Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Tineretului. Gândurile și impresiile unor tineri

Sâmbătă, 18 mai 2024, a avut loc la Catedrala din Iași Ziua diecezană a Tineretului. Peste 2000 de tineri s-au adunat din toată Dieceza de Iași pentru a celebra 10 ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, dar și pentru a oferi lumii și Bisericii o mărturie de credință. Această zi deosebită pentru tineri a avut în centru Sfânta Liturghie de la ora 11.30 celebrată de Eminența Sa Pietro Parolin, secretarul de stat al Papei Francisc.

O zi deosebită pentru tinerii Diecezei de Iași care au umplut curtea Catedralei cu voie bună, entuziasm și bucurie tinerească. Împreună cu preoții, cu însoțitorii lor, cu episcopii, tinerii au zugrăvit imaginea unei Biserici tinere, pline de viață, o Biserică care merge în speranță, după cum i-a îndemnat și motoul acestei zile: "Forța speranței, bucuria recunoștinței".

Dar ce este în inima unui tânăr în momente precum acesta? I-am rugat să ne ofere câteva gânduri, impresii și, de ce nu, puțin din entuziasmul tinereții lor, pentru a vi le împărtăși și dumneavoastră:

  • Participarea mea la Ziua Tineretului din acest an a fost cu dublă valență, întrucât am fost implicată și în organizarea ei, împreună cu o echipă minunată și dăruită!

    Ca tânăr participant pot spune că a fost o zi deosebită, în care am trăit bucuria revederii atâtor altor tineri, recunoștința de a ne uni în spirit prin rugăciune și Sfânta Liturghie și entuziasmul de a ne da mâinile la hore ori de a savura bansurile. Am fost impresionată să constat setea tinerilor de a participa la această sărbătoare care ne unește de pe întreg teritoriul Moldovei. Unii au venit cu autocare ori microbuze, alții chiar cu trenul. Mijlocul de transport nu a fost un impediment. Să vezi atâția tineri adunați, dispuși să schimbe programul lor de relaxare cu unul care presupune oarece efort, într-o zi de sâmbătă, când puteau alege să facă orice altceva și să vină atâția kilometri, să trăiască atenți și prezenți tot ceea ce s-a propus pentru această zi este extraordinar! Efervescența tinereții s-a simțit din plin, spiritul de rugăciune și comuniune în Sfânta Împărtășanie m-a bucurat enorm să îl constat prezent și bucuriile mici - precum fotografiile postate pe ecrane în timp real, savurarea unei înghețate, fotografierea cu rama - și mari - prezența cardinalului Parolin, scrisoarea trimisă Papei Francisc de către tineri, mărturiile date de pr. Iulian Budău, Livia Frona, familia Grasu, mâinile date împreună la dans, tineri, preoți și persoane consacrate deopotrivă - simt că au umplut sufletele celor prezenți.

    Din perspectiva implicării, a fost o onoare să pot face parte din organizarea Zilei Tineretului. În timpii petrecuți la întâlniri am simțit realmente prezența Duhului Sfânt care ne ghida, ne inspira, ne vorbea prin fiecare. Ne-am dorit ca această zi să trezească în sufletul fiecărui participant sentimentul de apartenență, așa încât rugăciunea, programele de la festival, invitații, toate au fost gândite având în minte întrebarea: "Cum îi putem implica și pe tineri, prin acest moment?" Și cred că ne-au reușit! Noi, organizatorii, suntem recunoscători Domnului pentru cum le-a așezat pe toate și suntem recunoscători și tuturor celor care au primit cu bucurie invitația de a participa activ la această sărbătoare: de la ce cei care au dat mărturii prin cuvânt și viața lor, până la dansatori și cântăreți.

    Să ne ajute Domnul să ne revedem cu bucuria speranței și forța recunoștinței și la următoarea întâlnire Diecezană a tineretului! Până atunci... haideți la Roma, la anul, cu ocazia Jubileului Tinerilor! (Ana Moraru - Iași)

  • Întâlnirea diecezană a tineretului ce a avut loc în data de 18 mai a adus bucurie atât în inimile tinerilor, cât și în inimile tinere care, în pofida anilor traversați, au păstrat seninătatea sufletului și au răspuns pozitiv la invitația de a participa la sărbătoare. Acest moment de comuniune ne-a unit în jurul lui Cristos, care asemenea unui păstor ne-a chemat pe toți lângă el pentru a participa la Sfânta Liturghie și la programul pregătit pentru această zi. În rândul tinerilor s-a simțit dorul de revedere și de întâlnire, la sărbătoare fiind prezenți un număr semnificativ de tineri ai diecezei. Drumul parcurs până la Iași, activitățile pregătite și Sfânta Liturghie au creat amintiri de neuitat, pe care le vom prețui pentru mult timp.

    Mulțumim organizatorilor care s-au ocupat de pregătirea acestei sărbători, voluntarilor care și-au oferit din timpul liber pentru a oferi ajutor și tinerilor care au participat pentru mărturia vie de credință. (Maria Balint - Lespezi)

  • Ziua diecezana a tineretului... o zi speciala pe care am așteptat-o cu drag! A fost o surpriză să aflu va avea loc chiar aici la Iași. Cuprinși de entuziasm am început organizarea cu avânt. Au fost multe idei, proiecte, sfaturi, persoane cu inimă deschisă și, slavă Domnului, putem să ne bucurăm de roade îmbelșugate. Inima tuturor a tresăltat în ziua de sâmbătă pentru că peste 2000 de suflete tinere s-au adunat pentru ca împreună să îl sărbătorim pe Cristos, prietenul și fratele nostru. Unii au venit de aproape, alții au depus un efort mai mare ca să pornească încă de la orele mici ale dimineții, însă pe chipul tuturor s-a citit bucuria și recunoștința.

    Este adevărat că pentru majoritatea tinerilor a fost prima oară când au participat la un asemenea eveniment, astfel încât, plini de curiozitate și pasiune, au participat la activitățile din timpul zilei, atât la Sfânta Liturghie, cât și la Festivalul Tinerilor. Suntem recunoscători din tot sufletul lui Dumnezeu că ne-a oferit oportunitatea acestei zile trăite împreună, suntem recunoscători pentru atâtea zâmbete și îmbrățișări. Consider că nu a fost o coincidență faptul ca ziua de sâmbătă s-a încheiat cu Veghea de Rusalii în multe parohii ale diecezei. Mulțumim Domnului pentru iubirea cu care ne călăuzește zi de zi și trăim cu speranța că ne vom întâlni curând la o noua Zi diecezană a Tineretului. (Iolanda Budău - Iași)

  • Să trăiești bucuria, să primești speranță... este dorința pe care orice ce creștin o amintește în rugăciunile sale. Și cum ar fi putut să ne îndemne mai bine Dumnezeu spre acestea dacă nu prin intermediul tinerilor? Ziua Tineretului de anul acesta mi-a umplut sufletul de fericire și credință prin mărturia de viață și speranță pe care tinerii, cu iubirea lor sinceră, mi-au dăruit-o! Să credem și să mărturisim cu toții așa cum sufletele tinere trăiesc înflăcărarea credinței! (Brigitta Simon - Iași)

  • Ziua de 18 mai nu a fost una deosebită doar pentru tinerii care au venit la Catedrala din Iași, ci și pentru noi, voluntarii. După o zi extenuantă și multă muncă alături de preoții responsabili și de coordonatori, am încheiat sărbătoarea într-o horă cu cei 2000 de tineri care au venit la Ziua Tineretului. În pregătirea noastră, am fost anunțați de programul zilei și de numărul mare de tineri, dar nu ne-am imaginat nicio clipă cu ce provocări va veni această responsabilitate de "voluntar". Cu bucurie am depășit toate provocările, reușind și noi la rândul nostru să ne simțim bine. Sunt foarte recunoscătoare că am putut face parte din cei care au pregătit această zi. (Ingrid Baciu - Iași)

  • În opinia mea, Ziua Tineretului a fost una reușită, având în vedere numărul mare de tineri care au venit la acest eveniment pentru a participa la activitățile ce s-au desfășurat: Sfânta Liturghie celebrată de cardinalul Pietro Parolin, Festivalul Tinerilor, momente de dans și multe alte momente deosebite. Totuși, aceste activități nu ar fi putut avea loc fără un efort considerabil al organizatorilor, dar mai ales al voluntarilor, pentru ca întâlnirea să fie trăită cât mai frumos de fiecare participant. (Robert Burcă - Iași)

  • Anul acesta am avut ocazia pentru prima dată să particip la Ziua Tineretului ca voluntar. Să fii voluntar nu este întotdeauna ușor, dar la final satisfacția pe care o ai este imensă. Pentru mine, Ziua Tineretului a fost o zi perfectă! Am avut ocazia să cunosc persoane noi și să leg prietenii noi și m-am distrat la maxim alături de ceilalți. Pot spune că Liturghia celebrată de cardinalul Parolin și învățăturile sale mi-au ajuns la inimă. Sunt foarte fericită că am avut oportunitatea să fiu voluntar și sunt convinsă că voi participa și pe viitor la Ziua Tineretului. (Emanuela Leahu - Horlești)

  • Prima dată când am participat la Ziua Tineretului a fost una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea. Mă bucur enorm că am avut ocazia să iau parte la acest eveniment și să cunosc persoane noi, cu care am creat legături pe parcurs. Mi-am îndeplinit sarcinile cu plăcere și m-am distrat în același timp. A fost o experiență memorabilă care m-a îmbogățit sufletește. (Ana Nistorel - Iași)

  • 18 mai a fost despre bucurie și recunoștință, o zi care îmi va rămâne mereu în suflet, pentru că am putut da mai departe din darul primit. Am ales să mă implic ca voluntar în această zi pentru a o trăi mai intens. Să dăruiesc bucurie și speranță și, împreună cu cei prezenți, să formăm familia lui Dumnezeu. Cred că nu a fost doar ziua celor tineri, ci și a celor care fac ca Biserica să fie tânără prin speranță și iubire. Cardinalul Parolin ne-a încurajat să rămânem statornici în credință și să dăm viață prin acțiunile noastre. Sunt bucuroasă și recunoscătoare pentru fiecare clipă trăită la ZT. (Andreea Gherghel - Bârgăuani)

  • "Bucuria de a fi împreună!" Asta am avut în minte și în suflet pe tot parcursul zilei. Pentru mine, Ziua Tineretului a fost și rămâne o zi specială, un prilej de revedere și comuniune cu toți tinerii. În acest an a fost mai specială: dacă în anii trecuți eram un tânăr participant, anul acesta am dat o mână de ajutor pentru organizare și sunt profund recunoscătoare ca am putut participa și în acest fel la această frumoasă sărbătoare. Dacă vă întrebați dacă la final s-a simțit oboseala, răspunsul e: "Cei care speră în Domnul, umblă dar nu obosesc!" (Bianca Maria Bișoc - Nisiporești)

Pr. Eduard-Cristian David

* * *

Din arhiva ercis.ro:

"Să cultivați interioritatea! Se devine preot din motive de credință" Mesajul cardinalului Pietro Parolin către seminariștii din Dieceza de Iași (19 mai)

Iași: Ziua Tineretului. Cuvântul de salut și cel de mulțumire rostite de PS Iosif Păuleț

Iași: Predica rostită de ES Pietro Parolin la Ziua Tineretului (18 mai)

Cardinalul Parolin la Ziua Tineretului în Dieceza de Iași (18 mai)

Scrisoarea tinerilor din Dieceza de Iași către Papa Francisc




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat