Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Mesaj video cu ocazia deschiderii celui de-al 53-lea Congres Euharistic Internațional (IEC2024) (Quito, Ecuador, 8-15 septembrie 2024)

Iubiți frați și surori,

Sunt bucuros să pot participa, chiar dacă la distanță, la acest Congres Euharistic Internațional care se celebrează în orașul San Francisco de Quito, cu frumosul moto: "Fraternitate pentru a vindeca lumea".

Lecțiile pe care le putem primi de la Preasfânta Euharistie ne surprind mereu. Am putea spune cu psalmul: "le consider terminate și încă îmi rămâi tu, Doamne", care ești prezent în tăcere în Tabernacol (cf. Ps 139,18). Între aceste învățături voi ați voit să o alegeți pe cea a fraternității, drept condiție esențială pentru o lume nouă, o lume mai dreaptă, o lume mai umană.

Deja primii Părinți ai Bisericii ne spuneau că semnul pâinii aprinde în poporul lui Dumnezeu dorința de fraternitate, pentru că, tocmai cum nu se poate frământa pâinea cu un singur bob, tot așa noi trebuie să mergem împreună, pentru că "deși fiind mulți, suntem un singur trup, o singură pâine" (cf. Sfântul Augustin, Discurs 227). Așa creștem ca frați, așa creștem ca Biserică, uniți de apa botezului și purificați de focul Duhului Sfânt (cf. Ibidem). O fraternitate profundă, care se naște din unirea cu Dumnezeu, care se naște din faptul de a ne lăsa măcinați, ca grâul, pentru a putea deveni pâine, trup al lui Cristos, participând în acest mod pe deplin la Euharistie și la adunarea sfinților (cf. Sfântul Ignațiu de Antiohia, Scrisoarea către Romani, 4,1).

În afară de asta, această fraternitate trebuie să fie proactivă. Un exemplu, care îmi vine în minte acum, este gândirea unei călugărițe germane moartă în lagărul de concentrare de la Auschwitz, Angela Autsh. Încă înainte de a fi arestată, când răul care amenința asupra lumii era deja evident, îi invita pe nepoții care se apropiau pentru prima dată de Sfânta Împărtășanie, îi invita pe rudele sale care se îndepărtaseră un pic și îi invita și pe cei care au rămas evlavioși să se răzvrătească împotriva acelui rău cu gesturi simple și, în anumite locuri, periculoase, să se apropie cât mai mult posibil de sacramentul altarului, să se răzvrătească împărtășindu-se.

Pentru ea a îndemna la împărtășania frecventă, mai ales în cadrul rugăciunii pentru papa și pentru Biserică, în acel moment persecutată, însemna a găsi în Euharistie o legătură care întărește vigoarea Bisericii însăși, o legătură care întărește această vigoare între membrii săi și cu Dumnezeu, și pentru ea însemna "a organiza" rețeaua unei rezistențe pe care dușmanul nu o poate destrăma, pentru că nu răspunde la un plan uman. Aceste gesturi simple ne fac mai conștienți de faptul că, dacă un membru suferă, tot trupul suferă cu el, ele ne ajută să devenim Simon din Cirene ai lui Cristos, care a luat asupra sa povara durerii lumii pentru a vindeca lumea.

Surorilor, fraților, să învățăm această lecție, să recuperăm această fraternitate radicală cu Dumnezeu și între oameni. Să fim una, în unicul Domn al vieții noastre; să fim una într-un mod pe care nu suntem în măsură să-l înțelegem pe deplin, dar ceea ce înțelegem este că numai în acea unitate putem să slujim lumea și s-o vindecăm.

Isus să vă binecuvânteze și Fecioara Sfântă de El Quinche să vă acopere cu mantia sa. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat