Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Intrând cu Isus... în Săptămâna Sfântă

Această intrare a lui Isus în Ierusalim în această formă este o mare surpriză. Lui Isus nu i-au plăcut episdoadele spectaculoase în viața sa.

În deșert l-a respins pe diavolul care i-a spus să se arunce jos din templu pentru că îngerii îl vor prinde și îl vor duce sus. După ce s-au înmulțit pâinile, iudeii au vrut să-l facă rege, iar Isus s-a retras. Nu voia asta. La câte vindecări a cerut să nu se spună nimănui! Și aici a încercat să evite să iasă vestea în public.

Și acum această scenă! Deodată se lasă sărbătorit. Isus nu este luat prin surprindere aici, dar chiar dă instrucțiuni precise despre cum ar trebui să aibă loc intrarea în Ierusalim. Ucenicii trebuie să dezlege un măgar și să-l aducă. "Domnul are nevoie de acest măgar!" ar trebui să spună ucenicii. Își dorește în mod conștient ca oamenii să-l aplice în Duminica Floriilor. "Dacă ucenicii tac, pietrele vor striga." Acesta a fost răspunsul pe care le-a dat fariseilor și cărturarilor care voiau să împiedice acest lucru.

Toate acestea sunt foarte ciudate. De ce face asta? Acum poate fi înveselit: Binecuvântat este cel ce vine în numele Domnului!

Isus știe că este pe cale să sufere și să moară. El știe ce test de credință le cere ucenicilor săi. Este asemănător pe Muntele Schimbării la Față. Și aici vedem o înfățișare a slavei lui Isus, și nu a suferinței. El vrea să-i ajute puțin peste rușinea crucii.

Poporul se bucură de Duminica Floriilor! Este într-o emoție extraordinară. Isus lasă mulțimea să-l celebreze ca Mesia. Dar în mijlocul acestui peisaj este ceva ce oamenii ar fi trebuit să te pună pe gânduri. Era prea devreme să sărbătorim. Un cuceritor călărește nu pe un măgar, ci pe un cal. Un cuceritor nu este însoțit de 12 pescari și fermieri săraci, ci de mulți soldați. Bucuria a fost prea devreme, pentru că crucea vine pe primul loc. Mai întâi vine moartea lui Isus și abia apoi are loc glorificarea prin învierea sa.

Astăzi îl înveselesc ca pe un rege. Îl sărbătorim pe adevăratul rege, regele inimilor, la sărbătoarea lui, Cristos, Regele. Astăzi, regele cu măgarul, un rege puțin diferit, trebuie mai întâi să sufere și să accepte moartea înainte de a învia a treia zi ca învingător asupra morții.

Îl putem înveseli și astăzi pe Isus, dar știind că nu este sfârșitul, ci începutul durerii grele care începe pe Muntele Măslinilor odată cu arestarea. Ne putem bucura, dar cu intenția de a fi credincioși lui Isus chiar și atunci când lucrurile devin dificile. Ar fi tragic dacă am striga "Osana" astăzi și apoi, câteva zile mai târziu, ne-am alătura cu "Răstignește-l!" și ne-am găsi pe partea greșită. Amin.

Pr. Iosif Antoci




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat