Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

17 mai 2014
"Mă voi jertfi pe mine însumi"

Gânduri la a zecea aniversare a beatificării Fericitului Anton Durcovici

La 17 mai se împlinesc 10 ani de la declararea de "fericit" a episcopului martir Anton Durcovici, moment celebrat de trimisul Papei Francisc, cardinalul Angelo Amato, prefectul de atunci al Congregației pentru Cauzele Sfinților.

Recunoașterea sa ca martir al Bisericii Catolice a fost un mare dar pentru Biserica Catolică din țara noastră, mai ales pentru Dieceza de Iași și Arhidieceza de București.

Despre Fericitul Anton s-a scris mult și probabil că se va mai scrie: în apropierea beatificării și după acest eveniment au fost publicate multe cărți și s-au scris multe articole, lucrări în care au fost surprinse diferite aspecte ale personalității sale de om, de păstor-preot, păstor-episcop, dimensiunile vieții sale spirituale și mai ales sfințenia sa dusă până la martiriu. De aceea nu intenționez să mă opresc asupra datelor biografice sau a diferitelor aspecte ale vieții sale.

La moment aniversar se cuvine să ne întoarcem la solemnitatea de pe Stadionul Municipal din Iași unde a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii, în cadrul căreia a fost declarat "fericit" episcopul martir Anton Durcovici, și să prelungim emoțiile acelui moment.

După mai mulți ani de așteptare, la 28 ianuarie 1997, s-a intrat în linia dreaptă a momentului beatificării: Congregația pentru Cauzele Sfinților a acordat nulla osta pentru începerea cauzei de beatificare a episcopului Anton Durcovici, considerat martir al credinței, din acea tristă perioadă a "Bisericii tăcerii", care a învăluit catolicismul din țările din blocul comunist și care a făcut mulți martiri "tăcuți", mai ales printre episcopi și preoți.

Apoi, la 31 octombrie 2013, Papa Francisc a autorizat promulgarea decretului privind martiriul său, iar la Iași au început pregătirile, fiind o premieră absolută, atât pentru Dieceza de Iași, cât și pentru municipiul Iași, în care au fost implicate și autoritățile locale.

Un mare martir și erou al credinței merita o celebrare dintre cele mai solemne. Și cred că așa a și fost, mulți dintre noi fiind protagoniști și participanți la acest eveniment de mărturie sublimă de credință, sub directa coordonare a PS Petru Gherghel, păstorul de atunci al Diecezei de Iași.

În sfârșit, a sosit și ziua de 17 mai 2014, ziua stabilită pentru celebrarea Liturghiei de beatificare. Mare a fost emoția tuturor - episcopi, preoți, diaconi, persoane consacrate, credincioși de toate vârstele, reprezentanții conducerii locale și de stat - când au fost rostite cuvintele:

Împlinind cererile fratelui nostru Petru Gherghel, episcop de Iași, ale multor altor frați întru episcopat, precum și ale multor credincioși, după ce a fost consultată Congregația pentru Cauzele Sfinților, Noi, cu autoritatea noastră apostolică, aprobăm ca venerabilul slujitor al lui Dumnezeu Anton Durcovici, episcop de Iași și martir, păstor neobosit, apostol al adorației euharistice și martor eroic al comuniunii cu scaunul lui Petru, de acum înainte să fie numit cu titlul de fericit, iar sărbătoarea lui să poată fi celebrată în fiecare an în ziua a zecea a lunii decembrie, zi în care s-a născut pentru cer. În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin. Dată la Roma, la "Sfântul Petru", în ziua a unsprezecea a lunii mai, în anul 2014, al doilea al pontificatului nostru. Papa Francisc (Papa Francisc, Scrisoarea apostolică de declarare ca "fericit" a episcopului martir Anton Durcovici).

Ziua de 17 mai 2014 a constituit pentru credincioșii participanți, mai ales cei prezenți în mod fizic, la Liturghia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, o adevărată bucurie spirituală și a fost prilejul înălțării de rugăciuni în cinstea lui și de a-l sărbători pentru demnitatea și fidelitatea cu care l-a imitat pe Cristos.

Fericitul Anton a devenit din acest moment un puternic model de erou și martir al credinței, care se înscrie în șirul imens al martirilor de-a lungul istoriei Bisericii, de la comunitățile de la origini până în timpurile moderne, de-a lungul secolelor și în diferite părți ale lumii.

Icoana Fericitului episcop Anton Durcovici a devenit, odată cu beatificarea sa, un tezaur al diecezelor de Iași și București, arhidieceză care l-a dăruit spre a păstori credincioșii din Moldova.

Oferit ca un dar țării noastre de Dumnezeu, episcopul Durcovici a acceptat drumul greu al renunțării și al umilinței în perioada regimului comunist, astfel încât toți cei pe care el îi păstorea să găsească într-însul un model de credință și fidelitate față de Dumnezeu, față de Sfântul Scaun și față de Biserica Catolică.

În ziua în care a fost instalat episcop de Iași (14 aprilie 1948), Monseniorul Durcovici a făcut o profeție:

Pacea este rodul jertfei aduse Domnului. Ca să sporesc numărul jertfelor oferite Domnului, am venit și eu în mijlocul vostru. Și voi jertfi pentru voi și poporul credincios, cât mai des, la sfântul altar pe Fiul lui Dumnezeu, Mielul cel fără de pată; mă voi jertfi pe mine însumi, punându-mă cu tot ce sunt și am la dispoziția voastră și a credincioșilor; dar îndrăznesc să spun că voiesc să vă aduc și pe voi înșivă, prea scumpilor frați, jertfă Domnului, îndemnându-vă și ajutându-vă să împliniți îndatoririle sfinte în ciuda oricăror dificultăți. Și sunt sigur de voi din cuvintele și faptele voastre de până acum.

Spunând cuvintele mă voi jertfi pe mine însumi, punându-mă cu tot ce sunt și am la dispoziția voastră și a credincioșilor, episcopul Anton Durcovici își arată disponibilitatea de a se jertfi cu totul și de a se pune la dispoziția preoților și a credincioșilor, lucruri pe care le va împlini prin moartea sa martirică în închisoarea de la Sighetu Marmației la 10 decembrie 1951 pentru credința și fidelitatea sa față de Biserică și de urmașul Sfântului Petru.

A doua zi după beatificare (18 mai 2014), Papa Francisc, la Rugăciunea mariană Regina coeli din Vatican, a sintetizat în aceste cuvinte figura Fericitului Anton Durcovici:

Ieri, la Iași, în România, a fost proclamat fericit episcopul Anton Durcovici, martir al credinței. Păstor zelos și curajos, a fost persecutat de regimul comunist român și a murit în închisoare, a murit de foame și de sete, în 1951. Împreună cu credincioșii din Iași și din toată România, îi aducem mulțumiri lui Dumnezeu pentru acest exemplu! ("L'Osservatore Romano", 19 mai 2014).

La zece ani de la beatificare, continuăm să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul beatificării episcopului martir Anton Durcovici și invocăm ocrotirea și mijlocirea lui asupra Bisericii Catolice din România.

Fericite Anton Durcovici, roagă-te pentru noi!

Aurel Percă
arhiepiscop mitropolit de București




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat