Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Salut adresat delegației Grupului "Pasqua Together 2025" (19 septembrie 2024)

Iubiți frați și surori,

Vă spun bun-venit cu cuvintele Sfântului Paul: "Har vouă și pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, și de la Domnul Isus Cristos" (Rom 1,7). Îl salut pe cardinalul Kurt Koch, prefect al Dicasterului pentru Promovarea Unității Creștinilor, și vă mulțumesc pentru cuvintele pe care mi le-ați adresat.

Voi reprezentați aici diferite realități și comunități: înainte de toate, confesiunile creștine la care aparțineți, apoi asociații și mișcări laicale, în sfârșit diferitele domenii de acțiune în care lucrați, ca acela politic, acela de pregătire a apropiatului Al doilea mileniu al Răscumpărării - în 2033 - și alte inițiative asemănătoare.

Grupul "Pasqua Together 2025" [Paștele Împreună 2025] în toate aceste domenii, duce înainte proiecte comune. Vă felicit pe voi și vă încurajez să continuați, îndeosebi pentru că aceasta exprimă dorința de a nu lăsa să treacă în zadar ocazia importantă pe care ne-o oferă anul 2025. De fapt, anul viitor - care pentru Biserica Catolică va fi Jubileu ordinar - celebrarea Paștelui, din cauza coincidenței calendarelor, va fi comună pentru toți creștinii. Este un semn important, la care se adaugă aniversarea celor 1700 de ani de la celebrarea primului conciliu ecumenic, cel din Niceea, care, în afară de a promulga Simbolul credinței, a tratat și tema datei Paștelui, din cauza diferitelor tradiții existente deja în acel timp.

În mai multe ocazii mi-a fost adresat apelul de a căuta o soluție la această problemă, așa încât celebrarea comună a zilei învierii să nu mai fie o excepție, ci să devină normalitatea. Prin urmare, încurajez pe cei care se angajează pe acest drum să persevereze și să facă orice efort în căutarea unei comuniuni posibile, evitând tot ceea ce, în schimb, poate duce la ulterioare dezbinări între frați.

Însă, mai ales, mă presează să încredințez tuturor un gând, care ne trimite la inima tematicii: Paștele nu se întâmplă din inițiativa noastră sau datorită unui calendar sau altul: evenimentul pascal a avut loc, pentru că Dumnezeu "atât de mult a iubit lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică" (In 3,16). Să nu uităm primatul lui Dumnezeu, primerear al său, faptul că a făcut primul pas. Să nu ne închidem în schemele noastre, în proiectele noastre, în calendarele noastre, în Paștele "nostru". Paștele este al lui Cristos! Și nouă ne face bine să cerem harul de a fi tot mai mult discipoli ai săi, lăsând ca el să ne indice drumul de urmat și acceptând cu umilință invitația, adresată într-o zi deja lui Petru, de a merge pe urmele sale și de a nu gândi conform oamenilor, ci conform lui Dumnezeu (cf. Mc 8,33).

Prin urmare, să încercăm să reflectăm, să împărtășim și să proiectăm împreună, ținându-l pe el în fața noastră, recunoscători pentru chemarea pe care ne-a adresat-o și doritori să devenim, în unitate, martorii săi, pentru ca lumea să creadă (cf. In 17,21). Avem nevoie să mergem împreună, și pentru a face asta ne va ajuta să repornim, ca apostolii, de la Ierusalim, loc din care însăși vestea învierii s-a răspândit în lume. Și acolo să ne întoarcem și să-l rugăm pe Principele Păcii ca să ne dăruiască, astăzi, pacea sa.

Iubiți frați și surori, Domnul să vă binecuvânteze și să vă răsplătească pentru ceea ce faceți. Vă mulțumesc pentru această întâlnire și mă rog pentru voi. Și voi, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat