Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Pelerinajul de toamnă al persoanelor consacrate din Dieceza de Iași

Persoanele consacrate din Dieceza de Iași s-au întâlnit anul acesta la Sanctuarul diecezan de la Cacica în ziua de duminică, 6 octombrie 2024, în ajunul hramului secundar al bazilicii, "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului".

Pornind din cele cinci zone ale Diecezei de Iași: Onești, Bacău, Roman, Iași și Bucovina, noi, persoanele consacrate, ne-am adunat anul acesta în jurul Sfintei Fecioare Maria, "Regina Rozariului", la Sanctuarul diecezan de la Cacica, pentru mai multe motive. În primul rând pentru a-i aduce mulțumire Domnului pentru vocația noastră de consacrați, apoi, pentru a ne hrăni cu cuvântul său și a ne întări în spirit de comuniune și iubire, dar și pentru a ne întoarce apoi în comunitățile noastre religioase sau parohiale cu mai mult elan și cu inimile pline de bucurie așa cum a avut-o Sfânta Fecioară Maria în momentul întâlnirii sale cu îngerului Gabriel, când a exclamat: "Sufletul meu îl preamărește pe Domnul și duhul meu tresaltă de bucurie în Dumnezeu, Mântuitorul meu, căci a privit la smerenia slujitoarei sale. Iată, de acum toate popoarele mă vor numi fericită, căci mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic și numele lui e sfânt".

După ce ne-am rugat și am venerat personal icoana Sfintei Fecioare Maria de la Cacica, salutând-o și cerându-i mijlocirea ei de Mamă a consacraților și Regină a apostolilor, am invocat apoi împreună pe Duhul Sfânt, ca să coboare în mintea și inima noastră, pentru a putea primi cuvântul lui Dumnezeu în viața noastră.

Am dat start programului nostru prin meditația "Persoana consacrată, discipol misionar a lui Cristos", prezentată de pr. Cristian Blăjuț, OFMConv, vicar episcopal și responsabil cu viața consacrată în Dieceza de Iași, care ne-a vorbit ca expert în documentele Bisericii, într-un mod profund, dar și patern, despre tema anului pastoral, an care a fost inaugurat de către PS Iosif Păuleț, duminică, 29 septembrie, în catedrala din Iași.

Începând cu evangheliștii, pr. Cristian ne-a vorbit mai întâi despre frământările apostolilor și temerile lui Petru de a-l urma pe Cristos, Fiul lui Dumnezeu: "Îndepărtează-te de mine, căci sunt un om păcătos, Doamne!". "Nu te teme, de acum înainte vei fi pescar de oameni" (Lc 1,8-10). În acest dialog putem să ne regăsim și noi cu temerile și preocupările noastre de astăzi. Însă în afirmația lui Isus găsim atât autoritatea, cât și puterea necesară de a fi apostolii săi și slujitorii săi: "De acum vei fi pescar de oameni", adică începând cu acest moment. Putem trage concluzia că nu putem separa chemarea noastră la viața consacrată, de misiune, care prin trăirea propriei noastre carisme nu e altceva decât predicarea și mărturia valorilor evanghelice. Atât chemarea în a-l urma, cât și trimiterea în misiune prin a duce vestea cea bună până la marginile pământului sunt aceeași vocație de a fi discipolii săi, discipoli misionari ai lui Cristos. Așa cum ne spune și Sfântul Ioan în evanghelia sa: "În aceasta a fost glorificat Tatăl meu, ca să aduceți rod și să fiți discipolii mei" (In 15,8).

Continuând cu îndemnurile papilor, pr. Cristian ne-a amintit că Papa Benedict al XVI-lea, în enciclica Deus caritas est, referitor la vocație afirmă: "La începutul faptului de a fi creștin nu se găsește o decizie etică sau o mare idee, ci întâlnirea cu un eveniment, cu o Persoană, care dă vieții un orizont nou și totodată orientarea ei decisivă" (nr. 1), care își găsește corespondența în acele cuvinte pe care Petru le rostește la întrebarea pe care o adresează Isus celor doisprezece ucenici: "Nu cumva vreți să plecați și voi?". Simon Petru i-a răspuns: "Doamne, la cine să mergem? Tu ai cuvintele vieții veșnice" (In 6, 67-68). Papa Francisc, în documentul Evangelii gaudium, ne spune: "Biserica este, prin însăși natura sa, o comunitate într-o stare permanentă de misiune. Pentru a rămâne fidelă misiunii sale, ea este chemată la o reînnoire continuă din fidelitate față de Isus Cristos" (EG 25-26). Am putea încerca, așadar, să dăm chiar o definiție la ceea ce ar putea să însemne discipol misionar, pentru că fiecare chemare, care trece prin evenimente ce dau sens și orientare, nu se poate închide în sine, ci ne obligă să ieșim din noi înșine pentru a merge spre acel sens perceput din chemare și să devenim purtători ai acestui sens, sau, dacă vreți, martori ai acelui sens descoperit al chemării.

Ținând cont de aceste considerații, și noi, persoanele consacrate din Biserica locală a Diecezei de Iași, suntem chemate să ne aducem contribuția noastră la însuflețirea vieții de credință a poporului lui Dumnezeu, printr-o trăire autentică a relației noastre tot mai intense cu Dumnezeu Unul și Întreit a cărui voință o împlinim în viața noastră personală și o propovăduim prin trăirea cu bucurie și speranță a valorilor evanghelice, fiecare după carisma sa proprie. Pentru că și Biserica noastră locală dorește să își asume cu tot mai multă responsabilitate misiunea de evanghelizare prin toate acțiunile sale de predicare a cuvântului lui Dumnezeu, de celebrare a tainelor mântuirii și de slujire a celor mai nevoiași, prin intermediul preoților, al persoanelor consacrate și al tuturor creștinilor de bună-voință.

După această meditație adresată atât celor prezenți, cât și celor care au urmărit prin intermediul mijloacelor on-line de comunicare, a urmat frumoasa rugăciune a Sfântului Rozariu meditat, pregătit și condus de Surorile Dominicane de la Siret, care au ca și spiritualitate în carisma Sfântului Dominic de Guzman devoțiunea Rozariului prin care a luat naștere și s-a răspândit în întreaga lume.

A urmat centrul cultului religios și al vieții noastre creștine de fiecare zi care este Sfânta Liturghie, memorialul morții și învierii lui Isus Cristos, care ne prezintă de fiecare dată jertfa Mântuitorului de pe Cruce, jertfă făcută din iubire pentru semenii săi. Această Sfântă Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit, care la sfârșitul acesteia ne-a transmis salutul episcopilor Iosif Păuleț și Petru Sescu și ne-a îndemnat să privim la exemplul Sfintei Fecioare Maria care a spus da lui Dumnezeu prin cuvintele: "Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!" (Lc 1,38). Să asumăm atitudinea și sentimentele Mariei în viața noastră consacrată prin slujirea aproapelui și în mod imediat: "Sculându-se Maria, s-a dus în grabă în ținutul muntos, la verișoara sa Elisabeta" (Lc 1,39) și să punem în practică: "Și a intrat în casa lui Zaharia și a salutat-o pe Elisabeta" (Lc 1,40).

După Sfânta Liturghie, a urmat agapa fraternă, moment de comuniune și de bucurie fraternă, unde am putut împărtăși experiențele noastre personale și comunitare cu cei de lângă noi. A fost un moment necesar atât pentru trup, cât și pentru minte și duh, astfel am reușit să continuăm cu entuziasm programul acestei zile de pelerinaj.

Întorcându-ne la sanctuar, am încheiat această zi atât de minunată și încărcată spiritual cu un moment de intimitate personală cu Isus euharisticul care ne așteaptă de fiecare dată cu răbdare, în tăcere și cu multă iubire, în tabernacol, pentru a-i vorbi de la inimă la inimă. Această adorație a fost condusă de pr. Alexandru Olaru, OFMConv., și animată de responsabilii zonali, într-o formă de liniște și pace sufletească, rugându-ne atât pentru vocația noastră de discipoli misionari, cât și pentru pacea atât de urgentă în lume.

După binecuvântarea finală cu Preasfântul Sacrament, pr. Cristian Blăjuț le-a mulțumit tuturor celor prezenți, dar și celor care au participat la pelerinajul acesta de toamnă, îndemnându-ne să înaintăm cu curaj spre noul an jubiliar 2025, în care suntem invitați să participăm și noi, cei din Dieceza de Iași, la Jubileul Vieții Consacrate din octombrie anul viitor, la Roma. Așa cum a vorbit și în cadrul predicii duminicale despre fidelitatea celor căsătoriți, tot așa ne-a îndemnat și pe noi la fidelitate în viața consacrată în timpurile actuale: "Ceea ce noi trăim prin consacrare specială ce vine din profesarea sfaturilor evanghelice, care este lucrarea Duhului Sfânt autorul oricărei carisme (cf. 1Cor 12, 4-11), este un dar deosebit cu care noi venim în comuniune cu toți creștinii care în același Duh Sfânt sunt uniți și devin o singură Biserică".

Acest mare adevăr l-am putut redescoperi împreună urmând planul pastoral unitar al Bisericii noastre locale în cei doi ani în care am fost invitați să trăim "uniți în Duhul Sfânt" (2022-2023) pentru a forma "Biserica, care este familia lui Dumnezeu (2023-2024), iar anul acesta vom putea redescoperi ce însemnă a fi "discipoli misionari ai lui Cristos".

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv.,
secretar diecezan cu Viața Consacrată

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 octombrie: Cacica: Pelerinajul de toamnă al persoanelor consacrate din Dieceza de Iași. Foto: Andreea Benchea




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat