Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Pe drum în căutarea Adevărului. Scrisori și convorbiri cu Benedict al XVI-lea

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea: Pe drum în căutarea Adevărului. Scrisori și convorbiri cu Benedict al XVI-lea, scrisă de Piergiorgio Odifreddi și tradusă în limba română de dr. Cristian Ungureanu. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", în formatul 14Ś20, are 364 pagini, cusută, coperți cartonate și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 45 lei.

E un pic paradoxal, dar această prefață începe prin a invita cititorul să pătrundă în interiorul cărții pe care tocmai o ține în mână începând de la ultima pagină. Este vorba despre ultima scrisoare pe care papa emerit Benedict al XVI-lea o adresează interlocutorului său, profesorul Piergiorgio Odifreddi, pe 12 noiembrie 2021. Acolo este indicat foarte clar motivul apariției acestei prefețe și al alegerii celui care urma să o scrie.

Geneza acestei cărți și tipologia sa literară au fost prezentate într-o scrisoare precedentă, din 3 septembrie 2021, pe care Piergiorgio Odifreddi i-a trimis-o papei:

"Nu știu dacă dumneavoastră veți fi de acord în a considera corespondența noastră un «instrument spiritual». Cu siguranță, a devenit puțin câte puțin o carte: o carte pe care v-o ofer acum tipărită într-un singur exemplar. Însă aș păcătui prin omisiune dacă nu aș mărturisi că sper să permiteți să fie tipărite și alte exemplare, ca o încununare firească a ceea ce dumneavoastră încă de la prima noastră întâlnire ați admis că poate fi considerată o Curte a Neamurilor sui generis, care a durat în mod neașteptat atât de mult".

Mai apare și în alte locuri acest simbol poate un pic enigmatic pentru unii dintre cititori: idee că dialogul dintre suveranul pontif și matematician s-a configurat ca un fel de "Curte a Neamurilor personală" (...)

Conținutul volumului de față... are deja în spate un precedent în textul Dragă papă teolog, dragă matematician ateu (2013). Chiar dacă este în mod necesar simplificat și contribuțiile celor doi interlocutori sunt neomogene din punct de vedere cantitativ, dialogul se încadrează în canonul "Curții Neamurilor", în cazul de față intersectându-se cele două limbaje și cele două concepții, cea științifică și cea teologică.

Structura cărții este una diptică, deși cu tablouri diferite ca tipologie și extensie. De fapt, primul este constituit din relatarea celor cinci întâlniri personale care au avut loc între cei doi protagoniști între 2013 și 2018. Din motive concrete, cel care iese în evidență este Odifreddi, cel care relatează , drept care povestirile au un pronunțat caracter autobiografic.

Discuțiile dintre cei doi, în primă fază, sunt mult mai consistente, chiar dacă în mod necesar au un caracter fragmentar, în lumina intuițiilor, și atingând teme fundamentale din care rezultă reflecții sugestive. Ulterior, papa emerit rărește dialogul, ba chiar apar perioade de tăcere. Este relevantă, totuși, interpretarea lui Odifreddi, care uneori plăsmuiește cuvinte și raționamente ale interlocutorului său - persoană mereu reținută și riguroasă, deși nu străină de ironia amabilă - după propriul filtru și propria sensibilitate.

Ceea ce surprinde, totuși, este o delicatețe afectivă de netăgăduit a naratorului, care le va arăta multora un chip inedit, prin comparație cu asperitățile uneori agresive pe care le manifesta în trecut față de lumea creștină și în mod deosebit față de orizontul ecleziastic. De multe ori autorul amintește, în mod curios, de formarea sa catolică tradițională, ba chiar seminarială, povestind despre intenția sa ingenuă (sau vis) de a deveni nu doar preot, ci papă.

Cel de-al doilea tablou al acestui diptic ideal este mai extins și e prezintă un colocviu epistolar care are ca punct de plecare lectura de către Odifreddi a unuia dintre textele majore și cele mai cunoscute ale teologului Ratzinger: "După ce am citit cartea Introducere în creștinism, am rămas impresionat și am scris un comentariu sub forma unei scrisori deschise, Caro Papa, ti scrivo (2011)". Răspunsul papei este unul detaliat și reacționează la această "scrisoare deschisă" printr-o "judecată mai degrabă contrastantă". Analiza este punctuală, chiar dacă are un caracter general, și se referă la dialectica dintre credința "științifică" profesată de matematician și cea creștină, abordează teme cum ar fi evoluția și morala catolică, se opune ideii că teologia este literatură "științifico-fantastică", se deschide către frumos și către artă (...)

Corespondența profesorului crește progresiv și abordează un arc tematic atât de diferit încât devine aproape bulimic: în afară de Cristos, apar în scenă credința, istoria, moartea, rațiunea, infernul, monoteismul, pandemia și multe altele, chiar și un fel de autobiografie. Dimpotrivă, din motive externe lesne de înțeles, răspunsurile lui Benedict al XVI-lea devin din ce în ce mai rare; cu toate acestea, uneori cuprind intuiții surprinzătoare. De altfel, pe 11 septembrie 2018 el mărturisește: "Din păcate, starea mea de sănătate se deteriorează, astfel încât nu știu dacă voi fi în măsură să port încă o dată o conversație cu dumneavoastră". Totuși, intensitatea dialogului se colorează cu tonalități chiar afectuoase (...)

Dipticul - compus din tabloul narativ al vizitelor și din tabloul epistolar - va arăta cititorului multe alte componente revelatoare ale celor două personalități, chiar dacă, în mod evident, predomină cea a lui Odifreddi. Este surprinzător numărul mare al autorilor citați, un grup atât de eterogen încât ar putea părea chiar dezordonat: de la Pseudo-Dionisiu la Dostoevskij, de la Hildegard von Bingen la Küng, de la Guardini la Sartre, de la Thomas Mann la Amartya Sen, de la Jan Assmann la Coetzee și așa mai departe. Se poate observa și fascinația profesorului față de orizontul cultural-religios indian (...)

Așa cum era oarecum de la sine înțeles, această amplă prefață a noastră a urmărit cu precădere perspectiva interlocutorului teolog, adică a papei care se află și la originea episcopatului meu (am fost consacrat episcop chiar de el, în Bazilica "Sf. Petru", pe 29 septembrie 2007) și a cardinalatului meu (în noiembrie 2010). În același timp, multitudinea scrisorilor și a temelor abordate de profesorul Odifreddi a fost pentru mine stimulativă, a provocat deschideri semnificative spre câmpul științei și a îmbogățit un dialog virtual care există de mult timp între noi prin intermediul canalelor de comunicare. Și pentru cititor va fi cu siguranță o experiență interesantă.

Distanța dintre concepțiile noastre filosofice și spirituale este străbătută de punți de comunicare, iar principala punte este tocmai aceea construită de întâlnirea care s-a produs între Odifreddi și Benedict al XVI-lea. Este de necontestat dorința neobosită a omului de știință de a dialoga și de a se interesa cu privire la religie, și mai ales cu privire la creștinism. Dacă îmi este permis, el întruchipează în această postură celebrul motto din poezia 85 a lui Catullus, odi et amo, care a devenit my love and hate din sonetul 35,12 al lui Shakespeare, și înțeles în sensul nobil al dialecticii intelectuale.

În legătură cu aceasta, cel mai bine este să lăsăm ultimul cuvânt papei emerit, care interpretează în mod intens, pozitiv și afectuos parcursul complex al interlocutorului său. Pe 15 decembrie 2017, Benedict al XVI-lea scria:

"Drumul vieții dumneavoastră, prin comparație, pare în schimb un du-te-vino de la o divinitate la alta, ca să zic așa, astfel încât să lăsați la o parte pe însuși Dumnezeu ca pe o fantasmă ireală, deoarece, evident, dumneavoastră erați convins că Dumnezeu este pentru om un obstacol în calea libertății și a unei vieți frumoase. Citind textul dumneavoastră, am avut impresia că, dacă această fugă de un Dumnezeu înspăimântător, pe de o parte, v-a eliberat de anumite imagini ale lui Dumnezeu, pe de altă parte, pe nesimțite, lumina Dumnezeului adevărat pătrunde încetul cu încetul în drumul dumneavoastră".

(Extras din Prefața scrisă de cardinalul Gianfranco Ravasi)

* * *

Pe drum în căutarea Adevărului. Scrisori și convorbiri cu Benedict al XVI-lea
Piergiorgio Odifreddi, Ed. "Sapientia", 2024, ISBN 978-606-578-542-7, 14Ś20 cm, 364 p., 45 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat