Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Suceava: Sfințirea orgii restaurate

Sâmbătă, 23 martie 2024, în Biserica Romano-Catolică "Sfântul Ioan Nepomuk" din Suceava, în cadrul unei Liturghii solemne, prezidate de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, a avut loc sfințirea orgii restaurate. După Sfânta Liturghie a urmat și un concert de orgă susținut de Daniel Nesimuca, organist al Catedralei "Sfântul Iosif din București".

În preajma Duminicii Floriilor, comunitatea romano-catolică din Suceava a avut parte de un eveniment deosebit: după o lungă perioadă de pauză, orga bisericii a răsunat din nou, recăpătându-și splendoarea de altădată.

De-a lungul istoriei, orga a constituit un element esențial în bisericile catolice, având scopul foarte precis de a însoți celebrările liturgice și a înfrumuseța cântările prin sunetul său armonios. Importanța orgii era dată de cele mai multe ori de dimensiunea instrumentului în sine, de firma care o construia, și nu în ultimul rând, de însemnătatea sa istorică și culturală, cu referințe la asocierea cu unele personalități ale istoriei.

În ceea ce privește orga din Suceava, este important de subliniat faptul că însuși marele compozitor Ciprian Porumbescu a început studiile sale muzicale la acest instrument, cu organistul titular al bisericii, la acea vreme, maestrul Anton Valentin, în perioada în care frecventa Școala Gimnazială și apoi Liceală la Suceava, între anii 1863 și 1873.

De asemenea, trebuie să amintim și faptul că ea a fost construită în stil baroc și adusă la Suceava din Cehia în anul 1827, în baza inscripțiilor găsite pe anumite fluiere din orgă, și care mai apoi a fost mărită și restaurată pentru prima dată în anul 1846.

Următoarea restaurare mai importantă a fost făcută în anul 1929, de către renumita firmă germană constructoare de orgi Rieger, care a mărit orga, de data aceasta cu încă trei registre, dându-i o valoare și mai mare, prin sunetele sale complexe, deservind astfel pentru mulți ani celebrărilor liturgice.

Din cauza trecerii timpului, orga a început să se degradeze într-un mod atât de accentuat, astfel încât, în ultimii 40 de ani, ea nu a mai putut fi folosită. Din fericire, în primăvara anului 2022, părintele paroh de atunci, Ciprian Antălucă, a început un amplu proces de restaurare, care mai apoi a fost desăvârșit de părintele paroh actual, Alois Farțadi.

După acest proces de restaurare, realizat de către domnul Ioan Bejan, un specialist în acest domeniu de activitate, și prin contribuția credincioșilor, precum și a altor persoane de bună-voință, orga și-a recăpătat strălucirea de odinioară. Ea numără în prezent 648 de fluiere, cuprinse într-un manual cu 9 registre, și un pedalier cu alte 4 registre.

Ceremonia de sfințire a orgii proaspăt-restaurate a avut loc în cadrul unei Liturghii Solemne, prezidate de păstorul nostru, PS Iosif Păuleț. La această Sfântă Liturghie au mai participat și un grup de 10 preoți, împreună cu mulți credincioși și autorități civile.

După binecuvântarea finală, a urmat un concert de orgă, susținut de tânărul talentat Daniel Nesimuca, organist al Catedralei "Sfântul Iosif" din București și al Bisericii franceze "Sacré-C?ur" din același oraș și student la Conservatorul din București, la Secția Orgă. Concertul a fost alcătuit din 3 piese, menite să evidențieze calitățile sonore ale acestui instrument, punând în valoare fiecare categorie de tuburi din componența orgii. Din repertoriu au făcut parte următoarele piese: Felix Mendelssohn Bartholdy - Sonata Nr. 6 în Re minor din Op. 65, Daniel Roth - Improvizație pe tema imnului "Tot Universul" și Georg Friedrich Händel - "Sosirea Reginei din Sába" din Oratoriul "Solomon".

Ne bucurăm și îi suntem recunoscători bunului Dumnezeu pentru faptul că orga din Suceava a reintrat astfel în patrimoniul muzical al bisericilor romano-catolice din România.

Antonia Gherghelaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 martie: Suceava: Sfințirea orgii restaurate




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat