|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Angelus (15 septembrie 2024)
Iubiți frați și surori, duminică frumoasă!
Evanghelia de la liturgia de astăzi ne relatează că Isus, după ce i-a întrebat pe discipoli ce credeau oamenii despre el, îi întreabă direct pe ei: "Dar voi, cine spuneți că sunt eu?" (Mc 8,29). Petru răspunde în numele întregului grup spunând: "Tu ești Cristos" (v. 30), adică "tu ești Mesia". Totuși, când Isus începe să vorbească despre suferința și despre moartea care îl așteptau, același Petru se opune, iar Isus îl ceartă dur: "Mergi în urma mea, Satană - îi spune Satană -, căci nu te gândești la cele ale lui Dumnezeu, ci la cele ale oamenilor!" (v. 33).
Privind la atitudinea apostolului Petru, putem să ne întrebăm și noi ce anume înseamnă cu adevărat a-l cunoaște pe Isus.
De fapt, pe de o parte, Petru răspunde în manieră perfectă, spunându-i lui Isus că el este Cristos. Totuși, în spatele acestor cuvinte corecte încă există un mod de a gândi "la cele ale oamenilor", o mentalitate care imaginează un Mesia puternic, un Mesia victorios, care nu poate suferi sau muri. Așadar, cuvintele cu care Petru răspunde sunt "corecte", dar modul său de a gândi nu s-a schimbat. El încă trebuie să schimbe mentalitatea, el încă trebuie să se convertească.
Și acesta este un mesaj important și pentru noi. De fapt, și noi am învățat ceva despre Dumnezeu, cunoaștem doctrina, recităm rugăciunile în mod corect și, eventual, la întrebarea "Cine este Isus pentru tine?" răspundem bine, cu vreo formulă pe care am învățat-o la catehism. Dar suntem siguri că asta înseamnă a-l cunoaște cu adevărat pe Isus? În realitate, pentru a-l cunoaște pe Domnul nu este suficient a ști ceva despre el, ci este nevoie să pornim în urmarea sa, să ne lăsăm atinși și schimbați de evanghelia sa. Adică este vorba de a avea o relație cu el, o întâlnire. Eu pot să cunosc atâtea lucruri despre Isus, dar dacă nu l-am întâlnit, încă nu știu cine este Isus. Este nevoie de această întâlnire care schimbă viața: schimbă modul de a fi, schimbă modul de a gândi, schimbă relațiile pe care le ai cu frații, disponibilitatea de a primi și de a ierta, schimbă alegerile pe care le faci în viață. Totul se schimbă dacă într-adevăr l-ai cunoscut pe Isus! Totul se schimbă.
Fraților și surorilor, teologul și pastorul luteran Bonhoeffer, victimă a nazismului, a scris așa: "Problema care nu mă lasă niciodată liniștit este aceea de a ști ce anume este cu adevărat pentru noi astăzi creștinismul sau și cine este Cristos" (Resistenza e Resa. Lettere e scritti dal carcere [Rezistență și capitulare. Scrisori și scrieri din închisoare], Cinisello Balsamo, 1996, 348). Din păcate, atâția nu-și mai pun această întrebare și rămân "liniștiți", adormiți, chiar și departe de Dumnezeu. În schimb, este important să ne întrebăm: Eu mă las incomodat, mă întreb cine este Isus pentru mine și ce loc ocupă în viața mea? Cu privire la aceasta întrebare să ne ajute mama noastră Maria, care îl cunoștea bine pe Isus.
______________
După Angelus
Iubiți frați și surori,
Exprim apropierea mea față de populațiile din Vietnam și din Myanmar, care suferă din cauza inundațiilor provocate de un taifun violent. Mă rog pentru răposați, pentru răniți și evacuați. Dumnezeu să-i susțină pe cei care și-au pierdut pe cei dragi ai lor și casa lor și să-i binecuvânteze pe cei care duc ajutor.
Ieri, la Ciudad de Mexico, a fost beatificat Moisés Lira Serafin, preot, fondator al Congregației Misionarelor Carității Mariei Neprihănite, mort în 1950, după o viață dedicată să ajute persoanele să înainteze în credință și în iubirea Domnului. Zelul său apostolic să-i stimuleze pe preoți să se dăruiască fără rezerve pentru binele spiritual al poporului sfânt al lui Dumnezeu. Aplauze pentru noul fericit! Văd acolo steagurile mexicane...
Astăzi în Italia se celebrează Ziua Bolnavilor de Scleroză Laterală Amiotrofică (SLA). Asigur o amintire în rugăciune pentru ei și pentru cei din familie; încurajez munca de cercetare asupra acestei patologii și asociațiile de voluntariat.
Și să nu uităm războaiele care însângerează lumea. Mă gândesc la martirizata Ucraina, la Myanmar, mă gândesc la Orientul Mijlociu. Câte victime nevinovate! Mă gândesc la mamele care și-au pierdut fiii în război. Câte vieți tinere retezate! Mă gândesc la Hersh Goldberg-Polin, găsit mort în septembrie, împreună cu alți cinci ostatici, la Gaza. În noiembrie anul trecut, am întâlnit-o pe mama, Rachel, care m-a impresionat prin umanitatea sa. O însoțesc în acest moment. Mă rog pentru victime și continui să fiu aproape de toate familiile ostaticilor. Să înceteze conflictul din Palestina și Israel! Să înceteze violențele, să înceteze urile! Să fie eliberați ostaticii, să continue negocierile și să se găsească soluții de pace.
Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din Italia și din atâtea țări. Îndeosebi, credincioșii din Parohia "Sfânta Edwige Regină" din Radom (Polonia); grupul de preoți iezuiți veniți la Roma pentru studii; studenții din Stade (Germania); și participanții la ștafeta pe jos de la Roma la Assisi. Și salut tinerii Neprihănitei, care au avut trei hirotoniri în aceste zile, felicitări!
Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu