Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc
în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore

(2-13 septembrie 2024)

Întâlnire interreligioasă cu tinerii

("Catholic Junior College", 13 septembrie 2024)

© Vatican Media
Mulțumesc! Mulțumesc pentru cuvintele voastre.

Trei cuvinte pe care le-ați spus m-au impresionat: "critici de pe canapea", "zonă de confort" și "tehnologie" cum trebuie să fie folosită, precum și riscul de a o folosi. Acesta este discursul pe care îl pregătisem, dar acum să mergem [spontan].

Tineretul este curajos și tineretului îi place să meargă spre adevăr. A parcurge drum, a face creativitate. Și tineretul trebuie să fie atent să nu cadă în ceea ce tu ai spus, "critici de pe canapea", cuvinte, cuvinte... Un tânăr trebuie să fie critic. Un tânăr care nu critică nu este bine. Însă trebuie să fie constructiv în critică, pentru că există o critică distructivă, care face atâtea critici, dar nu face un drum nou. Eu îi întreb pe toți tinerii, pe fiecare: tu ești critic? Ai curajul să critici, precum și curajul de a te lăsa criticat de ceilalți? Pentru că, dacă tu critici, celălalt te critică pe tine. Acesta este dialogul sincer între tineri.

Tinerii trebuie să aibă curajul de a construi, de a merge înainte și a ieși din zone "confortabile". Un tânăr care alege să petreacă mereu viața sa în mod "confortabil" este un tânăr care se îngrașă! Dar nu îngrașă burta, îngrașă mintea! Pentru aceasta le spun tinerilor: "Riscați, ieșiți! Nu vă fie frică!". Frica este o atitudine dictatorială care te face paralitic, îți procură o paralizie. Este adevărat că de atâtea ori tinerii greșesc, atâtea, și ar fi frumos ca fiecare dintre noi, ca fiecare dintre voi, tineri, să vă gândiți: de câte ori am greșit? Am greșit pentru că am început să merg și am făcut greșeli pe drum. Și acest lucru este normal, important este să ne dăm seama că am greșit. Pun o întrebare, să vedem cine îmi răspunde dintre voi. Ce este mai rău? A greși pentru că parcurg un drum sau a nu greși pentru că rămân închis în casă? Toți, a doua! Un tânăr care nu riscă, căruia îi este frică să greșească, este un bătrân! Ați înțeles? Voi ați vorbit despre mass-media, astăzi sunt atâtea capacități, atâtea posibilități de a folosi mass-media, telefonul, televiziunea. Eu vă întreb: este bine a folosi mass-media sau nu este bine? Să ne gândim: un tânăr care nu folosește mass-media, cum este acel tânăr? Închis. Un tânăr care trăiește total sclav al mass-media, cum este acel tânăr? Este un tânăr dispersat. Toți tinerii trebuie să folosească mass-media, dar să folosim mass-media pentru ca să ne ajute să mergem înainte, nu pentru ca să ne facă sclavi. Understood? Sunteți de acord sau nu?

Unul din lucrurile care m-au impresionat mai mult la voi, tinerii, este capacitatea dialogului interreligios. Și acest lucru este foarte important, pentru că, dacă voi începeți să vă certați: "Religia mea este mai importantă decât a ta...", "A mea este cea adevărată, a ta nu este adevărată...". Unde duc toate acestea? Unde? Să răspundă cineva, unde? [cineva răspunde: "Distrugerea"]. Așa este. Toate religiile sunt un drum pentru a ajunge la Dumnezeu. Sunt - fac o comparație - ca diferite limbi, diferite dialecte, pentru a ajunge acolo. Dar Dumnezeu este Dumnezeu pentru toți. Și pentru că Dumnezeu este Dumnezeu pentru toți, noi toți suntem toți fii ai lui Dumnezeu. "Dar Dumnezeul meu este mai important decât al tău!". Este adevărat acest lucru? Există un singur Dumnezeu, iar noi, religiile noastre sunt limbi, drumuri pentru a ajunge la Dumnezeu. Unul sikh, unul musulman, unul hinduist, unul creștin, dar sunt diferite drumuri. Understood? Însă pentru dialogul interreligios între tineri este nevoie de curaj. Pentru că vârsta tânără este vârsta curajului, dar tu poți să ai acest curaj pentru a face lucruri care nu te vor ajuta. În schimb poți să ai curaj pentru a merge înainte și pentru dialog.

Un lucru care ajută mult este respectul, dialogul. Eu vă voi spune un lucru. Nu știu dacă se întâmplă aici, în acest oraș, dar în alte orașe se întâmplă. Printre tineri există un lucru urât: bullying (intimidarea). Eu vă întreb pe voi: cine este cel mai curajos sau cea mai curajoasă pentru a-mi spune ce părere are despre bullying? [unii tineri răspund]. Mi-a plăcut, fiecare a dat o definiție a bullying-ului cu un aspect diferit. Dar întotdeauna, fie bullying-ul verbal, fie bullying-ul fizic, mereu este o agresiune. Mereu. Și gândiți-vă, în școli sau în grupurile de tineret sau de copii, bullying-ul îl fac cu aceia care sunt mai slabi. De exemplu, cu un copil sau o copilă cu dizabilități. Și noi am văzut aici acest dans frumos cu copii cu dizabilități! Fiecare dintre noi are propriile abilități și propriile dizabilități. Avem toți abilități? [răspund: "Yes!"]. Și avem toți vreo dizabilitate? [răspund: "Yes!"] Și papa? Yes, all, all! Și așa cum noi avem dizabilitățile noastre, trebuie să respectăm dizabilitățile celorlalți. You agree? Și acest lucru este important; de ce spun asta? Pentru că a depăși aceste lucruri ajută în ceea ce voi faceți, dialogul interreligios. Pentru că dialogul interreligios se construiește cu respectarea celorlalți. Și acest lucru este foarte important.

Vreo întrebare? Nu? Eu vreau să mulțumesc și să repet ceea ce Raaj ne-a spus: a face tot posibilul pentru a menține o atitudine curajoasă și a promova un spațiu în care tinerii pot să intre și să dialogheze. Pentru că dialogul vostru este un dialog care generează un drum, care parcurge un drum. Și dacă voi dialogați ca tineri, veți dialoga și când veți fi mari, ca adulți, veți dialoga drept cetățeni, ca politicieni. Și aș vrea să vă spun un lucru despre istorie: fiecare dictatură în istorie, primul lucru pe care-l face este să taie dialogul.

Vă mulțumesc pentru aceste întrebări și sunt bucuros să întâlnesc tinerii, să întâlnesc acești curajoși, aproape "obraznici", sunt buni! Dorința mea este ca voi, toți tinerii, să mergeți înainte cu speranță și să nu mergeți înapoi! Riscați! Altminteri crește burta! God bless you and pray for me, I do for you. [n.tr. Dumnezeu să vă binecuvânteze și rugați-vă pentru mine, eu o fac pentru voi.]

Și acum, în tăcere, să ne rugăm unii pentru alții. În tăcere.

Dumnezeu să ne binecuvânteze pe noi toți. Și când va trece un pic de timp și voi nu veți mai fi tineri, veți fi mari și veți fi și bunici, învățați-i pe copii toate aceste lucruri. God bless you and pray for me, don't forget! But pray for, not against! [Dumnezeu să vă binecuvânteze și rugați-vă pentru mine, nu uitați! Dar rugați-vă pentru, nu împotriva!]

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc
în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore

(2-13 septembrie 2024)

  1. Conferință de presă a Sfântului Părinte Francisc în zborul de întoarcere din călătoria apostolică în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore (13 septembrie 2024)

  2. Papa în Singapore: Întâlnire interreligioasă cu tinerii ("Catholic Junior College", 13 septembrie 2024)

  3. Papa salută bătrânii și bolnavii din Singapore: rugați-vă pentru Biserică și omenire (13 septembrie 2024)

  4. Papa în Singapore: Sfânta Liturghie (Stadionul Național "Singapore Sports Hub", 12 septembrie 2024)

  5. Papa în Singapore: Întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și corpul diplomatic (12 septembrie 2024)

  6. Provocările iezuiților într-un loc de frontieră. Întâlnirea privată a pontifului cu confrații la "St. Francis Xavier Retreat Center" din Singapore

  7. Papa în Timorul de Est: Întâlnire cu tinerii ("Centro de Convenções", Dili, 11 septembrie 2024)

  8. Papa Francisc în colocviu cu iezuiții din Dili, omagiu adus unui confrate de 103 ani

  9. Papa în Timorul de Est: Sfânta Liturghie (Platoul Taci Tolu, Dili, 10 septembrie 2024)

  10. Papa în Timorul de Est: Întâlnire cu episcopii, preoții, diaconii, consacrații, consacratele, seminariștii și cateheții (Catedrala "Neprihănita Zămislire", Dili, 10 septembrie 2024)

  11. Papa în Timorul de Est: Vizită la copiii cu dizabilități de la Școala "Irmãs Alma" (Școala "Irmãs Alma", Dili, 10 septembrie 2024)

  12. Papa în Timorul de Est: Întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și corpul diplomatic (Sala din Palatul Prezidențial, Dili, 9 septembrie 2024)

  13. Papa în Papua Noua Guinee: Întâlnire cu tinerii (Stadionul "Sir John Guise", Port Moresby, 9 septembrie 2024)

  14. La granița dintre Asia și Oceania, papa, la Baro, încurajează opera misionarilor în rândul triburilor

  15. Papa în Papua Noua Guinee: Întâlnire cu credincioșii din Dieceza de Vanimo (Platoul din fața Catedralei "Sfânta Cruce", Vanimo, 8 septembrie 2024)

  16. Papa în Papua Noua Guinee: Sfânta Liturghie (Stadionul "Sir John Guise", Port Moresby, 8 septembrie 2024)

  17. Papa în Papua Noua Guinee: Întâlnire cu episcopii din Papua Noua Guinee și din Insulele Solomon, preoții, diaconii, consacrații, consacratele, seminariștii și cateheții (Sanctuarul "Maria Ajutătoare", Port Moresby, 7 septembrie 2024)

  18. Papa în Papua Noua Guinee: Vizită la copiii de la "Street Ministry" și "Callan Services" ("Caritas Technical Secondary School", Port Moresby, 7 septembrie 2024)

  19. Papa în Papua Noua Guinee: Întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și corpul diplomatic ("APEC House", Port Moresby, 7 septembrie 2024)

  20. Papa în Indonezia: Sfânta Liturghie (Stadionul "Gelora Bung Karno", Jakarta, 5 septembrie 2024)

  21. Papa în Indonezia: Întâlnire cu asistații din realitățile caritative (Sediul Conferinței Episcopale Indoneziene, Jakarta, 5 septembrie 2024)

  22. Papa în Indonezia: Întâlnire interreligioasă (Moscheea "Istiqlal", Jakarta, 5 septembrie 2024)

  23. Papa în Indonezia: Întâlnire cu episcopii, preoții, diaconii, consacrații, consacratele, seminariștii și cateheții (Catedrala "Stăpâna Noastră Ridicată la Cer", Jakarta, 4 septembrie 2024)

  24. Papa Francisc cu iezuiții din Indonezia, Spadaro: impresionat de atâția tineri

  25. Papa în Indonezia: Întâlnirea cu autoritățile, cu societatea civilă și cu corpul diplomatic (Sala din Palatul prezidențial "Istana Negara", Jakarta, 4 septembrie 2024)

  26. Papa va duce în Asia și Oceania apropiere și pace. Colocviu cu cardinalul secretar de stat Pietro Parolin

  27. Cardinalul Lazăr: Papa în Asia, o cufundare în Bisericile "din afara centrului"

  28. Mons. Budi Kleden: "Francisc să ne ajute pe noi, indonezienii, să apărăm armonia socială"

  29. Călătoria apostolică a Sanctității Sale Francisc în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est, Singapore (2-13 septembrie 2024) – Statistici

  30. Papa în Asia și Oceania. Cardinalul Tagle: Bisericile mici pot să ne învețe

  31. Cardinalul Bo: Papa va da impuls nou Bisericilor din Asia, vii în mijlocul provocărilor

  32. Logourile și motourile călătoriei papei în sud-estul asiatic și în Oceania, de la 2 la 13 septembrie




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat