Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Scrisoarea Sfântului Părinte adresată catolicilor din Țara Sfântă

Iubiți frați și surori,

De mult timp mă gândesc la voi și în fiecare zi mă rog pentru voi. Dar acum, în ajunul acestui Paște, care pentru voi este atât de mult de pătimire și mai puțin de înviere, simt nevoia să vă scriu pentru a vă spune că vă port în inimă. Sunt aproape de voi toți, în diferitele voastre rituri, iubiți credincioși catolici răspândiți în tot teritoriul Țării Sfinte: îndeosebi de cei care, în aceste momente, îndură mai dureros drama absurdă a războiului, de copii cărora le este negat viitorul, de cei care sunt în plâns și în durere, de cei care simt angoasă și rătăcire.

Paștele, inima credinței noastre, este și mai semnificativ pentru voi, cei care îl celebrați în locurile în care Domnul a trăit, a murit și a înviat: nu numai istoria, dar nici geografia mântuirii nu ar exista fără țara în care voi locuiți de secole, unde vreți să rămâneți și unde este bine să puteți rămâne. Mulțumesc pentru mărturia voastră de credință, mulțumesc pentru caritatea care exisă între voi, mulțumesc pentru că știți să sperați împotriva oricărei speranțe.

Doresc ca fiecare dintre voi să simtă afectul meu de părinte, care cunoaște suferințele voastre și trudele voastre, îndeosebi cele din aceste ultime luni. Împreună cu afectul meu, fie să puteți percepe pe cel al tuturor catolicilor din lume! Domnul Isus, Viața noastră, ca Bun Samaritean, să verse asupra rănilor de pe trupul și de pe sufletul vostru uleiul mângâierii și vinul speranței.

Gândindu-mă la voi, îmi revine în amintire pelerinajul pe care l-am făcut în mijlocul vostru în urmă cu zece ani; și îmi însușesc cuvintele pe care Sfântul Paul al VI-lea, primul succesor al lui Petru pelerin în Țara Sfântă, le-a adresat tuturor credincioșilor în urmă cu cincizeci de ani: "Prelungirea stării de tensiune în Orientul Mijlociu, fără să fi fost făcuți pași concluzivi spre pace, constituie un pericol grav și constant, care amenință nu numai liniștea și siguranța acelor populații - și pacea lumii întregi -, ci și anumite valori deosebit de îndrăgite, din diferite motive, de mare parte a omenirii" (Exortația apostolică Nobis in Animo).

Iubiți frați și surori, comunitatea creștină din Țara Sfântă n-a fost, de-a lungul secolelor, numai păzitoare a locurilor mântuirii, ci a mărturisit constant, prin propriile suferințe, misterul Pătimirii Domnului. Și, cu capacitatea sa de a se ridica și de a merge înainte, a vestit și continuă să vestească faptul că Răstignitul este Înviat, că s-a arătat cu semnele pătimirii discipolilor și s-a înălțat la cer, ducând la Tatăl umanitatea noastră chinuită, dar răscumpărată. În aceste timpuri întunecate, în care pare că întunericul din Vinerea Sfântă acoperă țara voastră și prea multe părți ale lumii desfigurate de nebunia inutilă a războiului, care este mereu și pentru toți o înfrângere sângeroasă, voi sunteți făclii aprinse în noapte; sunteți semințe de bine într-o țară sfâșiată de conflicte.

Pentru voi și cu voi mă rog: "Doamne, tu care ești pacea noastră" (cf. Ef 2,14-22), tu, care i-ai proclamat fericiți pe făcătorii de pace (cf. Mt 5,9), eliberează inima omului de ură, de violență și de răzbunare. Noi te privim pe tine și te urmăm pe tine, care ierți, care ești blând și umil cu inima (cf. Mt 11,29). Fă ca nimeni să nu ne fure din inimă speranța de a ne ridica și de a învia cu tine, fă ca să nu încetăm să afirmăm demnitatea fiecărui om, fără deosebire de religie, de etnie sau de naționalitate, pornind de la cei mai fragili: de la femei, de la bătrâni, de la cei mici și de la cei săraci.

Fraților și surorilor, vreau să vă spun: nu sunteți singuri și nu vă vom lăsa singuri, ci vom rămâne solidari cu voi prin rugăciunea și caritatea activă, sperând să ne putem întoarce în curând la voi ca pelerini, pentru a vă privi în ochi și a vă îmbrățișa, pentru a frânge pâinea fraternității și a contempla acele vlăstare de speranță crescute din semințele voastre, răspândite în durere și cultivate cu răbdare.

Știu că păstorii voștri, călugării și călugărițele sunt aproape de voi: le mulțumesc pentru ceea ce au făcut și continuă să facă. Să crească și să strălucească, în cuptorul suferinței, aurul unității, și cu frații și surorile din celelalte confesiuni creștine, cărora doresc să le manifest apropierea mea spirituală și să exprim încurajarea mea. Pe toți îi port în rugăciune.

Vă binecuvântez și invoc asupra voastră ocrotirea Sfintei Fecioare Maria, fiică a țării voastre. Reînnoiesc invitația adresată tuturor creștinilor din lume de a face să simțiți sprijinul lor concret și de a se ruga fără încetare, pentru ca întreaga populație din iubita voastră țară să fie în sfârșit în pace.

Cu fraternitate,

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, Săptămâna Sfântă 2024

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat