Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Mesaj video cu ocazia centenarului lui Concilium Sinense (21 mai 2024)

Dragi frați, dragi surori!

Sunt bucuros să mă pot adresa vouă cu ocazia întâlnirii dedicate centenarului lui Concilium Sinense, primul și până acum unicul Conciliu al Bisericii Catolice chineze, care s-a desfășurat la Shanghai între mai și iunie 1924, exact în urmă cu o sută de ani.

Titlul întâlnirii voastre este "O sută de ani de la Concilium Sinense, între istorie și prezent", și desigur această aniversare reprezintă pentru atâtea motive o ocazie prețioasă.

1) Acel conciliu a fost cu adevărat o trecere importantă în parcursul Bisericii Catolice în marea țară care este China. La Shanghai, părinții reuniți în Concilium Sinense au trăit o experiență autentic sinodală și împreună au luat decizii importante. Duhul Sfânt i-a reunit, a făcut să crească armonia între ei, i-a purtat de-a lungul unor drumuri pe care mulți dintre ei nu și le-ar fi imaginat, depășind și perplexitățile, și rezistențele. Așa face Duhul Sfânt care conduce Biserica.

Ei proveneau aproape toți din țări îndepărtate, și înainte de Conciliu mulți dintre ei încă nu erau pregătiți să ia în considerare oportunitatea de a încredința conducerea diecezelor preoților și episcopilor născuți în China. După aceea, reuniți în conciliu, au parcurs un adevărat drum sinodal și au semnat toți dispozițiile care deschideau noi drumuri pentru ca Biserica, și China catolică, să poată avea tot mai mult o față chineză. Au recunoscut că acela era pasul de făcut, pentru ca vestea de mântuire a lui Cristos să poată ajunge la fiecare comunitate umană și la fiecare persoană numai dacă vorbește în limba sa maternă.

Părinții conciliului au mers pe urmele marilor misionari, precum părintele Matteo Ricci - Lì Mǎdòu; s-au pus pe brazda deschisă de Apostolul Paul, când propovăduia că trebuie să ne facem totul pentru toți numai să-l vestim și să-l mărturisim pe Cristos înviat.

2) O contribuție importantă, în promovarea și în conducere lui Concilium Sinense, a venit de la arhiepiscopul Celso Costantini, primul delegat apostolic în China, care, prin decizia Papei Pius al XI-lea, a fost și marele organizator și președintele Conciliului.

Costantini a aplicat la situația concretă o privire cu adevărat misionară. Și a păstrat ca lucru prețios învățăturile din Maximum illud, scrisoarea apostolică despre misiuni publicată în 1919 de Papa Benedict al XV-lea. Urmând elanul profetic al acelui document, Costantini repeta pur și simplu că misiunea Bisericii era aceea de "a evangheliza, nu de a coloniza". În Conciliul din Shanghai, grație și operei lui Celso Costantini, comuniunea între Sfântul Scaun și Biserica existentă în China s-a manifestat în roadele sale fecunde, roade de bine pentru tot poporul chinez.

3. Dar Conciliul din Shanghai nu a folosit numai pentru a face să cadă în uitare orientări greșite care prevalaseră în timpurile precedente.

Nu era vorba de "a schimba strategie", ci de a urma căile mai conforme cu natura Bisericii și cu misiunea sa. Încrezându-se numai - numai! - în harul lui Cristos însuși și în atracția sa.

Participanții la primul Concilium Sinense au privit la viitor. Și viitorul lor este prezentul nostru.

Drumul Bisericii de-a lungul istoriei a trecut și trece pe căi neprevăzute și prin timpuri de răbdare și de încercare. Domnul, în China, a păstrat de-a lungul drumului credința poporului lui Dumnezeu. Și credința poporului lui Dumnezeu a fost busola care a indicat calea în tot acest timp, înainte și după Conciliul din Shanghai, până astăzi.

Catolicii chinezi, în comuniune cu episcopul de Roma, merg în timpul prezent. În contextul în care trăiesc, mărturisesc propria credință și cu faptele de milostivire și caritate, și în mărturia lor dau o contribuție reală la armonia conviețuirii sociale, la edificarea casei comune.

Cine îl urmează pe Isus iubește pacea și se află împreună cu toți cei care lucrează pentru pace, într-un timp în care vedem acționând forțe inumane care par că vor să accelereze sfârșitul lumii.

4. Participanții la Conciliul din Shanghai au privit la viitor. Și, la câteva zile după încheierea conciliului, au mers în pelerinaj la Sanctuarul Stăpânei noastre de la Sheshan, aproape de Shanghai.

Și noi, ca și părinții conciliari din Shanghai, putem privi la viitor. Și a comemora Conciliul din Shanghai poate sugera și astăzi întregii Biserici căi noi și drumuri deschise de întreprins cu îndrăzneală pentru a vesti și a mărturisi evanghelia în prezent.

Chiar în aceste zile, în luna mai, dedicată de poporul lui Dumnezeu Fecioarei Maria, atâția frați și surori ai noștri chinezi urcă în pelerinaj la Sanctuarul din Sheshan, pentru a încredința rugăciunile lor și speranțele lor mijlocirii Mamei lui Isus.

Peste câteva zile, la 24 mai, sărbătoarea Mariei, Ajutorul creștinilor, Biserica din lumea întreagă se va ruga cu frații și surorile din Biserica existentă în China, așa cum a fost cerut de Papa Benedict al XVI-lea în Scrisoarea sa către catolicii chinezi.

Și eu urc în mod ideal pe colina din Sheshan. Și toți împreună să încredințăm Sfintei Fecioare Maria, Ajutorul creștinilor, pe frații noștri și surorile noastre în credință care sunt în China, tot poporul chinez și toată sărmana noastră lume, cerând mijlocirea sa, pentru ca pretutindeni să învingă mereu pacea.

Maria, Ajutorul creștinilor, Stăpâna noastră din Sheshan, roagă-te pentru noi!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat