Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Invitație la sfințirea Sanctuarului "Fericitul Ieremia"

Vă așteptăm cu bucurie, duminică, 27 octombrie 2024, ora 11.00, să participați la sfințirea Sanctuarului "Fericitul Ieremia Valahul" din Onești, jud. Bacău, în cadrul Sfintei Liturghii solemne prezidate de către PS Iosif Păuleț, episcop de Iași. Liturghia va fi transmisă în direct de postul de radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV.

Sanctuarul diecezan "Fericitul Ieremia"

Prin decretul episcopal dat de PS Petru Gherghel, cu aprobarea Congregației pentru Cauzele Sfinților prin instrucție "Neapolitana Canonizationis Beati Iererniae a Valachia", noua biserică din Onești a fost declarată sanctuar diecezan la 31 mai 2008.

Construirea actualului sanctuar "Fericitul Ieremia" din Onești a început în luna iulie 1990. Clădirea este realizată pe două niveluri. Proiectant a fost arhitectul Nicolae Munteanu din Iași, iar coordonator pr. Eduard Sechel. Până în anul 1996, an în care pr. Sechel a trecut la Domnul, a fost ridicată zidăria. Lucrările au fost preluate de pr. Iosif Păuleț până în anul 2001, perioadă în care clădirea a fost acoperită și s-au construit 27 de metri din turn.

Din anul 2001, frații capucini s-au îngrijit de continuarea construcției, îndeosebi prin străduința pr. Ubaldo Oliviero, care s-a ocupat îndeaproape până în anul 2023. Lungimea bisericii este de 35 m, lățimea de 22 m, iar turnul are 46 de metri înălțime și este dotat cu 13 clopote electronice și două ceasuri externe. La demisolul construcției se află cripta în care au fost așezate rămășițele pământești ale Fericitului Ieremia.

Scurtă prezentare a Fraților Capucini

Ordinul Fraților Minori a fost întemeiat de către Sfântul Francisc de Assisi, în jurul anului 1209. Din dorința de a se întoarce cât mai aproape de modul de viață al fondatorului Ordinului Franciscan, Sfântul Francisc de Assisi, fratele minor observant Matteo da Bascio, urmat de alți frați franciscani, a inițiat, în jurul anului 1525, o mișcare de reformă din care s-a născut Ordinul Fraților Minori Capucini, una dintre cele trei ramuri ale Ordinului Franciscan. Capucinii au venit de la Napoli, locul unde a trăit fratele Ieremia, la Onești, în ziua de 24 septembrie 1992. În octombrie 1995, a fost pusă prima piatră pentru construirea conventului, care a fost terminat în anul 2000, în apropierea Sanctuarului "Fericitul Ieremia". La 8 mai 2005, a fost constituită Custodia de România care îl are ca patron pe Fericitul Ieremia Valahul.

În numele fraților capucini,

Pr. Leon Budău, OFMCap.,
custode




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat