Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Alături de Isus pe drumul întunecat al crucii

În seara zilei de marți, 26 martie 2024, tinerii din Iași au străbătut drumul până la Mănăstirea Cetățuia, meditând un alt drum parcurs cu greutate, dar și cu multă iubire, de Mântuitorul, drum ce a dus la mântuirea fiecărui suflet. Calea crucii ne-a ajutat să conștientizăm că suferința și sângele lui Isus, praful greu ce a acoperit rănile Domnului, crucea purtată cu atâta iubire sunt poarta noastră către dimineața Învierii.

Însoțiți de preoții catolici din Iași, prin rugăciune, cânt și tăcere, am alăturat suferinței Domnului suferințele noastre, fricile, jertfele noastre lăsându-ne sufletul să se golească de tot ceea ce îl răstignește. Am dorit să îi acordăm mai mult timp lui Isus și mai mult spațiu cuvântului său pentru a reuși să "pătrundem în profunzimea și sensul a tot ceea ce trăiește pe acest drum al crucii și tot ceea ce trăim pe propriul nostru drum".

Timpul Postului Mare nu e doar despre pregătirea bucuriei ce se ascunde în salutul "Cristos a înviat!", ci și despre înțelegerea sacrificiului, a lecției ce se ascunde în spatele acestei bucurii: iubirea care înghite moartea și viața care ne naște din această iubire și care calcă victorios asupra fiecărei morți.

Această cale a crucii a fost încă un pas prin care inimile tinere au dorit să înțeleagă profunzimea iertării și a iubirii din spatele Învierii. Umilința pe care Isus o păstrează în momentul condamnării, în suferința de pe drum, blândețea din privire, mângâierea femeilor care plâng, grija față de Mama sa, iertarea tuturor celor ce l-au condamnat sunt dovezi ale iubirii sale ce rămâne infinit mai mare decât tot răul pământesc pe care îl trăim și îl simțim.

Când povara a fost prea grea, Cristos a căzut și a îmbrățișat pământul, a îmbrățișat durerea în fața căreia ne simțim adesea singuri, a căzut iubindu-ne și ne-a iubit deși era căzut. Inima lui s-a frânt, dar nu s-a oprit niciodată din a îmbrățișa umanitatea.

Dumnezeu are nevoie de fiecare dintre noi! Are nevoie ca noi să pășim alături de Fiul său, deși avem senzația că nu-i putem alina durerea. Prezența noastră și dorința de a înțelege complexitatea dăruirii lui, contează pentru Dumnezeu. La fel cum prezența lui Simon și a Veronicăi a contat. Deși ei nu au înțeles atunci, gestul lor a devenit exemplu pentru noi.

Deși la moartea lui Isus s-a lăsat întunericul și catapeteasma templului s-a rupt în două, raiul s-a deschis, moartea nu a avut ultimul cuvânt, iar sufletul și-a redobândit casa. Golgota a devenit vârful întunericului, dar a redat lumina celor ce au crezut în biruința lui Isus.

Calea sfintei cruci pe dealul Cetățuia e mai mult decât o tradiție, e o declarație de prietenie cu Isus, e felul nostru, al tinerilor, de a spune: "Vrem să fim prietenii tăi chiar dacă suntem plini de greșeli! Vrem să mergem alături de tine, Isuse! Vrem să îți arătăm recunoștința și prețuirea noastră!"

"Zborul tău frânt devine zborul lui țintit", căci suferința l-a înălțat și ne-a învățat că orice durere trăită de mână cu Dumnezeu nu te doboară, ci te pregătește și te ajută să înțelegi, măcar puțin, o bucurie infinit mai mare decât putem cuprinde!

Îi mulțumim și îi suntem recunoscători Domnului pentru profunzimea providenței sale! Totodată, mulțumim tuturor celor ce s-au îngrijit de buna desfășurare a acestei seri!

Alma Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 martie: Iași: Alături de Isus pe drumul întunecat al crucii




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat