Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj pe urmele Maicii Margherita Maria Lazzari

Un grup de 67 de mame, din Dieceza de Iași, care fac parte din Uniunea Mamelor Milostive Creștine, însoțite de preoții asistenți spirituali, Alois Bulai și Ionuț-Eremia Imbrișcă, și de sora Elisabetta Barollo, au făcut un pelerinaj în Italia, în perioada 6-9 iunie 2024, pe urmele Maicii Margherita Maria Lazzari, fondatoarea Congregației "Misionarele Pătimirilor lui Isus" și a mișcării Uniunea Mamelor Milostive Creștine (UMMC). Au vizitat localitățile Torino, Villanova Mondovi, Padova și Schio.

Maica Margherita a dorit să aparțină congregației și mame creștine care să colaboreze cu rugăciunea pentru că din familie se nasc noi vocații la preoție, la viața consacrată, la viața de familie.

În zorii zilei de 6 iunie, sub paza și ocrotirea bunului Dumnezeu, de pe aeroportul din Bacău, grupul de mame a luat zborul spre Torino, unde la 6 iunie 1885, a văzut lumina zilei Margherita Lazzari.

Primul obiectiv vizitat a fost Bazilica "Sfânta Fecioară Maria Ajutorul Creștinilor" unde Madre Margherita participa zilnic la Sfânta Liturghie. Tot aici ne-am putut ruga la mormintele sfinților Don Bosco, Dominic Savio și la cel al Fericitului Filippo Rinaldi, confesorul Maicii Margherita. După prânz, ne-am putut pleca capetele și implora haruri de la Dumnezeu în Catedrala "Sfântul Ioan Botezătorul", în fața Giulgiului din Torino, unde Maica Margherita împreună cu primele surori au reînnoit prima lor oferire ca misionare ale pătimirii lui Isus.

Seara am participat la Sfânta Liturghie în Biserica "Madona del Carmine" împreună cu membrii comunității catolice de români din Torino. Am avut bucuria ca Sfânta Liturghie să fie celebrată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași. Prima zi s-a încheiat cu o cină oferită de comunitatea română din Torino.

A doua zi, după rugăciunea de dimineață am pornit spre "Chiesa della Visitazione", unde Maica Margherita a avut viziunea cu Orele Pătimirii lui Isus. După participarea la Sfânta Liturghie, am vizitat Biserica "Gran Madre di Dio", unde a fost celebrată Liturghia de înmormântare a Maicii Margherita Lazzari. Trăiri intense ne-au cuprins vizitând Muzeul "Don Bosco", apoi Cottolengo Torino, unde Maica Margherita desfășura opere de caritate și Sanctuarul Madona della Consolata. Nu puteam încheia altfel ziua decât aducând mulțumire și lauda lui Dumnezeu prin recitarea Sfântului Rozariu, a Litaniei la Preasfânta Inimă a lui Isus și oferirea orei, o rugăciune lăsată chiar de Madre Margherita.

O nouă zi, noi emoții, bucurii, haruri și binecuvântări primite prin vizitarea Sanctuarului "Di Vicoforte", a mormântului și muzeului Maicii Margherita de la Villanova de Mondovi. Aici am pus la picioarele lui Isus din Preasfântul Sacrament toate gândurile, dorințele, bucuriile și necazurile noastre cu care am venit în acest pelerinaj. Totul a culminat cu Sfânta Liturghie prezidată de ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București. În cadrul Sfintei Liturghii 10 mame din Italia au depus adeziunea la Uniunea Mamelor Milostive Creștine, iar mamele din România și cele din Italia care fac parte din această mișcare au reînnoit adeziunea, exprimând astfel strânsa legătură dintre cele două grupuri de mame. Înaltpreasfințitul Aurel ne-a felicitat pentru rugăciunile și acțiunile pe care le desfășurăm în cadrul grupului, ne-a încurajat și ne-a îndemnat să fim statornice. După Sfânta Liturghie copii, tineri, mame în floarea vârstei, ba chiar și vârstnici, prin cânt și dans ne-am exprimat bucuria trăirii împreună, arătându-ne iubirea unii față de alții așa cum ne învață Cristos.

Nu trebuie să uităm de vizita la sanctuarul de la Padova, unde l-am putut venera pe Sfântul Anton, atât de iubit de noi, românii, și unde în cadrul Sfintei Liturghii alte șase mame, din România, au depus adeziunea la UMMC. Am vizitat apoi biserica închinată Sfintei Giuseppina Bakita din Schio, o sfântă de origine africană, care prin sacrificiul vieții ei și modul ei de trăire a credinței, ne dă forța și curajul de a-l iubi, mărturisi și preamări pe Cristos cu toată ființa noastră.

Peste tot am fost întâmpinați cu căldură și ospitalitate, atât de italieni, cât și de comunitățile de români împreună cu preoții care-i păstoresc. Pelerinajul s-a încheiat cu zborul spre casă, în miez de noapte.

Lăudat și preamărit să fie Domnul, în toți și în toate!

În continuare voi reda câte mărturii din partea mamelor prezente în pelerinaj:

- Lăudat să fie Isus! În acest pelerinaj am trăit totul la maxim: fiecare zi, oră, minut, secundă și clipă. În patru zile dacă am dormit cinci ore în toate nopțile la un loc, fiind emoționată și gândindu-mă la ziua următoare, oare ce vom vizita, ce trăiri și emoții voi mai experimenta... și au fost destul de multe pentru mine. Mulțumesc bunului Dumnezeu că m-a ales să fac parte din acest grup de rugăciune! Mulțumesc tuturor, începând de la episcopi, preoți, surori, doamna Eugenia și mamele care am format o unică familie. Cele mai frumoase locuri care mi-au făcut inima să tresalte și sufletul să se bucure au fost la Casa Madre Margherita Lazzari unde am simțit ceva aparte, ceva înălțător pentru mine. Casa Don Bosco unde Don Fillipo Rinaldi îmi "zâmbea", nevenindu-mi a crede că parcă mă privea viu în ochi. M-am întors și i-am făcut fotografie. Mi-a plăcut mult și Bazilica "Sfântul Anton" din Padova. Bunul Dumnezeu m-a binecuvântat și am primit o stare de bine, întărire în credință și mult curaj de a merge mai departe și de a mărturisi credința și misiunea care mi-a fost încredințată. Fiecare biserică și fiecare capela pe unde am trecut, au lăsat în sufletul și în inima mea o amintire de neuitat dar nu în ultimul rând o credință mai puternică și mai profundă. Mulțumiri profunde gazdelor pe unde am trecut; preoții și enoriașii care s-au pregătit cu bucate alese. Toți au fost drăguți și atenți cu noi mamele. (Mariana Gabriela Ciuciu)

- Pelerinajul a reprezentat pentru mine o oază de bucurie, binecuvântare, de revedere cu mamele, momente de reculegere, de adeziune, de emoție, imposibil de definit în câteva cuvinte... Dar și prilej de a cunoaște alte mame, de a ne ruga împreună, de a împărți o cameră, de a ne "suporta" unele pe altele..., dar mai presus de toate prilej de a dedica mai mult din timpul nostru rugăciunii, prilej de a cunoaște ambientul și casa celor care se dedică cu totul Domnului! Ne dorim să devenim mai bune prin aceste exemple. Dumnezeu să ne ajute! (Carmen Bișoc)

- Eu pot să mărturisesc din toată inima că pelerinajul pe urmele Maicii Margherita Lazzari a fost pentru mine încă un semn că Isus mă iubește mult. Mereu, și la greu, dar și la bine nu m-a lăsat singură, mi-a trimis oameni buni și iubitori, care m-au ajutat să le pot face pe toate cât mai bine. Acuma trăiesc o mare bucurie, eu zic că am fost în rai, am stat câteva zile și m-am reîntors acasă să îmi continui drumul crucii încredințate, drum care este mai plăcut și mai ușor și voi merge cu bucurie până la capăt. Mulțumesc tuturor celor care s-au ocupat cu atâta drag și dăruire ca noi, mamele, să trăim cele mai minunate clipe din viața noastră. Pot din nou să spun "Mari lucruri ai făcut, Doamne, cu mine, inima îmi este plină de bucurie". Mulțumesc îngerașilor dragi! (Emilia Doboș)

- Mulțumesc în primul rând lui Dumnezeu și apoi celor care mau încurajat să pot intra în grupul "Mamelor Milostive Creștine", adeziune pe care am depus-o în sanctuarul din Padova și sper cu ajutorul Duhului Sfânt să-mi trăiesc această chemare. (Genoveva Sescu)

- În ceea ce mă privește pe mine (opinia fiind valabilă și pentru Ioana Visalom și Elisabeta Ștefan, toate trei fiind din București), trebuie să vă mărturisesc că am trăit o experiență unică în viața noastră în acest pelerinaj. Am învățat multe, am căpătat experiență, am evoluat spiritual. Când spun că am învățat multe, mă refer la faptul că am înțeles că oamenii, indiferent de religie, poziție socială sau locul în care se află sunt egali în fața legii, dar cel mai important, sunt egali în fața lui Dumnezeu care este unul singur pentru noi toți. Această concluzie ne-a fost întărită de toți membrii grupului, de surori și de preoții pe care i-am întâlnit cu aceasta ocazie. Am învățat să fim mai buni, mai permisivi, mai iertători. Eu personal am pus în aplicare cele învățate de cum am ajuns acasă și celelalte două doamne asemenea. Ele îmi mulțumesc că m-am gândit să le propun să vină în pelerinaj și împreună mulțumim celor care ați acceptat să ne includeți în grupul dumneavoastră și ne-ați acordat încrederea ce ne-a permis aderarea la această mișcare religioasă. (Maria Panduru)

- Pentru ca doi episcopi din România să facă o călătorie la aproximativ 2000 km, să-și facă timp să stea în comuniune și să asculte mărturii, să participe la jocul "Îngerașul" într-un grup de persoane, însemnă să fie vorba despre o chestiune destul de serioasă și importantă. Aș dori să mărturisesc faptul că nu doar că ne-am simțit însemnate, ci și îmbrățișate cu o căldură paternă și chiar măgulite de prezența Excelențelor Lor. Acest pelerinaj a fost de o încărcătură spirituală care nu are cum să fie descrisă in cuvinte. Trăirea în prezența lui Isus în casa Maicii Maria Margherita Lazzari a "golit" multe inimi de griji și de probleme și le-a umplut cu darurile Duhului Sfânt, cu pace și o bucurie fără margini. Lăudat, onorat și preamărit să fie Domnul, Dumnezeul cerului și al pământului, amin! O îmbrățișare cu recunoștință organizatorilor! Trăiască Isus, aleluia! (Ana Bilu)

Maria Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-9 iunie: Pelerinaj pe urmele Maicii Margherita Maria Lazzari




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat