: se vede și se simte".

Femeile în Vatican

Papa amintește că secretara Guvernatoratului este femeie (sora Raffaella Petrini), că Dicasterul pentru Dezvoltarea Umană Integrală "are și el ca vice o femeie" (sora Alessandra Smerilli), că în "echipa pentru numirea episcopilor" sunt trei femei (aceeași Petrini, apoi sora Yvonne Reungoat și Maria Lia Zervino, numite în 2022 membri ai Dicasterului pentru Episcopi): "De când sunt ele printre cei care-i selecționează pe candidați, lucrurile merg mult mai bine: sunt atente în judecățile lor". Și în Dicasterul pentru Viața Consacrată "vicele este o femeie" (sora Simona Brambilla, secretară) și în Consiliul pentru Economie vice coordonatoare este o femeie, Charlotte Kreuter-Kirchhoof.

"Așadar, femeile intră în Vatican cu roluri de înaltă responsabilitate: vom continua pe acest drum. Lucrurile funcționează mai bine decât înainte", asigură papa. Amintește, în această privință, și o anecdotă cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: "Vorbeam despre o problemă specifică și eu am întrebat-o: «Dar dumneavoastră cum reușiți să gestionați acest gen de probleme?». Ea mi-a răspuns: «Așa cum facem noi toate mamele». Răspunsul său m-a făcut să reflectez mult...".

Migranții de integrat

În colocviu papa tratează apoi problema migrației, care trebuie studiată foarte bine. Încă o dată prezintă cele patru verbe cu care trebuie declinată acțiunea pentru migranți: a primi, a însoți, a promova, a integra. Dacă lipsește asta, devine "o problemă serioasă". "Un migrant care nu este integrat termină rău, dar termină rău și societatea în care se află", avertizează pontiful, amintind atentatul din 2016 chiar în Belgia, în aeroportul Zaventem, care a costat viața a 16 persoane, făcut de doi teroriști afiliați la Isis. "Tragedia aceea este și rod al unei neintegrări" și "Biserica trebuie să ia în serios lucrul cu migranții".

Europa care îmbătrânește

Unit cu asta, papa reafirmă "un lucru care se află la inima mea", și anume că "Europa nu mai are copii, îmbătrânește. Are nevoie de migranți ca să se reînnoiască viața. A devenit de acum o problemă de supraviețuire".

Comunitatea mai importantă decât preotul

Nu numai puțini copii, ci și puține vocații. Tema este solicitată de un călugăr: "Cum vedeți viitorul comunităților parohiale fără preoți?". "Comunitatea este mai importantă decât preotul. Preotul este un slujitor al comunității", răspunde pontiful. Citează exemplul călugărițelor care asumă rolul de călăuză în unele părți ale lumii, cum este Congregația peruviană de surori care are "misiunea specifică" de "a merge în acele situații unde nu există preot. Ele fac tot: predică, botează... Dacă la sfârșit este trimis un preot, atunci merg într-o altă parte".

"Iezuitul nu trebuie să se înspăimânte de nimic"

Cu privire la misiune, papa, privind la contextul din Belgia, îi invită pe membrii ordinului Sfântului Ignațiu să nu le fie frică: "Iezuitul nu trebuie să se înspăimânte de nimic. Este un om în tensiune între două forme de curaj: curaj de a-l căuta pe Dumnezeu în rugăciune și curaj de a merge la frontiere". Ca "maeștri", papa îl indică pe părintele Matteo Ricci, pe părintele Roberto De Nobili și alți mari misionari care "i-au înspăimântat pe unii în Biserică prin acțiunea lor curajoasă", dar "au trasat limita înculturării". Această limită "trebuie căutată în discernământ. Și se discerne rugându-ne". Rugăciunea iezuitului "se dezvoltă în situațiile limită, dificile. Acesta este cel mai frumos lucru din spiritualitatea noastră: a risca".

Noi forme de păgânism

Cu privire la "fenomenul complex" al secularizării, Francisc vorbește despre "forme de păgânism": "Nu este nevoie de statuia unui zeu păgân pentru a vorbi despre păgânism: ambientul însuși, aerul pe care-l respirăm este un zeu păgân gazos! Și noi trebuie să predicăm acestei culturi cu mărturia, slujirea și credința. Și dinăuntru trebuie să facem asta cu rugăciunea". Slujirea face "rodnic" dialogul, dar dialogul este adesea împiedicat de "un puternic clericalism" în Biserică. "Unde este clericalism, nu este slujire. Vă rog, nu confundați niciodată evanghelizarea cu prozelitismul!"

Apostolatul intelectual

Pentru papa este important și "apostolatul intelectual", parte a vocației iezuiților care "trebuie să fie prezenți în lumea academică, în cercetare, precum și în comunicare". "Să fie clar - recomandă Jorge Mario Bergoglio -: când Congregațiile Generale ale Societății lui Isus spun că se inserează în popor și în istorie nu înseamnă «a face carnaval», ci a se insera în contextele chiar mai instituționale cu oarecare «rigiditate», în sensul bun al cuvântului. Nu trebuie căutată mereu informalitatea".

Sinodalitatea, un har

Apoi o întrebare se referă la sinodalitate, în centrul Sinodului care se desfășoară în Vatican. "Nu este ușoară sinodalitatea, nu, și uneori pentru că există figuri de autoritate care nu fac să se evidențieze dialogul. Un paroh poate lua singur deciziile, dar le poate lua cu consiliul său. Și tot așa un episcop și chiar papa". Francisc se declară încrezător de faptul că "lucrurile vor fi clarificate tocmai cu metoda sinodală" cu Sinodul: "Este un har sinodalitatea în Biserică! Autoritatea se face în sinodalitate".

Cauze de beatificare

În sfârșit, Papa Bergoglio confirmă că "este deschisă" cauza părintelui Pedro Arrupe, iezuitul de origine spaniolă, prepozit general din 1965 până în 1983, proclamat slujitor al lui Dumnezeu. "Problema" este revizuirea multelor scrieri: analiza "cere timp". Cu privire la cauza lui Henri De Lubac, un alt "mare iezuit" citat adesea, pontiful spune că nu știe "dacă a fost introdusă cauza". În timp ce le revelează confraților ceea ce avea să anunțe după aceea public la Liturghia de la Bruxelles, și anume începerea cauzei regelui Baudouin: "Am făcut asta eu direct, pentru că mi se pare că aici se mișcă în acest sens".

(După Vatican News, 8 octombrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat