Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 18 septembrie 2024

Cateheza. Călătoria apostolică în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi voi vorbi despre călătoria apostolică pe care am făcut-o în Asia și Oceania. Se numește călătorie apostolică, pentru că nu este o călătorie de turism, este o călătorie pentru a duce cuvântul Domnului, pentru a-l face cunoscut pe Domnul, precum și pentru a cunoaște sufletul popoarelor. Și acest lucru este foarte frumos.

Paul al VI-lea, în 1970, a fost primul papă care a zburat spre soarele răsare, vizitând îndelung Filipine și Australia, dar oprindu-se și în diferite țări asiatice și în insulele Samoa. Și aceea a fost o călătorie memorabilă. Pentru că primul care a ieșit din Vatican a fost Sfântul Ioan al XXIII-lea care a mers cu trenul la Assisi; apoi Sfântul Paul al VI-lea a făcut asta: o călătorie memorabilă! Și în asta am încercat să urmez exemplul său, dar, având asupra mea și niște ani în plus, m-am limitat la patru țări: Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul Oriental și Singapore. Îi mulțumesc Domnului, care mi-a dat harul să fac ca papă bătrân ceea ce aș fi voit să fac ca tânăr iezuit, pentru că eu voiam să merg în misiune acolo.

O primă reflecție care vine spontană după această călătorie este că, gândindu-ne la Biserică, încă suntem prea eurocentrici sau, cum se spune, "occidentali". Însă în realitate, Biserica este mult mai mare, mult mai mare decât Roma și decât Europa, mult mai mare, și - îmi permit să spun - mult mai vie, în acele țări. Am experimentat asta în manieră emoționantă întâlnind acele comunități, ascultând mărturiile preoților, surorilor, laicilor, în special ale cateheților - cateheții sunt cei care duc înainte evanghelizarea. Biserici care nu fac prozelitism, dar care cresc prin "atracție", cum spunea cu înțelepciune Benedict al XVI-lea.

În Indonezia, creștinii sunt circa 10%, iar catolicii 3%, o minoritate. Dar aceea pe care am întâlnit-o este o Biserică vie, dinamică, aptă să trăiască și să transmită evanghelia în țara aceea care are o cultură foarte nobilă, determinată să armonizeze diversitățile și, în același timp, are cea mai numeroasă prezență de musulmani din lume. În acel context, am avut confirmarea modului în care compasiunea este calea pe care creștinii pot și trebuie să meargă pentru a-l mărturisi pe Cristos Mântuitorul și, în același timp, să întâlnească marile tradiții religioase și culturale. Cu privire la compasiune, să nu uităm cele trei caracteristici ale Domnului: apropiere, milostivire și compasiune. Dumnezeu este aproape, Dumnezeu este milostiv și Dumnezeu este compătimitor. Dacă un creștin nu are compasiune, nu folosește la nimic. "Credință, fraternitate, compasiune" a fost motoul vizitei în Indonezia: pe aceste cuvinte evanghelia intră în fiecare zi, în concret, în viața acelui popor, primind-o și dăruindu-i harul lui Isus mort și înviat. Aceste cuvinte sunt ca o punte, ca pasajul subteran care leagă catedrala din Jakarta cu cea mai mare moschee din Asia. Acolo am văzut că fraternitatea este viitorul, este răspunsul la anti-civilizație, la hățișurile diabolice ale urii și ale războiului, și ale sectarismului. Este fraternitatea, fraternitatea.

Frumusețea unei Biserici misionare, în ieșire, am regăsit-o în Papua Noua Guinee, arhipelag deschis spre imensitatea Oceanului Pacific. Acolo diferitele grupuri etnice vorbesc peste opt sute de limbi: un ambient ideal pentru Duhului Sfânt, căruia îi place să răsune mesajul Iubirii în sim-fonia limbajelor. Nu este uniformitate, ceea ce face Duhul Sfânt, este simfonie, este armonie, el este "stăpânul", este conducătorul armoniei. Acolo, în mod deosebit, protagoniștii au fost și încă sunt misionarii și cateheții. Mi-a îmbucurat inima să pot sta un pic cu misionarii și cateheții de astăzi; și m-a emoționat să ascult cântecele și melodiile tinerilor: în ei am văzut un nou viitor, fără violențe tribale, fără dependențe, fără colonialisme ideologice și economice; un viitor de fraternitate și de îngrijire a ambientului natural minunat. Papua Noua Guinee poate să fie un "laborator" al acestui model de dezvoltare integrală, animat de "plămada" evangheliei. Pentru că nu există umanitate nouă fără bărbați noi și femei noi, și acestea le face numai Domnul. Și aș vrea să menționez și vizita mea la Vanimo, unde misionarii sunt între pădure și mare. Intră în pădure pentru a merge să caute triburile cele mai ascunse... O frumoasă amintire, aceasta.

Forța de promovare umană și socială a mesajului creștin iese în evidență îndeosebi în istoria Timorului Oriental. Acolo Biserica a împărtășit cu tot poporul procesul de independență, orientându-l mereu spre pace și spre reconciliere. Nu este vorba de o ideologizare a credinței, nu, este credința care se face cultură și, în același timp, o luminează, o purifică, o înalță. Pentru aceasta am relansat raportul rodnic între credință și cultură, asupra căruia deja insistase în vizita sa Sfântul Ioan Paul al II-lea. Credința trebuie înculturată și culturile trebuie evanghelizate. Credință și cultură. Dar mai ales eu am fost impresionat de frumusețea acelui popor: un popor încercat, dar bucuros, un popor înțelept în suferință. Un popor care nu numai că dă naștere la atâția copii - era o mare de copii, atâția! -, ci îi învață să zâmbească. Nu voi uita niciodată zâmbetul copiilor din patria aceea, din regiunea aceea. Zâmbesc mereu copiii acolo, și sunt atâția. Îi învață să zâmbească, acel popor, și aceasta este garanție de viitor. Așadar, în Timorul Oriental am văzut tinerețea Bisericii: familii, copii, tineri, atâția seminariști și aspiranți la viața consacrată. Aș vrea să spun, fără a exagera, am respirat "aer de primăvară"!

Ultima etapă a acestei călătorii a fost Singapore. O țară foarte diferită de celelalte trei: un oraș-stat, foarte modern, pol economic și financiar al Asiei și nu numai. Acolo creștinii sunt o minoritate, dar formează oricum o Biserică vie, angajată să genereze armonie și fraternitate între diferitele etnii, culturi și religii. Și în bogata Singapore există cei "mici", care urmează evanghelia și devin sare și lumină, martori ai unei speranțe mai mari decât aceea pe care o pot garanta câștigurile economice.

Aș vrea să mulțumesc acestor popoare care m-au primit cu atâta căldură, cu atâta iubire. Să mulțumesc guvernanților lor, care au ajutat mult această vizită, ca să se facă în ordine, fără probleme. Mulțumesc tuturor celor care au colaborat la asta. Aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru darul acestei călătorii! Și reînnoiesc recunoștința mea tuturor, tuturor acestora. Dumnezeu să binecuvânteze popoarele pe care le-am întâlnit și să le conducă pe calea păcii și fraternității! Un salut tuturor!

* * *

Și apoi, iubiți frați și surori, să ne rugăm pentru pace: să nu uităm că războiul este o înfrângere. Să nu uităm Palestina, Israelul, să nu uităm martirizata Ucraina, să nu uităm Myanmarul și atâtea locuri unde sunt războaie, războaie urâte. Fie ca Domnul să le dea tuturor o inimă care caută pacea pentru a înfrânge războiul care este mereu o înfrângere.

Și pentru voi toți binecuvântarea mea!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Secțiune specială: Papa Francisc în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore • 2-13 septembrie - discursuri, interviuri, reflecții




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat