Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Tineretului. Cuvântul de salut și cel de mulțumire rostite de PS Iosif Păuleț

Eminenza Reverendissima, cardinale Pietro Parolin,

Con grande gioia ed emozione ho il piacere, a nome mio personale e a nome dei giovani e di tutta la nostra Chiesa locale, di darle il benvenuto più cordiale e l'espressione della nostra gratitudine per aver accolto l'invito a presiedere questa celebrazione eucaristica in un momento anniversario così importante per noi e per la nostra diocesi. Grazie di cuore, Eminenza!

[Eminența Voastră cardinal Pietro Parolin,

Cu mare bucurie și emoție am plăcerea, în numele meu și în numele tinerilor și al întregii noastre Biserici locale, să vă urez un călduros bun venit și să vă exprim recunoștința noastră pentru că ați acceptat invitația de a prezida această celebrare euharistică într-un moment aniversar atât de important pentru noi și pentru dieceza noastră. Vă mulțumim din toată inima, Eminență!]

Prezența primului colaborator al Papei Francisc astăzi în mijlocul nostru este extrem de semnificativă. Fericitul nostru episcop martir Anton Durcovici, de la a cărui beatificare se împlinesc 10 ani, a fost arestat și a îndurat martiriul, în anii grei ai prigoanei comuniste, pentru credința sa și pentru că nu a dorit sub nicio formă să renunțe la comuniunea cu Biserica Romei și cu Papa. Conștient de situația delicată în care se afla Biserica Catolică în acea perioadă, episcopul Anton îi îndemna stăruitor pe credincioși să-și păstreze unitatea în credință și comuniunea cu papa. Iată de ce vedem astăzi în prezența printre noi a Cardinalului Pietro Parolin nu doar un gest de apropiere și de comuniune din partea Eminenței sale și a Papei Francisc, dar și un omagiu, un gest de prețuire și de recunoștință față de mărturia acestui vrednic slujitor al Domnului și al Bisericii sale.

Salut cu bucurie prezența în mijlocul nostru a Înalt Preasfințitului Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, și a Înalt Preasfințitului Ioan Robu, arhiepiscop emerit, precum și a autorităților civile care au binevoit să se unească cu noi în rugăciune la această Sfântă Liturghie.

Un gând special îndrept spre preoții, persoanele consacrate, seminariștii și tinerii diecezei noastre care au venit astăzi la Iași pentru a trăi împreună frumusețea credinței. Dragi tineri, în urmă cu 5 ani, la Iași, tot în ajunul Rusaliilor, Papa Francisc a dorit să vă întâlnească în special pe voi, încurajându-vă să contribuiți la construirea unui viitor mai luminos pentru omenire. Vrem astăzi să-l invocăm împreună pe Duhul Sfânt, asemenea ucenicilor în cenacol, și să cerem mijlocirea fericitului Anton Durcovici și a Sfântului papă Ioan Paul al II-lea, pentru a fi protagoniști, asumându-ne responsabilitatea de a duce cu curaj mai departe mărturia de credință a înaintașilor noștri. Acum este rândul nostru, spunea Papa Francisc în urma cu 5 ani!

Adunăm acum toate intențiile noastre bune, îi cerem iertare Domnului pentru toate lipsurile și păcatele noastre, ne cerem iertare unii altora, pentru a participa cu demnitate și cu folos spiritual la celebrarea sfintelor taine.

*

La sfârșitul acestei celebrări înălțătoare, doresc să transmit câteva gânduri de recunoștință.

Eminenza Reverendissima, Cardinale Pietro Parolin, La ringrazio di cuore per la Sua presenza e per la Sua preghiera con noi e per noi. Grazie per le parole che ci ha rivolto e che ci hanno riscaldato il cuore. Le chiediamo di trasmettere al Santo Padre Papa Francesco che gli vogliamo tanto bene e che lo accompagniamo sempre con l'affetto e con le nostre preghiere! Preghiamo anche per Lei, Eminenza, chiedendo al Signore di mantenerla in buona salute e di sostenerla con la sua grazia nel prezioso lavoro che sta svolgendo per il bene di tutta la Chiesa.

[Eminența Voastră cardinal Pietro Parolin, vă mulțumesc din suflet pentru prezența dumneavoastră și pentru rugăciunile dumneavoastră cu noi și pentru noi. Vă mulțumesc pentru cuvintele dumneavoastră, care ne-au încălzit inimile. Vă rugăm să îi transmiteți Sfântului Părinte Papa Francisc că îl iubim foarte mult și că îl însoțim mereu cu afecțiune și cu rugăciunile noastre! De asemenea, ne rugăm pentru dumneavoastră, Eminență, cerându-i Domnului să vă păstreze sănătatea și să vă susțină cu harul său în lucrarea prețioasă pe care o faceți pentru binele întregii Biserici.]

O mulțumire specială și un gând de felicitare doresc să vă adresez vouă, dragi tineri. Vă felicit pentru mărturia voastră de credință și vă încurajez din toată inima să rămâneți statornici în urmarea lui Cristos. Sunteți prețioși pentru noi și pentru Biserică.

Le mulțumesc și îi felicit pe preoții și persoanele consacrate care sunt alături de tineri și îi susțin pe drumul credinței.

Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei zile: părintelui Felix Roca, preoților de la parohia catedralei (părintelui paroh Daniel și preoților colaboratori ai săi: Edi, Valeriu și Ciprian), tinerilor din echipa de organizare, voluntarilor și tuturor celor care au oferit din timpul lor pentru reușita acestei sărbători. O mulțumire specială corului nostru de tinerei Juvenes Ecclesiae și grupului de seminariști, care au animat atât de frumos Sfânta Liturghie.

Îi mulțumesc frumos domnului primar Mihai Chirica pentru tot sprijinul acordat în pregătirea acestei zile. De asemenea, mulțumiri Inspectoratului de Jandarmi Iași, Poliției Municipiului Iași și tuturor instituțiilor care ne-au sprijinit.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a adunat astăzi împreună și ne-a dat harul de a trăi momente intense de comuniune și de credință. El să ne susțină mereu și să ne călăuzească pașii spre adevărata fericire și împlinire.

Vă mulțumim tuturor!

PS Iosif Păuleț,
episcop de Iași

* * *

Cardinalul Parolin la Ziua Tineretului în Dieceza de Iași




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat