Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Regina Caeli (19 mai 2024)

Iubiți frați și surori, sărbătoare frumoasă de Rusalii, bună ziua!

Astăzi, în solemnitatea Rusaliilor, celebrăm coborârea Duhului Sfânt asupra Mariei și asupra apostolilor. În evanghelia liturgiei Isus vorbește despre Duhul Sfânt și spune că el ne învață "tot ceea ce a auzit" (cf. In 16,13). Dar ce înseamnă această expresie? Ce a auzit Duhul Sfânt? Despre ce ne vorbește?

Ne vorbește cu cuvinte care exprimă sentimente minunate, precum afectul, recunoștința, încrederea, milostivirea. Cuvinte care ne fac cunoscut un raport frumos, luminos, concret și durabil cum este Iubirea veșnică a lui Dumnezeu: cuvintele pe care și le spun Tatăl și Fiul. Sunt tocmai cuvintele transformatoare ale iubirii, pe care Duhul Sfânt le repetă în noi și pe care ne face bine să le ascultăm, pentru că aceste cuvinte fac să se nască și fac să crească în inima noastră aceleași sentimente și aceleași propuneri: sunt cuvinte rodnice.

Pentru aceasta este important să ne hrănim în fiecare zi din cuvintele lui Dumnezeu, din cuvintele lui Isus, inspirate de Duhul. Și de atâtea ori spun: a citi o bucată din Evanghelie, a avea o Evanghelie mică, de buzunar și a o purta cu noi, profitând de momentele favorabile. Preotul și poetul Clemente Rebora, vorbind despre convertirea sa, scria în jurnal: "Și cuvântul a redus la tăcere vorbăriile mele!" (Curriculum vitae). Cuvântul lui Dumnezeu reduce la tăcere vorbăriile noastre superficiale și ne face să spunem cuvinte serioase, cuvinte frumoase, cuvinte bucuroase. "Și cuvântul a redus la tăcere vorbăriile mele". A asculta cuvântul lui Dumnezeu face să tacă vorbăriile. Iată cum să dăm spațiu în noi glasului Duhului Sfânt. Și apoi în adorație - să nu uităm rugăciunea de adorație în tăcere -, în special cea simplă, tăcută, cum este adorația. Și acolo să spunem înăuntrul nostru cuvinte bune, să le spunem inimii pentru a le putea spune celorlalți, după aceea, unii pentru ceilalți. Și astfel se vede că vin din glasul Mângâietorului, al Duhului.

Dragi surori și frați, să citim și să medităm evanghelia, să ne rugăm în tăcere, să spunem cuvinte bune, nu sunt lucruri dificile, nu, le putem face toți. Sunt mai ușoare decât să insultăm, să ne înfuriem... Și atunci ne întrebăm: Ce loc au aceste cuvinte în viața mea? Cum pot să le cultiv, pentru a fi mai bine în ascultarea Duhului Sfânt și a deveni un ecou al său pentru ceilalți?

Maria, prezentă la Rusalii cu apostolii, să ne facă docili la glasul Duhului Sfânt.

_______________

După Regina Caeli

Iubiți frați și surori!

Duhul Sfânt este Cel care creează armonia, armonia! Și o creează pornind de la realități diferite, uneori chiar conflictuale. Astăzi, în sărbătoarea Rusaliilor, să-l rugăm pe Duhul Sfânt, Iubire a Tatălui și a Fiului, ca să creeze armonie în inimi, armonie în familii, armonie în societate, armonie în lumea întreagă; ca Duhul să facă să crească și comuniunea și fraternitatea între creștinii de diferite confesiuni; să dăruiască guvernanților curajul de a face gesturi de dialog, care să conducă la încetarea războaielor. Multele războaie de astăzi: să ne gândim la Ucraina - gândul meu se îndreaptă îndeosebi la orașul Harkov, care a suferit un atac în urmă cu două zile -; să ne gândim la Țara Sfântă, la Palestina, la Israel; să ne gândim la atâtea locuri unde sunt războaie. Fie ca Duhul Sfânt să-i facă pe responsabilii națiunilor și pe noi toți să deschidem porți de pace.

Exprim recunoștința mea pentru primirea și afectul veronezilor, ieri: au fost bravi veronezii! Mulțumesc, mulțumesc! În mod deosebit mă gândesc la închisoarea din Verona, mă gândesc la deținutele, la deținuții care mi-au mărturisit încă o dată că în spatele zidurilor unei închisori palpită viață, umanitate și speranță. Spre întregul personal din penitenciar, și îndeosebi spre directoare, dr. Francesca Gioieni, se îndreaptă sincerul meu "mulțumesc".

Vă salut pe voi toți, pelerini din Roma și din diferite părți ale Italiei și ale lumii. Îndeosebi salut pe cei Timor-Leste - voi merge să vă vizitez în curând! -, pe cei din Letonia și din Uruguay; precum și comunitatea paraguayană din Roma, care o sărbătorește pe Virgen de Caacupé, și Misiunea catolică portugheză din Lucerna.

Salut tinerii Neprihănitei; salut surorile care sunt acolo, brave! Salut credincioșii din Benevento, Porto Azzurro și Terracina și Institutul "Caterina di Santa Rosa" din Roma.

Urez tuturor duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat